Šunkový chlebíček je král! Připravte si ten nejdokonalejší krok za krokem
-
Je tu podzim a to je období, které nás svádí trochu si po zdravé letní stravě zahřešit. Majonéza, vejce, šunka... I když tradiční chlebíčky zrovna neodpovídají moderním trendům výživy, nedáme na ně dopustit.
Čeká vás podzimní oslava? Šunkový na ní nesmí chybět. Popularizátorem chlebíčků byl Jan Paukert, který v roce 1916 založil slavné lahůdkářství na Národní třídě. Recept si prý přivezl z Itálie a ve svém podniku chlebíček přiblížil tomu, jak je připravujeme i u nás. Největšími milovníky chlebíčků byli za první republiky Hugo Haas, Ema Destinová nebo Vlasta Burian.
- 1.
Čemu fandí Češi
Jak je to s chlebíčky u nás? „V poslední době samozřejmě roste poptávka po zdravějších alternativách tradičních chlebíčků, stále je ale u Čechů nejoblíbenější klasika – chlebíček se šunkou na bramborovém salátu doplněný vejcem – a my jsme za to rádi,“ popisuje lahůdkář Jiří Kulhánek. Češi tedy vyhledávají především klasiku, oblibě se ale těší i moderní speciality, jako jsou například odlehčené tvarohové pomazánky.
Jedna věc se ale nemění: aby si chlebíček oblíbili zákazníci, je potřeba, aby byl poctivě udělaný. „Chlebíček nemůžete ošidit. To by každý hned poznal. Proto děláme všechno stejně, jako bychom to připravovali pro svoji vlastní rodinu: třeba i brambory na bramborový salát vaříme ve slupce,“ dodává lahůdkářka Jindřiška Šindelářová.
- 2.
Pochutnával si i Napoleon
Chlebíček má dlouhou historii, která se táhne až do středověku. Tehdy byly krajíce chleba používány jako jedlé tácky, na kterých bylo servírováno jídlo. Jedna z legend praví, že za vznikem chlebíčků čili otevřených sendvičů stojí sám Napoleon Bonaparte. Ten kvůli úspoře času preferoval studenou kuchyni, ale protože byl vybíravý, nechával si chléb servírovat tak, aby bylo hned vidět, čím je obložen. Ze zemí západní Evropy se k dostal chlebíček přes Německo v devatenáctém století.
- 3.
Recept na šunkový chlebíček
Potřebujete: veku, nakládanou okurku, šunku, vařené vejce, bramborový salát, papriku, petrželku, majonézu.
Základem je dobrý bramborový salát, ten namažte na čerstvou veku.
Chlebíček ozdobte kouskem salátu.
Přidejte složený plátek šunky a vejce uvařené natvrdo.
Na sálát položte nařezanou nakládanou okurku a ozdobte trochou majonézy.
Teď už je čas na dekoraci: k majonéze můžete přidat kousek červené papriky.
Nakonec snítka kadeřavé petržele. A je hotovo!
- 4.
Nemusí jít o dietní hřích
S celerovou pomazánkou
Potřebujete: 1 velké jablko, citronovou šťávu, sůl, 40 g majonézy, 10 g vlašských ořechů, 90 g celeru, olivový olej, mletý černý pepř, veku, petržel či polníček na ozdobu.
Postup: Celer krátce povařte v osolené vodě, pak nastrouhejte nahrubo. Jablko oloupejte, nastrouhejte a přidejte k celeru. Přimíchejte nasekané vlašské ořechy, majonézu, lehce pokapejte olejem a dochuťte solí, pepřem a citronem. Pak důkladně promíchejte. Pomazánku nechte vychladit a namažte na čerstvou veku.