Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chtělo by to nějakou sladkou tečku? Zkuste čokoládovou pěnu nebo roládu!

/
  • Receptům s čokoládou nikdo neodolá!
    7. března 2020 ● 12:00

    Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek vůbec. Jenže zdaleka neuspokojuje jen naši chuť na sladké. Má i blahodárné účinky na nervy a je i odvěkým afrodiziakem. Samozřejmě čím kvalitnější čokoláda to je, tím lépe. Pokud jste i vy „čokoholici“, máme pro vás tři rychlé a báječné recepty, které musíte vyzkoušet.

  • 1.

    Čokoládová roláda

    Připravit roládu bez mouky? Jde to! Je nadýchaná jako obláček a má skvěle vyváženou chuť. Příjemně hořkosladký kakaový základ perfektně zjemňuje našlehaná smetana. Aby byl dezert naprosto dokonalý, je třeba ho lehce okyselit marmeládou. Doporučujeme rybízovou nebo višňovou.

     

    Potřebujete: 6 vajec, 100 g cukru moučka, 3 lžíce kakaa holandského typu, 250 ml smetany ke šlehání (33 %), marmeláda, špetka soli

     

    Postup: Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s polovinou cukru do hladké pěny.

     

    • Bílky s druhou polovinou cukru vyšlehejte v tuhý sníh.
    • Ke žloutkové směsi přimíchejte kakao a poté ušlehaný sníh.

    * Připravené těsto rozprostřete po plechu s pečicím papírem a dejte na 8 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

    * Mezitím si ušlehejte smetanu na náplň.

    • Kakaový plát opatrně sundejte z plechu, nechte vychladnout. Naneste ušlehanou smetanu.

    * Opatrně zamotejte do rolády, dejte do lednice ztuhnout. Podávejte s oblíbenou marmeládou.

    Čokoládová roláda
    Autor: akademiekvality.cz

  • 2.

    Čokoládová pěna

    Lehká, nadýchaná pěna z kvalitní čokolády je dezert, který neodmítne žádný milovník čokolády. Pěna je dozdobená malinami a lískovými ořechy, ale tenhle nadýchaný čokoládový obláček bude chutnat báječně i s jahodami, rybízem, ostružinami nebo borůvkami.

     

    Potřebujete: 200 g kvalitní hořké čokolády, 250 ml 33% smetany ke šlehání, 3 vejce, 1 lžíce cukru krupice, 2 lžíce kakaa, hrst lískových ořechů, maliny nebo jiné ovoce

     

    Postup: Čokoládu nalámejte a nechte rozpustit ve vodní lázni.

    * Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je společně s cukrem do světlé pěny, následně je vmíchejte k čokoládě.

    * Smetanu ušlehejte dotuha a také ji přimíchejte do čokolády.

    * Nakonec přidejte ušlehané bílky.

    * Vše dobře promíchejte, rozdělte do mističek a dejte na několik hodin vychladit.

    * Podávejte zasypané kakaem a lískovými ořechy.

    Čokoládová pěna
    Autor: akademiekvality.cz

  • 3.

    Domácí bílá horká čokoláda

    Vaše chuťové buňky a také duši určitě pohladí bílá horká čokoláda vyrobená pěkně podomácku. Stačí vám jenom 4 suroviny a pár minut času. A když hrneček dozdobíte kopečkem šlehačky, nemá to prostě chybu!  

     

    Potřebujete:  400 ml mléka, 200 g bílé čokolády, 300 ml smetany ke šlehání (33 %), 1 vanilkový lusk

     

    Postup: Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk.

    * Přidejte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit.

    * Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a můžete rozlévat.

    * Navrch dejte šlehačku, kterou vyšleháte ze zbylých 200 ml smetany.

    Horká bílá čokoláda
    Autor: akademiekvality.cz

Dnešní horoskopy