Královna letní kuchyně: Cuketa! 4 rychlé recepty od perníku přes hranolky až po hlavní chod
-
Sezóna cuket právě vrcholí. Její výhodou je, že dokáže vyrůst snad všude a v kuchyni je jako „chameleon“. Protože nemá vlastní výraznou chyť, přebírá chuť okolního jídla. Dá se mixovat, grilovat, obalovat, zavařovat… hodí se do polévek, místo masa i do sladkého těsta.
- 1.
Vlažný salát z grilované cukety
Potřebujete na 2 porce: 1 cuketu, 1 malou žlutou cuketa, 6 malých koktejlových paprik, 8 středně velkých rajčat na stonku, 1 červená cibule, 1 palice česneku (nemusí být)
Na zálivku potřebujete: 1 lžíce ho olivového oleje + další 1–3 lžíce na dodělání, 1 lžíce sezamové́ pasty tahini, 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové́ šťávy, 1 lžička bylinkové směsi koření (nejlépe italské nebo francouzské), sůl a čerstvě mletý pepř, 1 líce nasekané hladkolisté petržele
Postup: Cuketa se griluje bez ochucení, jen potřená tenkou vrstvou oleje, aby se nepřipekla.
* Papriky tak jak jsou, vložte do rozpálené trouby na 200°stupňů a nechte je skoro až zčernat. Doba opékání paprik se liší podle velikosti, ale zhruba 10 minut. Na posledních 4 až 5 minut do trouby přidejte také rajčata na stopce.
*V mezičase připravte zálivku: Metličkou prošlehejte olej, pastu tahini, citronovou šťávu a koření v hlubokém talíři. Podle toho, jak je tahini kvalitní a tuhé, bude třeba ředit dalším olivovým olejem.
*Nebojte se přidat další jednu až tři lžíce tak, aby vznikla hladká jemná a tekutá zálivka. Dochuťte ji podle sebe solí, citronovou šťávou a dalším kořením. Na závěr přimíchejte nasekanou petrželku.
*Papriky spařte po upečení pod pokličkou nebo v sáčku, aby se snáze loupaly. Veškerou pečenou a grilovanou zeleninu můžete pokrájet, nebo ji nechat na efekt zdobit talíř. *Servírovat můžete zeleninu samotnou se zálivkou a čerstvou červenou cibulí, nebo ve velké míse uprostřed stolu na listech polníčku.
- 2.
Zapečená cuketa s bramborami a kozím sýrem
Potřebujete na 2 porce: 2 menší cukety, 4 rané velké brambory, 250 ml smetany ke šlehání, 100 ml plnotučného mléka, 4 větvičky čerstvého rozmarýnu, 100 g čerstvého měkkého kozího sýra, sůl, čerstvě mletý pepř, trochu oleje na vymazání mísy
Postup: Cuketu a brambory nakrájejte na tenké plátky. Vybírejte podobné průměry brambor a cukety, aby se vám dobře skládaly do zapékací mísy.
*Zapékací mísu vymažte tenkou vrstvou oleje. Jednotlivé plátky brambor a cukety skládejte v mírně zkoseném úhlu střídavě na sebe.
*Až zaplníte dno, lehce zeleninu přitlačte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Zatím další vrstvu nepřidávejte.
*Prošlehejte smetanu s mlékem. Brambory s cuketou osolte, přidejte čerstvý rozmarýn a zalijte je polovinou smetanové směsi.
*Posypte dalším čerstvým rozmarýnem a nadrobenou polovinou kozího sýra.
* V protisměru vyskládejte druhou vrstvu brambor a cukety a jemně přimáčkněte dlaněmi k první, aby byl každý kus zeleniny ochucený.
*Celou plochu opět opepřete, zalijte zbytkem smetanové směsi, posypte rozmarýnem a zbytkem sýra.
*Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut.
- 3.
Cuketový perník
Potřebujete na 4 porce: 50 g hladké mouky, 150 g strouhané cukety (po vyždímání přebytečné vody), 150 ml hrnku slunečnicového oleje, 100 g třtinového cukru, 2 lžičky skořice, 1 čajová lžička kvalitního kakaa, 1 prášek do perníku, 1 citron, 2 vejce
Postup: Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle a nechte ji pár minut dýchat. Cuketa samovolně pustí vodu, kterou pak snadno vyždímáte. Přebytečná voda by kazila konzistenci výsledného těsta a zbytečně prodlužovala dobu pečení.
*Na cuketu rozklepněte obě vejce, přidejte olej, promíchejte lehce vařečkou nebo stěrkou.
*Ve vedlejší míse promíchejte suché suroviny, tedy mouku, kypřící prášek do perníku, cukr, koření a směs dobře promíchejte.
*Celou ji přesypte do mokré směsi a spojte obě části těsta. Čtyři zapékací misky protřete lehce olejem, třeba mašlovačkou a rozdělte do nich rovnoměrně perníkové těsto. Nechte jej v mističkách odpočívat 10 minut.
*Předehřejte troubu na 170 °C. Poté pečte na horkovzduch 20 minut rovnoměrně uprostřed trouby.
Zdroj: tchiboblog.cz
- 4.
Cuketové hranolky
Potřebujete na 4 porce: 4 střední cukety, olivový olej, oblíbené koření, 200 g strouhaného sýru – eidam, parmezán…
Postup: Cukety pořádně omyjte. Pak je podejně rozřízněte, každou půlku znova rozřízněte. Dle velikosti cuket můžete ještě půlit. Následně každý kus opět nařezejte, až vzniknou zhruba sedm cm dlouhé a zhruba dva až tři cm široké hranolky.
*Kousky obalte v oleji.
*Připravte si oblíbené koření, ve kterém hranolky obalíte. Místo koření můžete mít třeba jen prolisovaný česnek.
*Cuketové hranolky rozložte na pečící papír a posypte sýrem.
*Dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 15 minut.
*Je to ideální příloha k salátům, masům, nebo jen tak na zobání.