Rakouský knedlík, nebo české šišky s mákem? Recepty za pár korun!
-
Česko je jeho největším pěstitelem – ročně se u nás sklidí v průměru kolem 26 000 tun. Na jednoho obyvatele ČR pak připadá 430 g, což je zřejmě největší spotřeba na světě. Řeč je o superpotravině jménem mák. Dáte přednost typickým bramborovým šiškám, rakouskému knedlíku, nebo ukrajinské kroupové pochoutce?
- 1.
Mák prospívá zdraví
Zlepšuje paměť, vyživuje kosti, vlasy i nehty a tiší stres. Je dobrým pomocníkem v prevenci proti srdečně-cévním chorobám a dalším civilizačním nemocem. Má mimořádně vysoký obsah vápníku, mědi, zinku, hořčíku a železa.
Také v něm najdeme hodně vitaminů E, B1 a B3, či kyseliny pantotenové. Každá porce máku obsahuje významné množství omega-6 mastných kyselin a kyseliny linolové.
- 2.
Rakouský tradiční
Suroviny • 500 g hladké mouky • 25 g čerstvého droždí • 250 ml mléka • 50 g cukru krupice • 50 g másla • 2 vejce • ½ lžičky soli Náplň: • švestková povidla Omáčka: • 1 vanilkový pudink• 500 ml mléka • 2 lžíce cukru Na dokončení: • mletý mák • moučkový cukr.
Postup • Rozdrobené droždí vmícháme do vlažného mléka, přidáme trochu cukru a necháme vzejít na teplém místě asi 15 minut. • Máslo pozvolna rozehřejeme a pak v míse promícháme s moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké těsto. • Těsto vyválíme do válečku a ten rozkrájíme na 10 silných plátků. Na každý dáme lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřeme a vytvarujeme velké knedlíky. Ty položíme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme 30 minut kynout.
• Poté dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Vykynuté knedlíky vaříme asi 5 minut pod pokličkou, pak je obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vaříme po částech, během vaření totiž hodně nabydou. • Uvaříme si pudink, do něhož přidáme trochu vanilky či vaječného koňaku.
Mák promícháme s moučkovým cukrem. Knedlíky podáváme na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.
- 3.
Šišky s mákem
Suroviny • 600 g brambor • 300 g hrubé mouky • sůl • 1 vejce + 1 žloutek • mletý mák • moučkový cukr • 200 g rozpuštěného másla.
Postup • Brambory uvaříme ve slupce a necháme je zcela zchladnout. Oloupeme je a nastrouháme na jemné straně struhadla. Poté k bramborám přisypeme mouku, sůl, vyklepneme vejce i žloutek a vše zpracujeme do hladkého těsta. To dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky. • Poté z těsta odebíráme menší kousky a válením mezi dlaněmi z nich tvarujeme šišky. Vaříme ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání.
Šišky scedíme a servírujeme zasypané mákem, cukrem a přelité máslem. Lze přidat i ovoce dle chuti. Z těsta se rovněž dají udělat taštičky plněné povidly.
- 4.
Ukrajinská kuťa
Suroviny • 2 hrnky krup • ½ lžičky soli • 1 polévková lžíce másla • 2 hrsti vlašských ořechů • 1 jablko • 4 polévkové lžíce mletého máku • 3 polévkové lžíce medu • 1 hrst rozinek • sušené meruňky (nebo jiné oblíbené ovoce)
Postup • Kroupy si přes noc namočíme do vody a v té samé vodě, kterou osolíme, je vaříme do změknutí. • Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme ořechy a jemně je orestujeme. Přisypeme mák a podlijeme vodou. Přidáme med, rozinky, pokrájené jablko na kousky a sušené ovoce. Krátce prohřejeme. • Do pánve přidáme uvařené kroupy, promícháme a můžeme podávat.
Potraviny, které by nikdy neměly chybět v lednici