Pečeme na Vánoce: „Žabí huby“, biskupský chlebíček i boží milosti
-
Vánoce se kvapem blíží a pokud vám chybí nápady, co letos připravit, vyzkoušejte naše recepty. Nadýchaný biskupský chlebíček i boží milosti jsou klasika, ale znáte „žabí huby“?
- 1.
Žabí huby
Suroviny: 280 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce.
Na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukr, špetka citronové kůry, 1 lžíce rumu, moučkový cukr na obalení.
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v chladničce do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu asi 2 mm silný plát a vykrajujeme z něho kolečka. Připravíme si náplň a do středu každého kolečka dáme vždy malý kopeček náplně, poté kolečko i s náplní v půlce přehneme a okraje těsta k sobě po obvodu přitiskneme.
Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme v moučkovém cukru.
- 2.
Boží milosti
Suroviny: 300 g hladké mouky, 80 g cukru krystal, 1 vejce, 80 g másla, 20 g rumu, 40 g 12% smetany, 1 lžička prášku do pečiva, kůra z 1/2 citronu, moučkový cukr na obalení, tuk na smažení.
Postup: Máslo rozpustíme v kastrůlku a necháme zchladnout. Přidáme vejce, cukr, smetanu a rum, vmícháme citronovou kůru a vše společně vyšleháme. Do směsi postupně vmícháme hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva a těsto dobře propracujeme. Z těsta vyválíme plát a nakrájíme ho na malé proužky. Z každého proužku ukrojíme obdélník a usmažíme v horkém oleji dozlatova. Po usmažení ihned obalujeme v moučkovém cukru a necháme vychladnout.
- 3.
Biskupský chlebíček
Suroviny: 250 hladké mouky, 200 g másla + na vymazání, 200 g moučkového cukru + na posypání, 5 vajec, 1 prášek do pečiva, 100 g sušených švestek, 100 g sušených meruněk, 50 g kandovaného ovoce, 50 g plátků mandlí + na vysypání, strouhaný kokos na vysypání.
Postup: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a žloutky do hladké pěny. Zašleháme mouku, prášek do pečiva, horkou vodou spařené a nadrobno nakrájené sušené ovoce, kandované ovoce, plátky mandlí a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem, vysypeme plátky mandlí a strouhaným kokosem. Těsto nalijeme do dvou třetin formy a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Chcete-li klasiku, vsaďte i letos na vanilkové rohlíčky.
VideoVideo se připravuje ...Vanilkové rohlíčky: video recept na vánoční klasiku