Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Masopustní hody: Pečené koleno, domácí jitrnička i vdolky s povidly!

/
  • 18. února 2019 ● 13:29

    Fašank, ostatky či masopust už jsou v plném proudu a nezbytnou součástí  veselí je kromě průvodu masek i kopa dobrého jídla. S našimi recepty na zabíjačkové speciality i vypečené vdolečky ale můžete hodovat i doma.

  • 1.

    Pomalu pečené koleno

    Potřebujeme: ◗ 2 kg vepřového kolena ◗ 4 střední cibule ◗ 1 stroužek česneku ◗ 1 lžíce dijonské hořčice ◗ 1 lžíce teriyaki omáčky ◗ několik snítek čerstvých bylinek (tymián, šalvěj, rozmarýn) ◗ 1 lžičku kmínu ◗ 300 ml černého piva ◗ pepř ◗ sůl ◗ křen.

     

    Postup: Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a česnek na plátky. Kůži nařízneme ostrým nožem do čtverečků. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme a potřeme hořčicí. Do pekáčku naskládame maso, zasypeme cibulí s česnekem, pokapeme teriyaki omáčkou, přidáme bylinky a podlijeme pivem.

     

    Pekáč zakryjeme poklicí a dáme do rozehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut, poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pomalu pečeme 4 – 5 hodin do měkka. Ke konci pečení odkryjeme a necháme opéct. Koleno podáváme s čerstvým chlebem a křenem.

    Autor: Recepty s chutí, Pražské řeznictví

  • 2.

    Domácí jitrnice

    Potřebujeme: ◗ 3 kg masa z hlavy, bůčku a laloku ◗ 1,8 kg vnitřností (plíce, srdce) ◗ 1,5 kg žemle či krup nebo rýže ◗ 500 g jater ◗ 200 g cibule ◗ 130 g soli (dle chuti) ◗ 1 lžíci pepře ◗ 1 lžíci majoránky ◗ 1 lžíci nového koření celého ◗ 1/2 lžičky zázvoru mletého ◗ 5 stroužků česneku ◗ 2 l mastného vývaru z ovaru ◗ 20 m tenkých střev ◗ špejle.

     

    Postup: Masité části předvaříme, dbáme, aby maso bylo stejnoměrně měkké. Játra semeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem. Masité části po tepelném zpracování rozemeleme nahrubo a uvařené vnitřnosti najemno. Přidáváme osmahnutou nakrájenou cibuli. Umleté vnitřnosti, maso a na kostičky nakrájené a namočené žemle (nebo uvařenou rýži či kroupy) smícháme dohromady, přidáme játra s česnekem, sůl a další zbylé přísady dle chuti. Poté zředíme vývarem.

     

    Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat, pak je nakrájíme je na délku 15 až 20 cm a uzavřeme na jednom konci špejlí. Připraveným prejtem je rukama nebo nabíječkou naplníme, poté je zašpejlujeme i z druhé strany.

     

    Připravené jitrnice dáme sterilovat – vložíme je do vařící vody, snížíme teplotu a necháme vařit 20 minut až 30 minut. Jitrnice jsou hotové, když začnou plavat na hladině. Uvařené jitrnice omyjeme a necháme vychladnout, po dobu chladnutí je obracíme, aby se tuk rozprostřel rovnoměrně.

    Autor: Recepty s chutí, Pražské řeznictví

  • 3.

    Škvarkové miniplacky

    Potřebujeme: ◗ 350 g škvarků ◗ 1 kostička droždí ◗ 70 g másla ◗ 1 lžička cukru ◗ 300 ml polotučného mléka ◗ 1 vejce ◗ lžička soli ◗ 325 g hladké mouky ◗ 325 g polohrubé mouky ◗ kmín na posypání.

