Chtělo by to nějakou sladkou tečku? Zkuste čokoládovou pěnu nebo roládu!
-
Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek vůbec. Jenže zdaleka neuspokojuje jen naši chuť na sladké. Má i blahodárné účinky na nervy a je i odvěkým afrodiziakem. Samozřejmě čím kvalitnější čokoláda to je, tím lépe. Pokud jste i vy „čokoholici“, máme pro vás tři rychlé a báječné recepty, které musíte vyzkoušet.
- 1.
Čokoládová roláda
Připravit roládu bez mouky? Jde to! Je nadýchaná jako obláček a má skvěle vyváženou chuť. Příjemně hořkosladký kakaový základ perfektně zjemňuje našlehaná smetana. Aby byl dezert naprosto dokonalý, je třeba ho lehce okyselit marmeládou. Doporučujeme rybízovou nebo višňovou.
Potřebujete: 6 vajec, 100 g cukru moučka, 3 lžíce kakaa holandského typu, 250 ml smetany ke šlehání (33 %), marmeláda, špetka soli
Postup: Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s polovinou cukru do hladké pěny.
- Bílky s druhou polovinou cukru vyšlehejte v tuhý sníh.
- Ke žloutkové směsi přimíchejte kakao a poté ušlehaný sníh.
* Připravené těsto rozprostřete po plechu s pečicím papírem a dejte na 8 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
* Mezitím si ušlehejte smetanu na náplň.
- Kakaový plát opatrně sundejte z plechu, nechte vychladnout. Naneste ušlehanou smetanu.
* Opatrně zamotejte do rolády, dejte do lednice ztuhnout. Podávejte s oblíbenou marmeládou.
- 2.
Čokoládová pěna
Lehká, nadýchaná pěna z kvalitní čokolády je dezert, který neodmítne žádný milovník čokolády. Pěna je dozdobená malinami a lískovými ořechy, ale tenhle nadýchaný čokoládový obláček bude chutnat báječně i s jahodami, rybízem, ostružinami nebo borůvkami.
Potřebujete: 200 g kvalitní hořké čokolády, 250 ml 33% smetany ke šlehání, 3 vejce, 1 lžíce cukru krupice, 2 lžíce kakaa, hrst lískových ořechů, maliny nebo jiné ovoce
Postup: Čokoládu nalámejte a nechte rozpustit ve vodní lázni.
* Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je společně s cukrem do světlé pěny, následně je vmíchejte k čokoládě.
* Smetanu ušlehejte dotuha a také ji přimíchejte do čokolády.
* Nakonec přidejte ušlehané bílky.
* Vše dobře promíchejte, rozdělte do mističek a dejte na několik hodin vychladit.
* Podávejte zasypané kakaem a lískovými ořechy.
- 3.
Domácí bílá horká čokoláda
Vaše chuťové buňky a také duši určitě pohladí bílá horká čokoláda vyrobená pěkně podomácku. Stačí vám jenom 4 suroviny a pár minut času. A když hrneček dozdobíte kopečkem šlehačky, nemá to prostě chybu!
Potřebujete: 400 ml mléka, 200 g bílé čokolády, 300 ml smetany ke šlehání (33 %), 1 vanilkový lusk
Postup: Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk.
* Přidejte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit.
* Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a můžete rozlévat.
* Navrch dejte šlehačku, kterou vyšleháte ze zbylých 200 ml smetany.