Bílá i na talíři: Česnečka, rizoto, dezert a návod, jak vyšlehat dokonalý sníh!

/
  • Pokrmy bílé jako sníh...
    14. ledna 2021 ● 08:56

    Bílá je díky čerstvé sněhové nadílce všude kolem nás. Pojďte si ji užít i na talíři! Vyzkoušíte sněhovou Pavlovu, italské rizoto či vyprošťovák jménem krémová česnečka?

  • 1.

    Krémová česnečka

    SUROVINY • 2 lžíce másla • 2 lžíce olivového oleje • 1 velká cibule • 2 hlavičky česneku • 3 snítky čerstvého tymiánu • 4 střední brambory • cca ½ zeleninového vývaru • 150 ml plnotučného mléka • sůl a bílý mletý pepř • máslo a pečivo na krutony

     

    POSTUP • Cibuli nakrájíme najemno a na másle s olejem opečeme doměkka. Česnek prolisujeme do misky. K cibuli přidáme připravený česnek a čerstvý tymián bez stonků a opečeme asi minutu a půl, dokud se česnek nerozvoní. • Takto připravenou směs zalijeme vývarem, přidáme oloupané, na menší kostky nakrájené brambory a sůl a pepř podle chuti. Na středním plameni vaříme asi 15 minut.

     

    • Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a podle potřeby přidáváme mléko. Záleží na tom, jestli chceme radši hustší nebo tekutější konzistenci. • Pečivo nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova na másle. Na závěr polévku ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou, krutony a tymiánem.

    Krémová česnečka
    Autor: scom

  • 2.

    Krémové rizoto

    SUROVINY • 2 střední cibule • máslo • olivový olej • 300 g zlatozrnné rýže • 50 g strouhaného parmazánu • 750 ml zeleninového vývaru • 200 ml bílého suchého vína

     

    POSTUP • V hrnci necháme rozpustit kousek másla, ke kterému přidáme trochu olivového oleje. Poté přisypeme drobně nakrájenou cibuli, kterou osmažíme tak, aby zesklovatěla. K cibuli přisypeme rýži, promícháme a 3 – 5 minut na mírném ohni smažíme. • Rýži podlijeme bílým vínem, počkáme, než se voda vsákne do rýže a odpaří a poté postupně doléváme zeleninovým vývarem.

     

    Důležitou poznámkou je, že vývar přidáváme postupně – jakmile se předchozí dávka odpaří. • Po 18 minutách rýže změkne a do skoro hotového rizota přidáme kousek másla na zjemnění a parmezán. Poté stačí promíchat, aby se máslo a parmezán rozpustily a spojily s rizotem. Můžeme podávat.

    Krémové rizoto
    Autor: scom

  • 3.

    Mini Pavlova

    SUROVINY • 4 bílky pokojové teploty • 230 g cukru krupice • 2 lžíce kukuřičného škrobu • 2 lžičky bílého vinného octa Krém: • 200 ml smetany ke šlehání • 100 g mascarpone • lžička cukru moučka

     

    POSTUP • Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme dva plechy, které vyložíme pečicím papírem. • Z bílků ušleháme pevný sníh (viz box), do kterého postupně zašleháme cukr. Poté přimícháme škrob a nakonec ocet. Vznikne hustá hmota, kterou naplníme jednorázový cukrářský sáček s širší vroubkovanou špičkou.

     

    • Uprostřed každého korpusu uděláme obrácenou stranou lžíce lehkou prohlubeň, aby pak na dortíku krém hezky držel. Ihned vložíme do trouby, snížíme teplotu na 120 °C a sušíme přibližně 40–45 minut. • Poté troubu vypneme, malinko pootevřeme dvířka a necháme korpusky dojít, dokud v ní úplně nevychladnou, aby šly dobře odlepit od pečicího papíru.

    Autor: shutterstock.com

    • Smetanu vyšleháme dotuha, přidáme mascarpone a lžičku cukru moučka. Společně ještě chviličku šleháme, dokud nevznikne hladký našlehaný krém (tato dávka krému postačí k naplnění 8 korpusů).

     

    • Krémem plníme připravené korpusky a zdobíme ovocem dle chuti. Hotové dortíky necháme v lednici dvě hodiny odpočívat.

     

    Pavlova: Další recept na dezert lehký, jak baletní sukně

    Video
    Video se připravuje ...

    Pavlova: Recept na dezert lehký, jak baletní sukně 

  • 4.

    Jak na dokonalý sníh?

    Vajíčka vždy vyndáme z lednice minimálně hodinu před použitím. Bílky se totiž nejlépe našlehají při pokojové teplotě.

     

    Při oddělování bílků buďme opatrní, aby se s bílky do misky nedostal ani malý kousek žloutku.

    Mísa na šlehání i šlehací nástroje, metly apod., musí být vždy dokonale čisté, bez jakékoliv mastnoty a hlavně chladné, proto je nikdy během šlehání neoplachujte teplou vodou, ale vždy jen studenou.

     

    Aby byl úspěch zaručen, přidáme k bílkům špetku soli nebo několik kapek citronové šťávy. Krystalky soli rozbíjejí bubliny ve sněhu na drobnější, takže sníh bude pevnější.

     

    Sníh je správně ušlehán, když obrátíme nádobu, ve které sníh šleháte, dnem vzhůru a sníh zůstane »pevně sedět«.

    Autor: istockphoto.com

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy