Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajné recepty Černocké, Balzerové a Švandové: Co chutná jejich vnoučatům?

/
  • Recepty slavných babiček
    15. března 2019 ● 12:00

    Zpěvačka Petra Černocká rozmazluje v nučku kuřetem na paprice, herečka Eliška Balzerová si dělá vlastní testo na ravioly a sexbomba osmdesátek Jana Švandová sází na klasickou nádivku z uzeného masa. Uvaříte si víkendový oběd podle nich?

  • 1.

    Kuře na paprice Petry Černocké (69)

    Populární zpěvačku udělala babičkou její dcera Bára (39) už před osmi lety. Vnučka Olivie Coco se okamžitě stala jejím miláčkem, i když Petra přiznává, že si vnučka spíš vyhraje s jejím manželem Jirkou Pracným (66). „Já jsem taková moc didaktická a umím ji tak maximálně pořádně nakrmit. To dělám ráda, divím se, že není tlustá, když ji mám v moci,“ prozradila Černocká. A co své vnučce vaří nejraději? „Když se jí zeptám, co mám uvařit, tak to jsou kuře na paprice, palačinky nebo krevety s rýží,“ dodala. 

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 1 kuře ❖ 50 g slaniny ❖ 1 cibuli ❖ 1 lžíce mleté sladké papriky ❖ 400 ml drůbežího vývaru ❖ 5 kuliček nového koření ❖ 1 lžíci másla ❖ 1 lžíci hladké mouky ❖ 200 ml zakysané smetany ❖ sůl.

     

    POSTUP: Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Každou porci osolíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme ji rozpustit v kastrolu se silným dnem. Kuře na ní opečeme ze všech stran dozlatova. Pak maso vyjmeme, do kastrolu nasypeme nadrobno nasekanou cibuli a smažíme ji, až zesklovatí. Pak ji zaprášíme mletou paprikou, kterou krátce osmahneme, vrátíme maso, přidáme nové koření a zalijeme asi polovinou vývaru. Pod pokličkou dusíme asi 40 minut, pravidelně doléváme vývar. Když je maso měkké, vyjmeme ho a obereme z kostí. Máslo propracujeme s moukou na kuličku a vložíme ji do hrnce, rozšleháme tak, aby nebyly v omáčce žmolky, provaříme asi 10 minut a vmícháme zakysanou smetanu a pod le potřeby sůl. Ještě přivedeme k varu a pak omáčku přecedíme na maso. Podáváme s knedlíkem nebo s rýží.

    Recepty slavných babiček
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Ravioly s ricottou a špenátem Elišky Balzerové (69)

    Čtyřnásobnou babičkou je oblíbená představitelka doktorky Čeňkové ze seriálu Nemocnice na kraji města či svérázné Vilmy z filmu Ženy v pokušení. „Jsou roztomilí, pomáhám, co mi síly stačí, ale nechtěla bych být babička, co je s vnoučaty pořád,“ prozradila v jednom rozhovoru Balzerová a dodala: „Ráda jím i vařím. Moje nejmilejší jídlo? Nejsem náročný strávník, sním všechno chutí.“ Herečka umí skvěle vařit například italskou kuchyni, což dokázala i na jevišti, když hrála ve hře Famílie.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 400 g hladké mouky ❖ 4 vejce ❖ olivov ý olej extra virgin ❖ 1 vejce na potření ❖ sůl Na náplň: ❖ 250 g ricotty ❖ 300 g listového špenátu ❖ 200 g parmazánu ❖ 1 žloutek ❖ muškátový oříšek ❖ šalvěj ❖ máslo ❖ sůl ❖ mletý pepř.

     

    POSTUP: Mouku smícháme s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přidáme vodu. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Špenát spaříme ve vodě, necháme okapat a poté nasekáme. V míse ho smícháme s ricottou a žloutkem, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Odleželé těsto rozválíme na čtyři stejné pláty. Na dva díly těsta vytvoříme l žící hromádky náplně. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem, přikryjeme zbylými pláty těsta a rukama důkladně přimáčkneme kraje, stejně tak kolem jednotlivých hromádek. Vykrajujeme skleničkou ravioly a pak je uvaříme v osolené vodě. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pár lístků šalvěje. Uvařené těstoviny přelijeme šalvějovým máslem a bohatě zasypeme strouhaným parmazánem.

    Recepty slavných babiček
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Nádivka s uzeným masem Jany Švandové (71)

    Díky synu Hubertovi je dvojnásobnou babičkou a svoje vnučky bezmezně miluje. „Je to moc hezké mít takové pokračovatele rodu. Jsem šťastná babička. Když mám čas, tak jsem s děvčaty. Bohužel toho času moc není. Ale to jde, tak je to fajn. Nejraději vyrážíme do cukrárny na zmrzlinu nebo děláme blbosti. Řekla bych, že být babička je má nejkrásnější role, která mě potkala,“ říká s nadšením herečka. Pokud jde o kuchyni, Jana Švandová dbá na štíhlou linii, ale to neznamená, že občas nedělá klasiku. Třeba tuto skvělou nádivku.

     

    POTŘEBUJETE: ❖ 250 g uzeného bůčku ❖ 100 g slaniny ❖ 8 vajec ❖ 6 starších rohlíků ❖ 3 hrsti mladých kopřiv ❖ 2 lžíce sádla ❖ 1 hrst strouhanky ❖ muškátový květ ❖ sůl ❖ mletý pepř ❖ smetanu.

     

    POSTUP: Rohlíky nakrájíme na kousky a ponoříme je do smetany. Uzený bůček i slaninu na krájíme na kostičky a zlehka opečeme na pánvi. Listy kopřiv vložíme do cedníku a spaříme vařící vodou. Necháme okapat. Potom je najemno nasekáme. Čtyři vejce uvaříme natvrdo. Zbylá vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme a smícháme s rozsekanými kopřivami. Přidáme rozmačkané rohlíky a opečené kostičky slaniny a bůčku. Osolíme a opepříme, ochutíme muškátovým květem. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do směsi. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Potom ho z poloviny zaplníme nádivkovou směsí, přidáme vychladlá, oloupaná a přepůlená vejce natvrdo a na ně dáme zbytek směsi. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 45 – 50 minut.

    Recepty slavných babiček
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy