Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prodej first minute dovolených vrcholí! Mrkněte, proč se vyplatí koupit „léto“ už teď

/
  • 28. ledna 2019 ● 00:00

    Koupit zájezd teď, nebo zariskovat, počkat na poslední chvíli a pořídit dovolenou za pakatel? Jednou z výhod first minute je často i to, že zájezd změníte nebo zrušíte zdarma. Vysvětlíme, proč se nevyplatí otálet. 

  • 1.

    Dokdy je first minute?

    Klasické first minute zájezdy se prodávají už na konci roku a jako vánoční dárky. Na konci ledna už s nimi řada velkých cestovních kanceláří končí a výběr se zužuje. Nějakou slevu určitě seženete i poté, ale počítejte, že už nebude tak výhodná. Takže máte poslední šanci! „Hotely, které mají nejlepší poměr cena/kvalita, jsou velmi rychle vyprodané. Navíc právě hotely vyšší kategorie nabízí slevy za včasnou rezervaci, které se všechny postupně snižují a nejpozději na konci března končí,“ varuje Jana Hájíčková z CK Neckermann. U Blue Style, Exim a Fischer končí nejvýhodnější nabídky na konci ledna, stejně tak i akční ceny u CK Alexandria.

    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Můžete si vybrat

    Máte představu, co by se vám líbilo? Hotel, kde jste se měli báječně za dobrou cenu, nebo místo, které byste chtěli poznat, ale ještě jste to nestihli? Tak si ho vyberte a riskněte pouze to, že zaplatíte o trochu víc. A někdy ani to ne. Některé cestovní kanceláře navíc dávají k first minute i záruku bezkonkurenční ceny, kdy, pokud najdete to samé levněji, vám sníží cenu a ještě dostanete finanční odměnu.

    Autor: reprofoto/instagram

  • 3.

    Víte, kam jedete

    Při first minute si vyberete i to, jestli na daném ostrově budete na příjemném jihu, nebo na větrném severu. Skoro všechny lokality jsou ještě ve hře. Tak si pospěšte, abyste místo ve vysněné Apulii neskončili v sice také krásné a možná i levnější, ale Albánii, kam jste původně vůbec nechtěli.

    Autor: reprofoto/instagram

  • 4.

    Máte to nejlepší

    Při first minute nákupu si ve vyhledávačích cestovních kanceláří můžete zadat přesně, co chcete. A pak vybírat podle ceny. Lokalita, vzdálenost od pláže, sleva pro seniory, děti zdarma, parkování i letiště apod. To všechno se počítá. O prázdninách už budete vybírat jen z toho, co jiní nechali, a na  služby navíc už nemusíte dosáhnout. A věřte, že ty nejvýhodnější zájezdy mizí mezi prvními.

    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Můžete ho změnit

    Nikdo neví, co bude za půl roku. Bojíte se uvázat se k zájezdu na tak dlouho dopředu, když nevíte, jestli třeba neonemocníte, nebo si čas a místo dovolené nerozmyslíte? Cestovní kanceláře tuto obavu mírní tím, že k first minute nabízí nízké zálohy i možnost zrušení nebo změny zájezdu zdarma.

    Autor: Instagram

  • 6.

    Loni šla na dračku Itálie

    Podle údajů cestovní agentury Invia nakupovali loni Češi nejčastěji zájezdy do Itálie (21 %), Řecka (21 %), Egypta (17 %), Bulharska (8 %) a Turecka (8 %). Nejčastější typ ubytování byl čtyřhvězdičkovém hotelu a stravování all inclusive. Nejvíc zájezdů se prodalo v prázdninových měsících, ale hned za nimi byl leden, kdy se prodala více než desetina všech zájezdů.

    Autor: iStock.com

Dnešní horoskopy