Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ty nejlepší domácí jedlé dárky: Pečený čaj, vaječňák i karamelky!

/
  • Doma vyrobené jedlé dárky na Vánoce potěší.
    17. prosince 2020 ● 08:00

    Ať chceme, či ne, letošní rok je hodně odlišný, nekomfortní. Zkuste proto pojmout jinak i vánoční dárky a podarujte rodinu vlastnoručně vyrobenými delikatesami. Jsou přece od srdce, nesou kus vaši osobnosti, a hlavně se dají sníst!

  • 1.

    Domácí karamelky

    Potřebujeme: ◗ 1 karamelové salko ◗ 150 ml mléka ◗ 115 g másla ◗ 450 g hnědého cukru

    Zapomeňte na adventní shon a tlačenice v obchodech a vyrobte doma jedlé dárky!
    Autor: scom

    Postup: Na mírném ohni zahříváme mléko a cukr, až se cukr rozpustí. Poté přidáme salko a máslo a vaříme 15 minut. Hlídáme, aby se nám hmota nepřipálila. Změříme kuchyňským teploměrem, pokud má hmota 118 °C, odstavíme. Nemáme-li kuchyňský teploměr, provedeme jednoduchý test se sklenkou vody. Kápneme do ní trochu hmoty, vytvoří-li se z ní kulička, víme, že je ten správný čas hmotu z plotny odstavit.

     

    Hmotu mícháme do té doby, dokud se nezačne natahovat. Poté ji vlijeme do formy vyložené pečicím papírem, uhladíme a necháme vychladnout. Ztuhlou hmotu nakrájíme do požadovaných tvarů a balíme do povoskovaného papíru či celofánu.

  • 2.

    Domácí vánoční granola

    Potřebujeme: ◗ 750 g vloček (můžou být ovesné, žitné, jáhlové, špaldové nebo jejich směs) ◗ 350 g ořechů nasekaných nahrubo (mandle na plátky, vlašské, lískové, kešu ořechy... ani zde se fantazii meze nekladou) ◗ 50 g brusinek ◗ 180 g másla ◗ 220 g hnědého cukru nebo sladidla dle vašich preferencí ◗ 2 polévkové lžíce perníkového koření ◗ kůru z poloviny chemicky neošetřeného pomeranče ◗ špetku soli

    Zapomeňte na adventní shon a tlačenice v obchodech a vyrobte doma jedlé dárky!
    Autor: scom

    Postup: Připravíme si dva plechy vyložené pečicím papírem a troubu nastavíme na 165 °C. Do velké mísy nasypeme všechny suché ingredience. Do kastrůlku dáme máslo, cukr, perníkové koření, špetku soli a kůru z pomeranče. Pomalu zahřejeme, aby se máslo rozpustilo a ingredience se hezky propojily. Marinádu vlijeme do mísy s vločkami a důkladně promícháme.

     

    Směs rovnoměrně rozprostřeme na oba připravené plechy. Vložíme do trouby a po patnácti minutách promícháme. Následně pečeme dalších 15 minut, aby výsledná granola získala krásně zlatou barvu. Po vychladnutí plníme do sklenic či sáčků.

  • 3.

    Vánoční pečený čaj

    Potřebujeme: ◗ 2 jablka ◗ 2 hrušky ◗ 2 mandarinky ◗ 200 g hnědého cukru ◗ šťávu z jednoho citronu ◗ 1 lžičku mleté skořice ◗ 150 ml rumu (tuzemák) ◗ Do každé skleničky na ozdobení a ovonění: celý badyán, kousek celé skořice, 2 hřebíčky

    Vánoční jedlé dárky
    Autor: scom

    Postup: Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a pokrájíme na menší kostičky a v míse zalijeme citronovou šťávou, mandarinky oloupeme, rozdělíme na dílky a každý ještě překrojíme. Přidáme k jablkům a hruškám. Zasypeme cukrem, zalijeme rumem a vmícháme skořici. Směs důkladně promícháme a vlijeme do pekáčku s poklicí/víkem. Vložíme do trouby předehřáté na 175° C a pečeme přikryté 10 minut.

     

    Poté odkryjeme a pečeme dalších 10 minut. Ihned plníme do připravených vymytých skleniček, které zavíčkujeme a stavíme na víčka, aby se »chytla«. Po vychladnutí skladujeme v chladu.

  • 4.

    Vaječný likér

    Potřebujeme: ◗ 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka Salko ◗ 400 ml mléka (plnotučné nebo polotučné) ◗ 300 g moučkového cukru ◗ 8 žloutků od šťastných slepic ◗ 500 ml rumu (tuzemáku) ◗ 1 vanilkový lusk

    Vánoční jedlé dárky
    Autor: scom

    Postup: Mléko, kondenzované mléko, cukr, vaječné žloutky a vanilkový lusk dáme do kastrůlku, který postavíme do vodní lázně. Nad plamenem mícháme do zhoustnutí. Poté vyjmeme vanilkový lusk, vlijeme rum a kastrůlek přendáme do studené vodní lázně, kde metličkou šleháme do vychladnutí. Poté přelijeme do lahviček a uchováváme v chladu.

  • 5.

    Vánoční paštika s mandlemi

    Potřebujeme: ◗ 400 g kuřecích jater ◗ šalotku ◗ 200 g másla ◗ 1 stroužek česneku ◗ 1 snítku tymiánu ◗ 2 PL smetany ke šlehání ◗ 2 PL sušených brusinek ◗ 2 PL mandlí na hranolky ◗ špetku soli ◗ špetku pepře

    Vánoční jedlé dárky
    Autor: scom

    Postup: Omyjeme, osušíme a důkladně očistíme játra. Překrájíme je na polovic. Na lžíci másla necháme zesklovatět šalotku s česnekem a tymiánem. Přidáme játra, která zprudka cca 5 minut smažíme. Játra musí uvnitř zůstat růžová, pozor aby neztvrdla.

     

    Osolíme, okořeníme a přidáme smetanu. Necháme minutu probublávat, stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Přemístíme do mixéru a přidáme máslo (1 PL si necháme stranou), rozmixujeme dohladka, a pokud je potřeba, ještě dosolíme.

     

    Přidáme mandle a brusinky a urovnáme do sklenic. Rozehřejeme zbytek másla a zalijeme jím povrch každé sklenice. Uchováváme v chladničce

  • 6.

    Dobré rady na závěr

    Namísto jmenovky můžete dárky ozdobit perníčky, na které napíšete cukrářskou polevou jména.

     

    Tip na podávání: Cca 3 lžičky pečeného čaje zalijeme horkou vodou a konzumujeme. Dle chuti můžeme dosladit nebo přidat kolečko citronu.

     

    Vánoce se blíží: Jak kreativně zabalit tvrdý dárek?

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoce se blíží: Jak kreativně zabalit tvrdý dárek? 

    K balení dárečků můžete použít různé přírodniny, jako je větvička chvojí, snítka jmelí nebo šiška.

     

    Tip na ambaláž: Skleničky s pečeným čajem můžeme popsat barvou na sklo, namalovat vánoční obrázek nebo ozdobit víčko kouskem vánoční látky a převázat provázkem.

Dnešní horoskopy