Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pečeme na Vánoce: „Žabí huby“, biskupský chlebíček i boží milosti

/
  • Pečeme na Vánoce:  žabí huby, biskupský chlebíček a boží milosti
    9. prosince 2020 ● 05:00

    Vánoce se kvapem blíží a pokud vám chybí nápady, co letos připravit, vyzkoušejte naše recepty. Nadýchaný biskupský chlebíček i boží milosti jsou klasika, ale znáte „žabí huby“?

  • 1.

    Žabí huby

    Suroviny: 280 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce.

     

    Na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukr, špetka citronové kůry, 1 lžíce rumu, moučkový cukr na obalení.

     

    Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v chladničce do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu asi 2 mm silný plát a vykrajujeme z něho kolečka. Připravíme si náplň a do středu každého kolečka dáme vždy malý kopeček náplně, poté kolečko i s náplní v půlce přehneme a okraje těsta k sobě po obvodu přitiskneme.

     

    Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme v moučkovém cukru.

    Znáte žabí huby?
    Autor: scom

  • 2.

    Boží milosti

    Suroviny: 300 g hladké mouky, 80 g cukru krystal, 1 vejce, 80 g másla, 20 g rumu, 40 g 12% smetany, 1 lžička prášku do pečiva, kůra z 1/2 citronu, moučkový cukr na obalení, tuk na smažení.

     

    Postup: Máslo rozpustíme v kastrůlku a necháme zchladnout. Přidáme vejce, cukr, smetanu a rum, vmícháme citronovou kůru a vše společně vyšleháme. Do směsi postupně vmícháme hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva a těsto dobře propracujeme.  Z těsta vyválíme plát a nakrájíme ho na malé proužky. Z každého proužku ukrojíme obdélník a usmažíme v horkém oleji dozlatova. Po usmažení ihned obalujeme v moučkovém cukru a necháme vychladnout.

    boží milosti
    Autor: scom

  • 3.

    Biskupský chlebíček

    Suroviny: 250 hladké mouky, 200 g másla + na vymazání, 200 g moučkového cukru + na posypání, 5 vajec, 1 prášek do pečiva, 100 g sušených švestek, 100 g sušených meruněk, 50 g kandovaného ovoce, 50 g plátků mandlí + na vysypání, strouhaný kokos na vysypání.

     

    Postup: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a žloutky do hladké pěny. Zašleháme mouku, prášek do pečiva, horkou vodou spařené a nadrobno nakrájené sušené ovoce, kandované ovoce, plátky mandlí a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

     

    Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem, vysypeme plátky mandlí a strouhaným kokosem. Těsto nalijeme do dvou třetin formy a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

    biskupský chlebíček
    Autor: scom

    Chcete-li klasiku, vsaďte i letos na vanilkové rohlíčky.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vanilkové rohlíčky: video recept na vánoční klasiku 

Dnešní horoskopy