Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Expert: Takhle uděláte nejlepší valentýnské fotky! Selfie z mobilu vám nos zvětší o 30 %

/
  • 13. února 2019 ● 06:00

    Valentýnským hitem jsou fotky z mobilů. Otevřít aplikaci, natáhnout ruku, přitisknout k sobě tváře a klik – selfie, které se podobá 90 % zamilovaných fotek, je na světě. Spousta lidí ale neví, že mobil má širokoúhlý objektiv, který zkresluje obraz a udělá váš nos až o 30 % větší! To se vám s fotoaparátem a správně zvoleným objektivem nestane. Jak fotit jinak než ostatní?

  • 1.

    Cvaknout a vytisknout!


    Při rozhodování, jestli použít na focení mobil nebo fotoaparát, si také položte otázku, co máte s fotografií za plány. Fotka na malém displeji mobilu sice vypadá dobře, ale vytisknutá je mnohdy neostrá a barvy jsou nevýrazné. Jestli tedy přemýšlíte nad tím, že si svou valentýnskou fotku vystavíte, nebo ji věnujete svým rodičům, doporučujeme fotit fotoaparátem, který vytváří ostrý obraz s dostatečným rozlišením, díky němuž bude obrázek vypadat dobře i vytištěný na fotopapíru a zarámovaný. 

    Autor: iStock

  • 2.

    Jak se vyfotit?


    Selfie jsou stále v módě a je jich plný Instagram. Fotí se takhle téměř každý a ve finále všechny fotky vypadají stejně. Zkuste být originální a zamyslet se i nad úhlem, ze kterého se vlastně chcete fotit.

     

     Zezadu i ze země


    Proč dělat fotku vás dvou zepředu, když se můžete nechat vyfotit zezadu na vrcholku pohoří, ruku v ruce? Pokud se stydíte požádat někoho dalšího, aby vás vyfotil, využijte režimu samospouště, který má většina fotoaparátů. Co třeba dát fotoaparát na zem a zvěčnit se sedící v objetí? Fantazii se meze nekladou, tak jí popusťte uzdu a dejte se do tvoření. „Zábavou při společném focení může být i mobilní aplikace pro ovládání fotoaparátu s náhledem kompozice, která nahrazuje samospoušť,“ přibližuje odborník na fotografii Pavel Šerý.

     

    Vydejte se ven


    I když byste středem pozornosti měli být vy, prostředí, ve kterém fotíte, je také důležité. Zkuste tento rok jít na romantickou procházku do lesa nebo se jděte koulovat do parku – Valentýn je přece o tom strávit den s tím, koho milujete!

    valntýnská fotka
    Autor: Canon

  • 3.

    Nepřehánějte to s filtry


    Filtry, které se používají například na Instagramu nebo v jiných aplikacích, mohou fotografii vylepšit. Je ovšem potřeba používat je střídmě a nepřehánět to s nimi, aby se z fotografie nestala nereálná omalovánka.

     

    Pokud si dáte na procesu focení záležet, použijete kvalitní fotoaparát a budete mít dobré světlo, filtry nebudou tolik potřeba. Pokud se pro jejich použití přeci jen rozhodnete, doporučujeme používat je střídmě – žádné vysoké kontrasty nebo sépiové vrstvy. Valentýnská fotka by měla být o vzájemném souznění a filtry tyto pocity nenahradí. 

    valntýnská fotka
    Autor: Canon

  • 4.

    Buďte originální a užijte si to


    Nejdůležitější je zkrátka nebát se experimentovat. Když se dokážete odvázat a vymyslet několik originálních úhlů nebo scén, zjistíte, že jste se během focení zasmáli a užili si ho. Popusťte tedy uzdu své fantazii, a uvidíte, že rozdíl bude opravdu vidět!

    Autor: istock.com

    Zdroj: Canon

     

Dnešní horoskopy