„Houby zatím nerostou tolik, jak bychom mohli předpokládat vzhledem k tomu, jak pršelo,“ popsal Jan Borovička z České mykologické společnosti. Podle něj nelze jasnou příčinu určit. „Těžko říci, čím to je, příčinou může být sucho na začátku roku a pak nízké tepoty v deštivých dnech, které následně nastaly,“ dodal Borovička.

I tak ale houby v některých místech v současnosti rostou, například na Žďársku, na Šumpersku nebo v Jeseníkách, naopak třeba v okolí Prahy situace dobrá není. „Obecně pro každé léto platí, že houby rostou hlavně ve vyšších polohách a je pro ně typický ostrůvkovitý výskyt,“ upřesnil Borovička. Z jedlých hub mohou nyní houbaři najít hlavně lišky, rostou i muchomůrky růžovky či modrající hřiby.

Podívejte se na největší mýty o houbách.

Zavaříme, usušíme...

Obrovskou nadílku lišek si domů přinesla i Tina, které při hledání dělal společnost pejsek Babu. „Lišky zavaříme, usušíme a připravili jsme si roštěnou a liškovnici, což je vlastně guláš z hub bez masa,“ popsala houbařka a čtenářům Blesk.cz svěřila i recept.

Tina s pejskem Babu našla za hodinu a půl čtyři velké koše lišek.
Autor: archiv Tiny

Recept na liškovnici

Na sádle zpěníme cibulku do růžova, přidáme více sladké papriky a pepř, necháme rozvonět. Pak hojně přidáme lišky nakrájené na malé kousky, osolíme a zhruba dvacet minut podusíme. Nakonec přidáme kmín, zakvedláme šlehačku s trochou mouky a necháme povařit. Podáváme pouze s houskovým knedlíkem. Lišky můžeme podlévat vývarem, ale není to nutné.

Fotogalerie
7 fotografií