Celá vejce

Připravte si vajíčka, která chcete uchovat, a postupně je rozklepněte do nádoby. Tam je lehce rozšlehejte, aby se žloutek spojil s bílkem. Poté nechte rozšlehaná vajíčka v nádobě ustát. Během promíchávání se do nich dostalo hodně vzduchu a ten musí před mražením z vajec vymizet. Pak nalijte vajíčka do mističek na tvorbu ledu. Až zmrznou, můžete je z mističek vyloupat do pytle, který trvale umístíte v mrazáku.

Tip pro začátečníky: Pro začátek si rozšlehejte jedno vajíčko a naplňte jím tvořítko na led. Odpočítejte si, kolik jedno vejce zabere kostiček. Při vaření pak budete vědět, jaký počet kostek = jedno vajíčko.

Zmražení bílku

Do některých pokrmů se přidávají pouze bílky, proto je můžete zamrazit samostatně. Opět je dobré si pamatovat, kolik kostiček jeden bílek zabírá, aby se vám usnadnilo dávkování.

Bílky a žloutky můžete mrazit také odděleně.
Autor: happymoneysaver.com

Zmražení žloutku

Zmražení samotného žloutku je oproti bílku mírně problémovější. Samostatný žloutek má v mrazáku tendenci seschnout a zhrudkovatět. A bude těžko použitelný.

Žloutek před uložením do mrazáku ochuťte. Část žloutků si připravte pro slané a část pro sladké pokrmy. Vždy na jeden šálek žloutků dejte lžíci cukru nebo lžíci soli. A zmrazte stejným způsobem jako u předchozích postupů. Ochucený žloutek si zanechá správnou konzistenci.

Délka skladování a rozmrazování

Takto uskladněná vajíčka vydrží čerstvá po dobu jednoho roku. V případě potřeby vždy z mrazáku odeberte potřebné množství kostiček, které nechte přes noc roztát v nádobě uložené do lednice. Nezapomínejte na důkladnou tepelnou úpravu. Samostatné bílky můžete rozmrazovat při pokojové teplotě. Pak se lépe vyšlehávají.

VIDEO: Potravinové „hnusy“ kupuje každý čtvrtý Čech. Expert radí, jak si v obchodě hlídat kvalitu.

Video
délka: 07:05.54

Potravinové „hnusy“ kupuje každý čtvrtý Čech. Expert radí, jak si v obchodě hlídat kvalitu Blesk TV