Keříčky na její zahrádce začínají kvést, a tak zavařování okurek Renatu Ludvíkovou (24) z Uherského Ostrohu teprve čeká. „Připravuji je podle rodinného receptu. Někdo koření dává přímo do sklenic, já ho v nálevu vždy povařím, chuť je pak podle mého více intenzivní,“ myslí si. Nikdy nesmí chybět v domácí tatarce, s nimi je prý luxusní.

Renata Ludvíková (24) z Uherského Ostrohu má vynikající recept na pikantní okurky.
Autor: Hynek Zdeněk

Pikantní okurky

Suroviny: nálev pro cca 20 sklenic o objemu 0,7 l – 3 litry vody, 0,5 kg cukru, 1,5 lžičky soli, jedno deko, osm bobkových listů, dvě lžičky nového koření, dvě lžičky celého černého pepře pět lžiček hořčičného semínka

Postup: Vše krátce povařit. Mezitím naskládat okurky do sklenic a do každé přidat: feferonku, kousek kopru, cibuli a mrkev. Po uzavření sterilovat 20 minut na 80 °C.

Domácí tatarka

Suroviny: větší zavařená pikantní okurka, malá cibule, špetka soli, špetka pepře, trocha nálevu z okurek, majonéza podle zvyklosti, nejlépe doma připravená.

Postup: okurku nastrouhat najemno, cibuli nakrájet, přidat do majonézy a okořenit. Výtečně se hodí například k hranolkům.

Jaroslava Jabůrková zavřovala 90 sklenic

Zavařenin mívala velkou spotřebu. Není divu, bývalá vychovatelka a učitelka Jaroslava Jabůrková (65) z Uherského Hradiště je máma tří dcer a další čtyři sourozence z dětského domova měla osm let v pěstounské péči.

Jaroslava Jabůrková měla dříve doma »velkovýrobu«. Dnes nakládá jen symbolicky.
Autor: Slávka Červená

„U nás to bývalo jako ve Frutě. Dříve jsem si vedla deníček, kolik čeho jsem zavařovala. Měli jsme zahradu, kde jsme pěstovali spoustu ovoce a zeleniny. Na broskve jsme jezdili do Boršic, na meruňky do Stříbrnic, dělali jsme džemy, různé čalamády. Jen okurek jsem zavařovala 90 sklenic,“ vzpomíná. Ty časy jsou podle ní už pryč. Je jiná doba. Lidé tím neztrácejí čas, a když už, udělají si pár sklenic na chuť a také aby se pochlubili známým.

„Já už taky zavařuji jen symbolicky. Dcery si dělají každá své a ode mě to mají jako pozornost, dárek. Roli hraje i cena. Dříve stály nakládačky 15 Kč, když moc, tak dvacku, ale loni třicet. To je pro mě moc. Letos jsem je ještě na trhu neviděla, ale úplně vzorové okurečky mi darovala kamarádka Boženka. Jsou každá jedna jako druhá. Nechtěla jsem tomu ani věřit,“ pokračovala a skládala je do sklenic. Nálev připravovala podle receptu maminky. „Je to taková vzpomínka na mládí,“ usmála se.

Sladkokyselé ze Slovácka

Přichystáme si na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev, křen, kopr, bobkový list, hořčičné semínko, pepř, nové koření a hřebíček. Na dno sklenice dáme mrkev, cibuli, kopr, bobkový list, půl malé lžičky hořčičného semínka, pět až osm pepřů, dvě kuličky nového koření, jeden hřebíček a naskládáme okurky.

Zalijeme sladkokyselým nálevem, který připravíme z: 2,5 litru vody, litru Bzeneckého octa, čtyř plných polévkových lžic soli, 80 sacharinů. Svaříme, necháme vychládnout, nalijeme do sklenic a sterilujeme.

Fotogalerie
4 fotografie