Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Průzkum ukázal: Jak jsou na tom Češi se snídaní? A recepty na nejlepší ranní jídla!

/
  • Češi vědí, že snídaně je grunt
    22. září 2020 ● 09:18

    Snídaně je základ, tedy grunt, říkávaly už naše babičky. Je startem do nového dne a podle toho, jak posnídáme, budeme až do večera fungovat. Žijeme v uspěchané době, ale to ještě neznamená, že bychom měli první jídlo odbýt nebo úplně vynechat. Jak jsou na tom Češi se snídaní?

    Exkluzivní průzkum si nechaly udělat společnosti Tesco a Žabka a tady jsou jeho výsledky. Tak například téměř 70 % Čechů snídá pravidelně.

     

    Podle dat z průzkumu téměř třetina Čechů (31 %) posnídá mezi 7.00 a 8.00. 23 % to stihne již o hodinu dříve, 20 % pak snídá mezi 8.00 a 9.00. A 16 % patří mezi ranní ptáčata a musí stihnout posnídat mezi 5.00 a 6.00.

    Průzkum realizovala společnost Ipsos.
    Autor: istock.com

    Hitem je pečivo s uzeninou. Tuto kombinaci preferuje 40 % a nejčastěji ji doplní čajem nebo kávou. Většina lidí snídá doma o samotě, více než 80 % Čechů se pak snaží alespoň občas snídat zdravě. 65 % snídá o samotě 25 % s rodinou 10 % si nechává snídani do práce 

    Proč je dobré se ráno najíst?

     

    Lidé, kteří se nenasnídají, nutí svůj organismus po relativně dlouhém nočním odpočinku a půstu k tomu, aby pracoval bez paliva a z rezerv. Uvolňováním glykogenu z jater, tedy zpracováním pohotovostní zásoby energie, si navíc zbytečně rozkolísají hladinu krevního cukru. Není divu, že pak dřív bojují s únavou a s ospalostí.

    Co snídají Češi?
    Autor: archiv Blesku

  • 1.

    Nesnídejte sami

    „Rodiče často svým dětem snídani nachystají, ale sami už s nimi neposnídají. Což je škoda, snídaně nám dává možnost sejít se svou rodinou či partnerem a posilovat tak vzájemné vztahy. Správně zvolená a konzumovaná v klidu, tedy ne za chůze a ve spěchu, má navíc pro naše zdraví nesmírný přínos. Pokud už ráno nesnídáte z jakéhokoliv důvodu, nezapomínejte, určitě před kávou, se alespoň napít obyčejné vody a doplnit tak tekutiny,“ radí Mgr. Zuzana Pavelková Šafářová, nutriční expertka.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Sázená vejce s avokádem a chilli

    Potřebujeme: ◗ 1 lžičku přepuštěného másla ◗ půlku zralého avokáda ◗ 2 vejce ◗ čerstvou chilli papričku ◗ vločkovou sůl a čerstvě namletý pepř ◗ čerstvý koriandr

     

    Postup: V malé nepřilnavé pánvi (průměr 20 cm) rozehřejte přepuštěné máslo. Avokádo rozpulte a jednu půlku rozkrájejte na půlcentimetrové plátky. Polovinu plátků rozložte na pánev, na ně vyklepněte vejce. Navrch rozložte zbylé plátky avokáda, posypte tenkými plátky chilli papričky podle chuti a odvahy, osolte a opepřete. Smažte na mírném plameni, až bílek ztuhne. Nakonec posypte otrhanými lístky čerstvého koriandru.

    Autor: scom

  • 3.

    Belgická snídaně: Domácí vafle

    Potřebujeme: ◗ 190 ml polotučného mléka ◗ 100 g hladké mouky ◗ 1 lžíci vanilkového cukru ◗ 2 lžičky prášku do pečiva ◗ špetku soli ◗ 1 vajíčko ◗ 50 g másla ◗ 100 g jahod ◗ javorový sirup

     

    Postup: Oddělte žloutek od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Máslo nechte změknout nebo ho můžete lehce rozehřát, abyste si urychlili přípravu. Smíchejte mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr, špetku soli, žloutek a změklé máslo a vyšlehejte. Nakonec přidejte opatrně bílkový sníh. Pokud je směs příliš hustá, přidejte mléko a v opačném případě mouku. Do rozpáleného vaflovače nalijte těsto a upečte křupavé vafle. Teplé vafle podávejte polité javorovým sirupem a s pokrájenými jahodami.

    Autor: scom

  • 4.

    Vejce po italsku

    Potřebujeme: ◗ 1 cibuli ◗ 1 stroužek česneku ◗ 2 lžíce olivového oleje ◗ konzervu sekaných rajčat (nebo čerstvá) 400 g ◗ 0,5 dl bílého vína ◗ snítky bazalky ◗ 3 vejce ◗ 80 g sušené šunky ◗ sůl, pepř ◗ parmazán na dokončení

     

    Postup: Do větší pánve nalijte olivový olej, na něm nechte zpěnit nadrobno nasekanou cibuli a česnek. K zelenině přidejte rajčata z konzervy a bílé víno. Pomalu na středním plameni promíchávejte, aby se tekutina odpařila a vytvořila se hustší omáčka, tu osolte a vmíchejte nasekanou bazalku. Plamen stáhněte na minimum, v omáčce vytvořte tři důlky, do kterých vyklepněte vejce. Okolo vajec rozložte na kousky natrhanou sušenou šunku a lehce ji vmáčkněte do omáčky.

     

    Pánev potom přikryjte pokličkou, aby se bílky vajec upekly a žloutek zůstal ještě tekutý. To je potřeba průběžně kontrolovat. Jakmile jsou vejce hotová, stáhněte pánev z plotny, vše ještě dosolte a přidejte pepř. Před podáváním vejce posypte čerstvou bazalkou a nahrubo strouhanými hoblinkami parmazánu. Nejlepší přílohou je bílá bageta.

    Autor: scom

  • 5.

    Anglická klasika

    Potřebujeme: ◗ 1 lžíci másla ◗ 2 lžíce olivového oleje ◗ 4 vejce ◗ 8 snídaňových klobásek ◗ 4 plátky anglické slaniny ◗ 2 konzervy fazolí v tomatě ◗ 4 lžíce rajčatového pyré (passaty) ◗ sůl a čerstvě mletý pepř ◗ krupicový cukr podle potřeby ◗ petrželku na ozdobu ◗ případně rukolu a koktejlová rajčátka ◗ toasty nebo kváskový chléb k podávání

     

    Postup: V pánvi rozehřejte máslo s jednou lžící oleje. Postupně do ní rozklepněte všechna čtyři vejce a usmažte volská oka. Ve vedlejší pánvi zprudka orestujte na lžíci oleje klobásky, následně anglickou slaninu dokřupava. V menším kastrůlku promíchejte fazole v tomatové omáčce a rajčatové pyré. Svařte, aby omáčka zhoustla, dochuťte solí, pepřem a cukrem. Vše servírujte esteticky poskládané na talíře posypané petrželkou, rukolou a s rajčaty.

    Autor: scom

Dnešní horoskopy