Jaké to je zůstat zavřená s dětmi doma, si matka dvou dětí, Šimona (12) a Matouše (10), vyzkoušela už na jaře. Řekla si, že se soustředí na rodinu. „Na jaře jsme s dětmi společně pekly. Pustily jsme se i do kynutého těsta a bavilo je to. Teď mám v plánu, že budeme spolu vařit. Vymýšlet vlastní pizzy, chodit více do přírody...“ vypočítává činnosti Jozefína.

Synové si už od raného věku umí připravit výborné domácí limonády z produktů z vlastní zahrádky.
Autor: V. Hradská, archiv J. Růžičkové

Divný rok...

Člověk by si měl dělat malé radosti a užívat toho, že je se svými nejmilejšími. Rok to byl divný a ten další zřejmě bude taky. Nechci na to myslet, raději uvařím něco dobrého nebo vymyslím nový recept na marmeládu. Zkusit to může každý, fantazie nemá hranice. Doporučuji to všem,“ láká následovníky mnohonásobná držitelka různých ocenění a úspěšná účastnice světových kulinářských soutěží.

Ceněná značka

Jozefína Růžičková se před několika lety přestěhovala z Prahy na jih Čech. Opustila potravinářskou společnost a vrhla se na domácí výrobu marmelád. Během pár let doslova na koleně vybudovala značku Rose Garden. Její marmelády získaly během pěti let celkem 59 nejvyšších ocenění na mezinárodních kulinářských soutěžích.

STŘÍBRNÁ A BRONZOVÁ

Naposledy Jozefína uspěla letos v soutěži Great Taste v Londýně. Dvě hvězdy, tedy stříbro, získal její šípkový džem s vanilkou, pomyslnou bronzovou příčku, tedy jednu hvězdu, dostala za hrušku se zázvorem, malinový džem s granátovým jablkem a borůvkovo-bezinkový s vanilkou. O recept na hrušku se zázvorem se podělila.

Jozefína Růžičková si ovoce na marmelády pečlivě vybírá. Zpracovává výhradně ovoce v bio kvalitě.
Autor: V. Hradská, archiv J. Růžičkové

HRUŠKA SE ZÁZVOREM

POTŘEBUJETE: ✔ 1 kg zralých hrušek (oloupaných a zbavených jádřinců) ✔ šťávu z 1 citronu ✔ 300 – 350 gramů cukru (dle zralosti hrušek) ✔ kousek zázvoru (dle chuti)

POSTUP: Hrušky omyjeme, nakrájíme na plátky nebo malé kousky, zakápneme citronovou šťávou, dáme do nízkého kastrolu a za občasného míchání pomalu dlouze vaříme, dokud hrušky nezezlátnou a nezhoustnou. Zázvor nastrouháme a vymačkáme šťávu. Zázvorovou šťávu přidáme k hruškám, povaříme, dokud se nezbavíme nadbytečné tekutiny ze šťávy.

Ještě horkým džemem naplníme vypařené suché sklenice (stačí umyté sklenice dát na 10 minut do trouby na 100 °C), zavřeme a dle svých zvyklostí buď ještě zavaříme v zavařovacím hrnci, nebo uložíme do chladu a temna.

Fotogalerie
5 fotografií