Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakouský knedlík, nebo české šišky s mákem? Recepty za pár korun!

/
  • Dáte přednost typickým bramborovým šiškám, rakouskému knedlíku, nebo ukrajinské kroupové pochoutce?
    10. března 2021 ● 13:55

    Česko je jeho největším pěstitelem – ročně se u nás sklidí v průměru kolem 26 000 tun. Na jednoho obyvatele ČR pak připadá 430 g, což je zřejmě největší spotřeba na světě. Řeč je o superpotravině jménem mák. Dáte přednost typickým bramborovým šiškám, rakouskému knedlíku, nebo ukrajinské kroupové pochoutce?

  • 1.

    Mák prospívá zdraví

    Zlepšuje paměť, vyživuje kosti, vlasy i nehty a tiší stres. Je dobrým pomocníkem v prevenci proti srdečně-cévním chorobám a dalším civilizačním nemocem. Má mimořádně vysoký obsah vápníku, mědi, zinku, hořčíku a železa.

     

    Také v něm najdeme hodně vitaminů E, B1 a B3, či kyseliny pantotenové. Každá porce máku obsahuje významné množství omega-6 mastných kyselin a kyseliny linolové.

  • 2.

    Rakouský tradiční

    Suroviny • 500 g hladké mouky • 25 g čerstvého droždí • 250 ml mléka • 50 g cukru krupice • 50 g másla • 2 vejce • ½ lžičky soli Náplň: • švestková povidla Omáčka: • 1 vanilkový pudink• 500 ml mléka • 2 lžíce cukru Na dokončení: • mletý mák • moučkový cukr.

    Postup • Rozdrobené droždí vmícháme do vlažného mléka, přidáme trochu cukru a necháme vzejít na teplém místě asi 15 minut. • Máslo pozvolna rozehřejeme a pak v míse promícháme s moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké těsto. • Těsto vyválíme do válečku a ten rozkrájíme na 10 silných plátků. Na každý dáme lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřeme a vytvarujeme velké knedlíky. Ty položíme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme 30 minut kynout.

     

    • Poté dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Vykynuté knedlíky vaříme asi 5 minut pod pokličkou, pak je obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vaříme po částech, během vaření totiž hodně nabydou. • Uvaříme si pudink, do něhož přidáme trochu vanilky či vaječného koňaku.

     

    Mák promícháme s moučkovým cukrem. Knedlíky podáváme na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.

  • 3.

    Šišky s mákem

    Suroviny • 600 g brambor • 300 g hrubé mouky • sůl • 1 vejce + 1 žloutek • mletý mák • moučkový cukr • 200 g rozpuštěného másla.

     

    Postup • Brambory uvaříme ve slupce a necháme je zcela zchladnout. Oloupeme je a nastrouháme na jemné straně struhadla. Poté k bramborám přisypeme mouku, sůl, vyklepneme vejce i žloutek a vše zpracujeme do hladkého těsta. To dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky. • Poté z těsta odebíráme menší kousky a válením mezi dlaněmi z nich tvarujeme šišky. Vaříme ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání.

     

    Šišky scedíme a servírujeme zasypané mákem, cukrem a přelité máslem. Lze přidat i ovoce dle chuti. Z těsta se rovněž dají udělat taštičky plněné povidly.

  • 4.

    Ukrajinská kuťa

    Suroviny • 2 hrnky krup • ½ lžičky soli • 1 polévková lžíce másla • 2 hrsti vlašských ořechů • 1 jablko • 4 polévkové lžíce mletého máku • 3 polévkové lžíce medu • 1 hrst rozinek • sušené meruňky (nebo jiné oblíbené ovoce)

     

    Postup • Kroupy si přes noc namočíme do vody a v té samé vodě, kterou osolíme, je vaříme do změknutí. • Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme ořechy a jemně je orestujeme. Přisypeme mák a podlijeme vodou. Přidáme med, rozinky, pokrájené jablko na kousky a sušené ovoce. Krátce prohřejeme. • Do pánve přidáme uvařené kroupy, promícháme a můžeme podávat.

     

     

    Potraviny, které by nikdy neměly chybět v lednici

Dnešní horoskopy