Sladkosti z misky: 5 receptů na rychlé dezerty z čokolády, ovoce i nadýchaného krému
-
Jídla servírovaná rovnou v malých miskách se stávají trendem kulinářského světa. Nejsou totiž složitá na přípravu, navíc jde o jednotlivé porce, které si můžete připravit jen tak sami pro sebe, když máte na něco malého chuť. Máme pro vás několik receptů na sladké dezerty.
- 1.
Broskve s ricottovým krémem
Potřebujete: 8 rozpůlených a vypeckovaných broskví, 2 lžíce cukru, 2 dc prosecca, větvičku rozmarýnu. Potřebujete na ricottový krém: 400 g ricotty, 2 lžíce cukru, šťávu a kůru z limetky, lístky máty na zdobení.
Postup: Všechny suroviny na krém smícháme a necháme vychladit.
*V hrnci necháme povařit prosecco s cukrem a rozmarýnem. Snížíme plamen, přidáme oloupané a vypeckované broskve a 3 až 4 minuty necháme podusit.
*Během vaření přiléváme víno. Následně broskve vyndáme a necháme vychladit.
*Tekutinu, která zůstala v hrnci, ještě chvíli povaříme, aby zhoustla.
*Do mističek vložíme riccotový krém, přidáme vychlazené broskve, vše zalijeme uvařeným vínem a ozdobíme lístky máty.
- 2.
Mugcake z mandlí a červené řepy
Potřebujete: 100 g červené řepy, 60 g mandlí, 20 g horké čokolády, 3 lžíce javorového sirupu, 1 vejce, špetku prášku do pečiva, špetku soli.
Postup: Na mugcake můžeme použít pečenou i syrovou řepu. Nastrouháme ji na jemném struhadle.
*Mandle rozdrtíme v sekáčku nebo v mixéru na prášek hrubý jako krupice.
*Smícháme je v míse s nastrouhanou řepou, sirupem, vajíčkem, solí a práškem do pečiva.
*Přidáme čokoládu nalámanou na kousky.
*Těsto rozdělíme do dvou zapékacích misek anebo hrnečků, které vytřeme olejem. Pečeme v mikrovlnné troubě 2 minuty.
*Mugcake můžeme jíst přímo z misky lžičkou anebo ho vyklopíme na talířek a podle chuti ozdobíme.
- 3.
Hruškový crumble
Potřebujete: zhruba půl kila hrušek, 1 polévkovou lžící třtinového cukru, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy.
Na drobenku: 70 g másla, 70 g jemných ovesných vloček, 50 g strouhanky ze ztvrdlé vánočky (přibližně 3 krajíce), 50 g třtinového cukru, ½ lžičky skořice, špetku mletého hřebíčku nebo kardamonu, špetku soli, máslo na vymazání zapékací nádoby.
Postup: Suchou vánočku namelte na strouhanku. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací misku vymažte máslem.
*Následně si připravte drobenku. Všechny suroviny smíchejte v míse dohromady. Hotovou drobenku odložte stranou.
*Hrušky zbavte jádřince, loupat je není potřeba. Nakrájejte je na kostky a smíchejte s citrónovou šťávou a cukrem.
*Do dvou třetin výšky zapékací nádoby navrstvěte hrušky a rovnoměrně zasypte drobenkou. Pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 15 až 20 minut.
- 4.
Čokoládový mugcake
Potřebujete (3 porce): 75 g mletých ovesných vloček, 4 lžičky mandlového másla, 4 lžičky kokosového oleje, 3 kostičky vysokoprocentní čokolády, 4 lžičky řeckého jogurtu, 18 polévkových lžic sojového mléka, 2 lžičky kakaa, min. 5 kapek flavdrops bílá čokoláda (přírodní aroma bez kalorií), špetku kypřícího prášku do perníku.
Postup: Nejdříve si do mističky připravíte mandlové máslo, kokosový olej, čokoládu a dáme na 30 vteřin rozehřát do mikrovlnné trouby.
*Mezitím si smícháte namleté vločky se sojovým mlékem, řeckým jogurtem a kakaem.
*Nakonec vmícháme čokoládovou směs z mikrovlnné trouby, dosladíme flavdopsem a přidáme kypřící prášek.
*Dáme do mističek a do mikrovlnné trouby na 1 minutu.
*Můžete dozdobit třeba ovocem sušeným mrazem.
- 5.
Crème brûlée
Potřebujete (4 porce): 500 ml smetany ke šlehání, 60 g vanilkového cukru, 1 ks vanilkového lusku, 4 ks vejce, 1 polévkovou lžíci likéru (Kahlua, Amaretto, Grand Marnier), cukr na posypání.
Postup: Smetanu si nalijeme do hrnce. Zahřejeme asi cca na 40 °C a přisypeme cukr.
*Přidáme dřeň z vanilkového lusku, můžeme do smetany hodit i celý lusk.
*Když je cukr rozpuštěný, vmícháme žloutky a likér.
*Směs nalijeme do 3/4 do zapékacích misek položíme na plech s vodou a v této vodní lázni pečeme při 125°C zhruba hodinu.
*Po upečení necháme zchladnout v lednici nejméně 5 hodin. Před podáváním posypeme cukrem.
*Přelijeme destilátem, flambujeme, dokud se alkohol nevypálí a na povrchu nám nevznikne pálením karamel.
*Ozdobíme čerstvou mátou a podáváme.
Zdroj: blog.kitchenaid.cz