Což takhle dát si špenát? 4 recepty na zelené dobroty: Muffiny, nákyp, špalíčky i těstoviny
-
I když s množstvím železa ve špenátu to není zas až ta výjimečné, obsahuje tato zelenina mnoho prospěšných látek. Je prevencí proti rakovině, pomáhá předcházet očním nemocem a odedávna se doporučoval i na snížení krevního tlaku. Špenát je navíc na českých stolech oblíbený, takže proč nezkusit nějaký nový recept, kde je špenát důležitou ingrediencí.
- Potřebujete: 500 g oblíbených těstovin, 200 ml 33 % smetany ke šlehání, 300 g mraženého listového špenátu, 1 brokolice, 1 stroužek česneku, 150 ml zeleninového vývaru, čerstvá citronová šťáva, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, oblíbený tvrdý sýr k podávání1.
Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou
Postup: Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
* Na pánvi rozpalte olej a přidejte špenát a nechte ho povolit.
* Brokolici rozdělte, spařte v horké vodě a ihned omyjte v ledové vodě, tak zůstane hezky zelená.
* Polovinu brokolice přidejte ke špenátu, prolisujte česnek, zalijte vývarem a nechte projít varem. Směs rozmixujte, přidejte smetanu a znovu krátce povařte. Poté dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
* Omáčku promíchejte s těstovinami a podávejte se zbylými kousky brokolice a strouhaným sýrem.
- 2.
Špenátovo-knedlíkový nákyp
Potřebujete na 6 porcí: 1 bramborový knedlík, 6 vajec, 200 g listového špenátu, 150 ml smetany ke šlehání (33 %), 100 g tvrdého sýra, 100 g kvalitní slaniny, 1 lžíce másla, 2 lžíce strouhanky, slunečnicový olej, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Formičky na zapékání vymažte máslem.
* Na pánvi si rozehřejte olej a orestujte na něm slaninu, poté přidejte špenát a na kostičky pokrájený knedlík.
* Směs dejte do mísy a promíchejte s vejci, sýrem, strouhankou a osolte a opepřete.
* Přeneste do formiček a pečte cca 25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- 3.
Bramborové špalíčky se špenátem
Potřebujete: 500 g brambor, 250 g hrubé mouky, 1 cibule, sůl, slunečnicový olej, strouhaný sýr
Potřebujete na omáčku: 400 g mraženého listového špenátu, 2 stroužky česneku, 200 ml 33% smetany, 1 cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, slunečnicový olej
Postup: Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a následně je rozšťouchejte ve velké míse. Přidejte mouku, vejce a směs osolte.
* Ze směsi na pomoučněné ploše vyválejte válečky a rozkrájejte je na stejně velké dílky.
* Nočky vařte v osolené vroucí vodě se lžící oleje. Nechte je vyplout na hladinu a poté je ještě cca 5 minut vařte. Rozkrojte je a zkontrolujte, zda jsou dovařené. Následně je sceďte.
* Na oleji nechte zpěnit pokrájenou cibuli a přidejte k ní mražený špenát. Zaklopte pokličkou a nechte vařit na mírném plamenu, dokud nebude špenát hotový.
* Přidejte prolisovaný česnek, smetanu a nechte vše provařit. Osolte a opepřete podle chuti.
* Takto připravenou směs rozmixujte dohladka a smíchejte s bramborovými špalíčky. Podávejte se strouhaným sýrem.
- 4.
Špenátové muffiny
Potřebujete na 12 porcí: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 250 g mraženého listového špenátu, 250 g strouhaného tvrdého sýra, 200 ml mléka, 2 vejce, 2 lžičky kypřicího prášku, ½ lžičky jedlé sody, 1 lžička soli
Postup: V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
* Vyšlehejte rozpuštěné máslo s vejci a mlékem, poté přidejte rozmražený špenát a sýr.
* Obě směsi pomalu promíchejte v jednu, výslednou směsí pak naplňte muffinové formičky.
* Pečte dozlatova zhruba 30 minut na 180 stupňů.
Zdroj: akademiekvality.cz