Královna letní kuchyně: Cuketa! 4 rychlé recepty od perníku přes hranolky až po hlavní chod

/
  • Cuketa je výborná letní zelenina, ze které se dá vykouzlit spousta dobrot.
    2. srpna 2019 ● 15:08

    Sezóna cuket právě vrcholí. Její výhodou je, že dokáže vyrůst snad všude a v kuchyni je jako „chameleon“. Protože nemá vlastní výraznou chyť, přebírá chuť okolního jídla. Dá se mixovat, grilovat, obalovat, zavařovat… hodí se do polévek, místo masa i do sladkého těsta.

  • 1.

    Vlažný salát z grilované cukety

    Potřebujete na 2 porce: 1 cuketu, 1 malou žlutou cuketa, 6 malých koktejlových paprik, 8 středně velkých rajčat na stonku, 1 červená cibule, 1 palice česneku (nemusí být)

    Na zálivku potřebujete: 1 lžíce ho olivového oleje + další 1–3 lžíce na dodělání, 1 lžíce sezamové́ pasty tahini, 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové́ šťávy, 1 lžička bylinkové směsi koření (nejlépe italské nebo francouzské), sůl a čerstvě mletý pepř, 1 líce nasekané hladkolisté petržele

    Postup: Cuketa se griluje bez ochucení, jen potřená tenkou vrstvou oleje, aby se nepřipekla.

    * Papriky tak jak jsou, vložte do rozpálené trouby na 200°stupňů a nechte je skoro až zčernat. Doba opékání paprik se liší podle velikosti, ale zhruba 10 minut. Na posledních 4 až 5 minut do trouby přidejte také rajčata na stopce.

    *V mezičase připravte zálivku: Metličkou prošlehejte olej, pastu tahini, citronovou šťávu a koření v hlubokém talíři. Podle toho, jak je tahini kvalitní a tuhé, bude třeba ředit dalším olivovým olejem.

    *Nebojte se přidat další jednu až tři lžíce tak, aby vznikla hladká jemná a tekutá zálivka. Dochuťte ji podle sebe solí, citronovou šťávou a dalším kořením. Na závěr přimíchejte nasekanou petrželku.

    *Papriky spařte po upečení pod pokličkou nebo v sáčku, aby se snáze loupaly. Veškerou pečenou a grilovanou zeleninu můžete pokrájet, nebo ji nechat na efekt zdobit talíř. *Servírovat můžete zeleninu samotnou se zálivkou a čerstvou červenou cibulí, nebo ve velké míse uprostřed stolu na listech polníčku.

    Vlažný salát z grilované cukety
    Autor: tchiboblog.cz

  • 2.

    Zapečená cuketa s bramborami a kozím sýrem

    Potřebujete na 2 porce: 2 menší cukety, 4 rané velké brambory, 250 ml smetany ke šlehání, 100 ml plnotučného mléka, 4 větvičky čerstvého rozmarýnu, 100 g čerstvého měkkého kozího sýra, sůl, čerstvě mletý pepř, trochu oleje na vymazání mísy

    Postup: Cuketu a brambory nakrájejte na tenké plátky. Vybírejte podobné průměry brambor a cukety, aby se vám dobře skládaly do zapékací mísy.

    *Zapékací mísu vymažte tenkou vrstvou oleje. Jednotlivé plátky brambor a cukety skládejte v mírně zkoseném úhlu střídavě na sebe.

    *Až zaplníte dno, lehce zeleninu přitlačte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Zatím další vrstvu nepřidávejte.

    *Prošlehejte smetanu s mlékem. Brambory s cuketou osolte, přidejte čerstvý rozmarýn a zalijte je polovinou smetanové směsi.

    *Posypte dalším čerstvým rozmarýnem a nadrobenou polovinou kozího sýra.

    * V protisměru vyskládejte druhou vrstvu brambor a cukety a jemně přimáčkněte dlaněmi k první, aby byl každý kus zeleniny ochucený.

    *Celou plochu opět opepřete, zalijte zbytkem smetanové směsi, posypte rozmarýnem a zbytkem sýra.

    *Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut.

    Zapečená cuketa s bramborami a kozím sýrem
    Autor: tchiboblog.cz

  • 3.

    Cuketový perník

    Potřebujete na 4 porce: 50 g hladké mouky, 150 g strouhané cukety (po vyždímání přebytečné vody), 150 ml hrnku slunečnicového oleje, 100 g třtinového cukru, 2 lžičky skořice, 1 čajová lžička kvalitního kakaa, 1 prášek do perníku, 1 citron, 2 vejce

    Postup: Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle a nechte ji pár minut dýchat. Cuketa samovolně pustí vodu, kterou pak snadno vyždímáte. Přebytečná voda by kazila konzistenci výsledného těsta a zbytečně prodlužovala dobu pečení.

    *Na cuketu rozklepněte obě vejce, přidejte olej, promíchejte lehce vařečkou nebo stěrkou.

    *Ve vedlejší míse promíchejte suché suroviny, tedy mouku, kypřící prášek do perníku, cukr, koření a směs dobře promíchejte.

    *Celou ji přesypte do mokré směsi a spojte obě části těsta. Čtyři zapékací misky protřete lehce olejem, třeba mašlovačkou a rozdělte do nich rovnoměrně perníkové těsto. Nechte jej v mističkách odpočívat 10 minut.

    *Předehřejte troubu na 170 °C. Poté pečte na horkovzduch 20 minut rovnoměrně uprostřed trouby.  

    Zdroj: tchiboblog.cz

    Cuketový perník
    Autor: tchiboblog.cz

  • 4.

    Cuketové hranolky

    Potřebujete na 4 porce: 4 střední cukety, olivový olej, oblíbené koření, 200 g strouhaného sýru – eidam, parmezán…

    Postup: Cukety pořádně omyjte. Pak je podejně rozřízněte, každou půlku znova rozřízněte. Dle velikosti cuket můžete ještě půlit. Následně každý kus opět nařezejte, až vzniknou zhruba sedm cm dlouhé a zhruba dva až tři cm široké hranolky.

    *Kousky obalte v oleji.

    *Připravte si oblíbené koření, ve kterém hranolky obalíte. Místo koření můžete mít třeba jen prolisovaný česnek.

    *Cuketové hranolky rozložte na pečící papír a posypte sýrem.

    *Dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 15 minut.

    *Je to ideální příloha k salátům, masům, nebo jen tak na zobání.

    Cuketové hranolky
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy