4 skvělé recepty z kedlubny: Zkuste hranolky i zapečený koláč!
-
Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu?
Ať už se rozhodnete udělat z kedlubny hlavní chod, nebo ji využít třeba jako přílohu, nezapomínejte na to, že by měla být vždy čerstvá a kvalitní. Kedlubny dnes nejsou za hubičku, takže vybírejte pečlivě a klidně i v biokvalitě.
- 1.
Kedlubnové hranolky
Milujete křupavé bramborové hranolky a hledáte k nim alternativu? Zkuste tentokrát proužky kedlubny, uvidíte, že nebudete litovat.
Potřebujete: 3 bio kedlubny, grilovací koření na zeleninu, sůl, máslo (případně trochu oleje)
Postup: Příprava hranolků je stejně jednoduchá jako u klasických bramborových. Jednoduše rozkrájejte kedlubnu na proužky, okořeňte a osolte, pokapejte olejem a dejte do trouby. Hranolky můžete připravit i na pánvi, kde je na másle lehce osmahnete, poté přiklopíte pokličkou a necháte podusit doměkka. Nebudou sice tak křupavé jako z trouby, ale takto udušená zelenina také není špatná.
Tip: Zkuste podobnou přípravu s celerem! Celerové hranolky s jogurtovo-česnekovým dipem si zamilujete!
- 2.
Smažené kedlubnové plátky
Jednoduché a přitom delikátní! Připravte si smažené kedlubny, které doplňte vařenými brambory a trochou tatarky.
Potřebujete: kedlubny, hladkou mouku, vejce strouhanku, sůl
Postup: Zhruba 1 cm tlusté plátky kedlubny lehce osolte a obalte v klasickém trojobalu. Následně usmažte v troše oleje.
Ať už se rozhodnete udělat z kedlubny hlavní chod, nebo ji využít třeba jako přílohu, nezapomínejte na to, že by měla být vždy čerstvá a kvalitní.Autor: scom - 3.
Zapečené brambory s kedlubnou
Potřebujete: ½ kg kedlubny, ½ kg brambor, 2 vejce, 1 kelímek husté smetany, 1 cihlu tvrdého sýra typu Eidam, sůl a pepř, čerstvou petrželku
Postup: Kedlubny a brambory oloupejte, i s pórkem nakrájejte na tenká kolečka. Vrstvěte je do zapékací mísy pěkně po sobě – vrstva brambor, vrstva kedlubny, vrstva pórku. Nezapomínejte průběžně solit a pepřit. Jakmile budete téměř u okraje mísy, rozšlehejte vejce spolu se smetanou a přelijte. Navrch nastrouhejte sýr, který vytvoří krásnou křupavou krustu. Pečte do změknutí brambor a kedlubny a dokud sýr nebude pěkně zlatavý. Porci ozdobte trochou čerstvé petrželky.
Ať už se rozhodnete udělat z kedlubny hlavní chod, nebo ji využít třeba jako přílohu, nezapomínejte na to, že by měla být vždy čerstvá a kvalitní.Autor: scom - 4.
Plněné kedlubny
Potřebujete: 4 ks kedlubny, 2 cibule, 2 stroužky česneku 3 rajčata, 2 papriky,1 balení žampionů, sůl, pepř. olej na smažení, čerstvé bylinky
Postup: Kedlubnu očistěte a vcelku ji uvařte ve vodě doměkka. Mezitím si na pánvi na troše oleje osmahněte na malé kostičky nakrájenou cibuli, česnek, poté žampiony, papriky a nakonec rajčata. Dochuťte solí a pepřem. Vzniklou směsí plňte uvařené a rozpůlené kedlubny. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.
Tip: Zkuste navrch přidat trochu nastrouhaného sýra a krátce zapéct v troubě!