Nevybírejte barvu podle  obrázku

První bod je zásadní a věnujte mu opravdu velkou pozornost! NIKDY nevolte odstín podle fotografie na obalu. Barvy koupené v drogeriích mají totiž tendenci být klidně o dva odstíny tmavší, než je uvedeno v návodu. A tak když si domů přinesete krabičku, ze které se na vás usmívá slečna s krásně kaštanovými vlasy, nedivte se, když váš výsledek bude vypadat v zrcadle spíše černě.

Čtěte názvy odstínů, které vám toho kolikrát řeknou více než obrázek na obalu, a opravdu radši volte světlejší barvu, než jste plánovali ve výsledku mít.

Neplánujte velké změny

Z brunetky blondýnkou? Tenhle plán radši zavrhněte a nechte to až na vašeho kadeřníka. Doma spíše drogeriovými barvami zachraňujte šílené odrosty nebo vykukující šediny...

Před ani po si nemyjte vlasy

Pokud se rozhodnete pro domácí barvení, tak si před samotnou akcí rozhodně nemyjte vlasy (alespoň 24 hodin). Je lepší, když jsou mastnější. Mytím hlavy totiž odstraníte přirozené oleje, které chrání pokožku hlavy před podrážděním. Vyhněte se také lakům na vlasy, různým stylingovým gelům nebo i suchému šamponu – to vše může způsobit, že vám barva špatně chytne.

Kadeřníci doporučují následně 1 – 2 dny po barvení nemýt hlavu. Stále totiž probíhá proces pigmentace a výsledná barva by mytím mohla ztratit na sytosti.

Autor: profimedia.cz

Bez štětce ani ránu

Až si vyrazíte do drogerie pro svoji »novou barvu«, přihoďte si do košíčku také štětec na nanášení barvy. Cena se pohybuje v řádu desítek korun a dost vám ulehčí práci.

Postupujte ostupujte systematicky 

Vyvarujte se náhodných tahů štětcem při aplikaci barvicí směsi. Tím si akorát koledujete o to, že výsledek bude působit »flekatě«. Zkuste postupovat systematicky a využívejte i druhou stranou štětce k vytváření pěšinek. Vždy nabarvěte pramen, druhou stranou štětce ho přehoďte a znovu utvořte pěšinku. A takhle pořád dokola...

NIKDY nezačínejte s barvením u čela. Než nanesete směs, tak to nějakou dobu bude trvat, takže ve výsledku by mohla barva kolem obličeje být tmavší, protože bude působit déle. Začněte od krku a postupujte od temene hlavy nahoru.

Dodržujte dobu působení 

Vždy si přečtěte přiložený návod a neexperimentujte – především s délkou doby působení barvicí směsi. Některé jsou totiž velmi agresivní a při jejím překročení mohou strukturu vlasu poškodit!

Vyplachujte a vymývejte

Jakmile uplyne doba působení, začne vymývání a vyplachování. Nyní je důležité dostat veškerou barvicí směs z vlasů a z hlavy. Poznáte to tak, že voda bude naprosto čirá. Jakmile bude i jen lehounce zbarvená, pořád pokračujte ve vymývání.

Až se vám podaří dostat veškerou barvicí směs pryč z vašich vlasů, použijte šampon a kondicionér – nejlépe určený pro barvené vlasy (poté se držte rady, jak doporučují kadeřníci, 1 – 2 dny vlasy nemyjte).

Nezapomínejte na  regeneraci

Ač vám to možná nepřijde, svým vlasům jste dali domácím barvením pořádně zabrat. Proto nezapomeňte pár dní po barvení zregenerovat vlasy pomocí masky – nejlépe na suché a poškozené vlasy.

Nepokoušejte se nic zachraňovat

A jedna důležitá rada na závěr. Když se vám výsledek nebude líbit a nebudete s ním spokojená, rozhodně se nesmíte snažit cokoliv doma zachraňovat dalším pokusem a další barvou. Jen si tím vlasy nenávratně poškodíte... Buď se nad to povzneste, nebo vyčkejte na pomoc od kadeřníka!

Fotogalerie
3 fotografie