     

    Postup: Škvarky nasekáme najemno a smícháme se 150 g hladké mouky. Zakryjeme fólií a dáme do lednice. Droždí rozdrobíme a smícháme se 100 ml vlažného mléka a lžičkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku smícháme ve větší míse s kváskem, přidáme zbytek mléka, vmícháme změklé máslo, sůl a vypracujeme těsto. Necháme vykynout (cca 1 hodina) a těsto vyklopíme na pomoučněný vál.

     

    Zapracujeme rozemleté škvarky a rozválíme, těsto přehneme a znovu rozválejte na 1 cm tlustou placku. Pomocí skleničky o průměru 5 – 6 cm vykrojíme kolečka, potřeme je rozkvedlaným vejcem a nožem do nich uděláme mřížky. Posypeme kmínem a dáme do předehřáté trouby (180 °C). Pečeme dozlatova zhruba 10 – 15 minut a necháme vychladnout.

    Autor: Recepty s chutí, Pražské řeznictví

  • 4.

    Masopustní zelí

    Potřebujeme: ◗ 640 g kysaného zelí ◗ 340 g  moravského uzeného masa ◗ 1 klobásu ◗ 4 velké brambory ◗ 2 bobkové listy ◗ 1 cibuli ◗ 5 kuliček nového koření ◗ 10 kuliček černého pepře ◗ 1 lžíci celého kmínu ◗ 1 lžíci sádla ◗ sůl.

     

    Postup: Zelí (i s lákem) dáme do hrnce, přidáme k němu nakrájené maso, celou klobásu, bobkový list, zalijeme vodou, aby vše bylo ponořené, a vaříme zhruba 15 minut. Na kousku sádla orestujeme nadrobno nakrájenou půlku cibule, přidáme plátky brambor, podlijeme 500 ml vody, osolíme, přidáme půl lžíce kmínu a vaříme do poloměkka (cca 10 minut). Vodu z masa a zelí slijeme (půl hrnku schováme na později), klobásu nakrájíme na kolečka.

     

    V nádobě vhodné do trouby orestujeme na zbylém sádle půl cibule nakrájené nadrobno. Přidáme brambory, maso, klobásu a zelí a půl hrnku vývaru z masa a zelí. Povaříme 5 minut, přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba hodinu a ke konci odklopíme.

    Autor: Recepty s chutí, Pražské řeznictví

  • 5.

    Masopustní bavoráky s povidly

    Potřebujeme: Na těsto: ◗ 1 balíček droždí ◗ špetku soli ◗ 2 lžíce hladké mouky ◗ 250 ml vlažného mléka ◗ 40 g moučkového cukru ◗ 500 g polohrubé mouky ◗ 2 vejce ◗ 30 ml řepkového oleje + na smažení ◗ 4 lžíce tuzemáku Na ozdobu: ◗ švestková povidla ◗ 250 ml šlehačky ke šlehání ◗ moučkový cukr na posypání.

     

    Postup: Droždí vsypeme do misky, přidáme 2 lžíce hladké mouky, lžičku cukru a promícháme. Přidáme lžíce vlažného mléka a necháme 5 minut odpočívat. Polohrubou mouku smícháme se solí, zbylým cukrem, vejci, tuzemákem a připraveným kváskem z droždí. Přidáme 30 ml oleje a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vykynout.

     

    Na pomoučněném válu vykynuté těsto propracujeme vyválíme placku o tloušťce 2 cm. Z ní vykrojíme pomocí sklenice kolečka o průměru 6 cm. Ta necháme ještě 10 minut kynout, poté prsty trochu roztáhneme a uprostřed uděláme malý důlek.

     

    Ve vyšší pánvi na rozpáleném oleji vdolky po obou stranách osmažíme dozlatova a poté necháme okapat na ubrousku od přebytečného oleje. Vychladlé vdolky ozdobíme povidly, vyšlehanou šlehačkou a pocukrujeme.

    Zdroj: Recepty s chutí, Pražské řeznictví

    Autor: Recepty s chutí, Pražské řeznictví

Dnešní horoskopy