Pokud vás má oblečení chránit i ve slotě, musí splňovat několik skoro protichůdných požadavků. To by měly zajistit jednotlivé vrstvy, které v průběhu cesty podle potřeby přidáváme nebo ubíráme. Moderní materiály ale někdy spojují vlastnosti několika vrstev do jedné.

Jak vám pomohou?

1. VRSTVA

Transport vlhkosti

Tato vrstva zabezpečuje transport potu do další vrstvy. Jde o to, aby pot šel rychle od těla a tričko bylo rychle suché.

2. VRSTVA

Izoluje

Hlavní funkcí je izolace tepla a zamezení tepelných ztrát. Jde o způsobilost materiálu zachovat si izolačních schopnosti i po navlhnutí izolačního materiálu. Pot by měl prostoupit bez výraznějších tepelných ztrát.

3. VRSTVA

Chrání

Vrchní vrstva plní dvě základní funkce: ochranu proti větru a vodě. Zároveň má být prodyšná. Nepromokavost a větruodolnost má na starost zátěr nebo membrána.

Systém vrstev sportovního oblečení
Autor: archiv Blesku

Softshell

Spojením tepelné a protivětrné ochrany s nepromokavostí a lepší mechanickou odolností se vyznačují materiály s názvem softshell. Poskytují v jediném výrobku dostatečný komfort pro převážnou část outdoorových aktivit v běžných klimatických podmínkách.

Membrána

Membránové materiály vznikají spojením membrány a nosné tkaniny. Membrána je tenká vrstva polymerního materiálu. Membrána má za úkol nepropustit vodu zvenčí, ale umožnit prostup vodních par.

Merino

V chladnějším počasí udělá skvělou službu merino vlna, které skvěle izoluje a hřeje, dokonce i když je mokrá. Dokáže totiž pojmout vlhkost rovnající se 30 % své váhy, aniž by studila. Navíc není cítit ani po delším nošení. Vlna merino je antibakteriální a jemná.

 Pokud máte pocit, že vás merino na holém těle trochu »kouše«, vyperte oblečení společně s džínami – volná vlákna vlny, která by mohla kůži citlivějšího člověka dráždit, se tak spolehlivě obrousí.

Nepromokavost materiálů

Výška vodního sloupce  spolehlivě zabrání průniku vody...

5000 mm ... při sezení v mokré trávě, na mokré lavičce

12 000 mm ...při klečení v mokré trávě nebo sněhu

15 000 mm ...při tlaku popruhů těžkého batohu

20 000 mm ..při pádu lyžaře v rychlosti do mokrého sněhu

Nepromokavost materiálu vyjadřuje jeho schopnost odolávat tlaku vodního sloupce. Čím je číslo v milimetrech vyšší, tím je voděodolnější.

Jak poznáte, kdy je led na rybníce bezpečný?