7. duben 2020
Svátek slaví Heřman / Hermína, zítra Ema

Což takhle dát si špenát? 4 recepty na zelené dobroty: Muffiny, nákyp, špalíčky i těstoviny

/
  • Což takhle dát si špenát? 4 recepty na zelené dobroty: Muffiny, nákyp, špalíčky i těstoviny
    28. února 2020 ● 15:35

    I když s množstvím železa ve špenátu to není zas až ta výjimečné, obsahuje tato zelenina mnoho prospěšných látek. Je prevencí proti rakovině, pomáhá předcházet očním nemocem a odedávna se doporučoval i na snížení krevního tlaku. Špenát je navíc na českých stolech oblíbený, takže proč nezkusit nějaký nový recept, kde je špenát důležitou ingrediencí.

  • 1.

    Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou

    Potřebujete: 500 g oblíbených těstovin, 200 ml 33 % smetany ke šlehání, 300 g mraženého listového špenátu, 1 brokolice, 1 stroužek česneku, 150 ml zeleninového vývaru, čerstvá citronová šťáva, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, oblíbený tvrdý sýr k podávání

    Postup: Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.

    * Na pánvi rozpalte olej a přidejte špenát a nechte ho povolit.

    * Brokolici rozdělte, spařte v horké vodě a ihned omyjte v ledové vodě, tak zůstane hezky zelená.

    * Polovinu brokolice přidejte ke špenátu, prolisujte česnek, zalijte vývarem a nechte projít varem. Směs rozmixujte, přidejte smetanu a znovu krátce povařte. Poté dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

    * Omáčku promíchejte s těstovinami a podávejte se zbylými kousky brokolice a strouhaným sýrem.

    Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou
    Autor: akademiekvality.cz

  • 2.

    Špenátovo-knedlíkový nákyp

    Potřebujete na 6 porcí: 1 bramborový knedlík, 6 vajec, 200 g listového špenátu, 150 ml smetany ke šlehání (33 %), 100 g tvrdého sýra, 100 g kvalitní slaniny, 1 lžíce másla, 2 lžíce strouhanky, slunečnicový olej, sůl, čerstvě mletý pepř

    Postup: Formičky na zapékání vymažte máslem.

    * Na pánvi si rozehřejte olej a orestujte na něm slaninu, poté přidejte špenát a na kostičky pokrájený knedlík.

    * Směs dejte do mísy a promíchejte s vejci, sýrem, strouhankou a osolte a opepřete.

    * Přeneste do formiček a pečte cca 25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

    Špenátovo-knedlíkový nákyp
    Autor: akademiekvality.cz

  • 3.

    Bramborové špalíčky se špenátem

    Potřebujete: 500 g brambor, 250 g hrubé mouky, 1 cibule, sůl, slunečnicový olej, strouhaný sýr

    Potřebujete na omáčku: 400 g mraženého listového špenátu, 2 stroužky česneku, 200 ml 33% smetany, 1 cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, slunečnicový olej

    Postup: Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a následně je rozšťouchejte ve velké míse. Přidejte mouku, vejce a směs osolte.

    * Ze směsi na pomoučněné ploše vyválejte válečky a rozkrájejte je na stejně velké dílky.

    * Nočky vařte v osolené vroucí vodě se lžící oleje. Nechte je vyplout na hladinu a poté je ještě cca 5 minut vařte. Rozkrojte je a zkontrolujte, zda jsou dovařené. Následně je sceďte.

    * Na oleji nechte zpěnit pokrájenou cibuli a přidejte k ní mražený špenát. Zaklopte pokličkou a nechte vařit na mírném plamenu, dokud nebude špenát hotový.

    * Přidejte prolisovaný česnek, smetanu a nechte vše provařit. Osolte a opepřete podle chuti.

    * Takto připravenou směs rozmixujte dohladka a smíchejte s bramborovými špalíčky. Podávejte se strouhaným sýrem.

    Bramborové špalíčky se špenátem
    Autor: akademiekvality.cz

  • 4.

    Špenátové muffiny

    Potřebujete na 12 porcí: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 250 g mraženého listového špenátu, 250 g strouhaného tvrdého sýra, 200 ml mléka, 2 vejce, 2 lžičky kypřicího prášku,  ½ lžičky jedlé sody, 1 lžička soli

    Postup: V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.

    * Vyšlehejte rozpuštěné máslo s vejci a mlékem, poté přidejte rozmražený špenát a sýr.

    * Obě směsi pomalu promíchejte v jednu, výslednou směsí pak naplňte muffinové formičky.

    * Pečte dozlatova zhruba 30 minut na 180 stupňů.

    Zdroj: akademiekvality.cz

    Špenátové muffiny
    Autor: akademiekvality.cz

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy