Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mošt z jablek jako ingredience k vaření! Zkuste trhané maso, palačinky i „spálené“ zelí

/
  • Jablečný mošt v hlavní roli: 3 recepty na trhané maso, palačinky i spálené zelí
    30. září 2020 ● 13:47

    Doba jablečných moštů je tu. Ať už si ho koupíte v obchodě či na farmářských trzích, nebo dokonce sami vylisujete z jablek ze zahrádky, můžete použít mošt netradičně. Na vaření! Máme pro vás tři recepty, které musíte rozhodně zkusit.

  • 1.

    Spálené zelí s omáčkou z jablečného moštu

    Originální recept pro ty, kteří si chtějí odpočinout od masa nebo jsou přímo vegetariáni. Netradiční chuť tomu dodá zelí, které musí opravdu nechat spálit!

     

    Potřebujete na 3 porce: 1 hlávka bílého zelí (asi 1,5 kg), 350 ml jablečného moštu, 200 ml jablečného cideru, 2 lžíce másla, 80 g hráškových výhonků, 90 g vlašských ořechů, křen, sůl, pepř, olivový olej

     

    Postup: V kastrůlku svaříme jablečný cider, na poloviční množství, aby se vypařil alkohol. Potom přidáme jablečný mošt a necháme 10 minut vařit. Kastrůlek odstavíme ze sporáku a vyšleháme s máslem.

     

    Zelí rozkrojíme na 6 kousků a opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem a lžící másla, dokud se nám lehce nepřipálí z obou stran. Opečené zelí posolíme a přelijeme hotovou omáčkou.

     

    Na talíři zelí zastrouháme vlašskými ořechy, přidáme hráškové výhonky, a pokud máte rádi křen, všechno to nakonec křenem zastrouhejte.

    Spálené zelí s omáčkou z jablečného moštu
    Autor: akademiekvality.cz

  • 2.

    Trhaná vepřová plec na jablečném moštu

    Trhané maso pečené v troubě je skutečná delikatesa. Příprava sice trvá až pět hodin, ale výsledek stojí za to. Všechno za vás navíc udělá trouba. Na vás jenom je připravit si marinádu, do níž maso naložíte.

     

    Potřebujete na 5 porcí, příprava masa: 1 kg vepřové plece, 1 litr jablečného moštu, 250 ml jablečného cideru, 8 snítek tymiánu, 3 stroužky česneku, 15 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 30 g soli, hladkolistá petržel na posypání

     

    Příprava na noky: 1 kg brambor, 250–300 g krupice, 3 vejce, sůl, máslo

     

    Postup:  Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso.: Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek. Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.

     

    Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany. Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4 až 5 hodin. Během pečení maso občas otočíme. Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme. Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.

     

    Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě. Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače. Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé.

     

    Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě. Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla. Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.

    Trhaná vepřová plec na jablečném moštu
    Autor: akademiekvality.cz

  • 3.

    Palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínky

    Tyto palačinky jsou posunuty na vyšší „level“ díky semínkům, které dodají vlákninu a minerály a samozřejmě moštu. Ten přidá svěží chuť a další vitamíny.

     

    Potřebujete na 4 porce na palačinky: 200 g hladké mouky, 500 ml mléka, 4 vejce, špetka soli

     

    Na náplň: 3 jablka, 250 g tvarohu, 200 ml jablečného moštu, 1 hrst slunečnicových semínek, 1 hrst dýňových semínek, 5 kuliček nového koření, 4 ks hřebíčku, 1 lžička skořice mleté, 2 lžíce másla

     

    Postup: Jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V rendlíku rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájená jablka, hřebíček, nové koření a skořici. Vše společně promícháme, zalijeme jablečným moštem a necháme to 4 minuty provařit.

     

    Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na suché pánvi. Tvaroh smícháme s 50 ml jablečného moštu. Veškeré suroviny na palačinky smícháme do hladkého těsta. Pánev potřeme troškou másla a nízkou teplotu opékáme palačinky.

     

    Hotové palačinky potřeme připraveným tvarohem, přidáme pečená jablka, překlopíme a posypeme opraženými semínky.

    Zdroj: akademiekvality.cz

    Palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínky
    Autor: akademiekvality.cz

     

     

Dnešní horoskopy