Když vodotěsný neznamená vodotěsný

Jak to již ve světě reklamy bývá, ne vše, co je psáno, je pravda. Pokud tedy na hodinkách uvidíte nápis "vodotěsné" (nebo v angličtině waterproof), nemusí to tak opravdu být. Dokonce i nejdražší a  nejlepší hodinky na potápění nejsou nikdy 100% vodotěsné. Ale marketing je marketing a co zákon nepřikazuje, to je povoleno.

Přesnější je tedy hodinky označit jako voděodolné (nebo v angličtině water resistant). Obě označení podléhají normám pro výrobky ISO. V případě vodotěsných je to norma ISO 6425 a v případě voděodolných zase ISO 2281. V rámci obou norem se na hodinkách testují různé součásti, jako je odolnost vůči hloubce, střídání teplot, tlaku vody a vzduchu. V některých případech se dokonce hodinky testují i na odolnost vůči slané vodě.

Jaké hodinky si koupit, pokud jste často pod vodou?

Obecně platí, že každá jedna atmosféra se rovná 10 metrům hloubky. Na hodinkách přitom často najdete označení 3 ATM. Jednoduchou násobilkou by tedy měly vydržet až 30-metrovou hloubku. Chyba! Hodinky jsou obvykle testovány v laboratorních podmínkách, jaké v běžném prostředí téměř nikdy nenastanou.

Hodinky s 3 ATM tedy používejte pouze na mírné aktivity, jako např. mytí auta. Koupat se doporučujeme rozhodně až s hodinkami s 5 a více atmosférami.  Do světa potápění se ponořte až s hodinkami s 10 ATM. Předejdete poškození, ztrátě záruky a ve finále i dalších peněz z vašeho rozpočtu.

Když water resistant nestačí

Označení water proof, které jsme zmiňovali na začátku článku, znamená, že takto označené hodinky jsou vhodné nanejvýš tak na cestu deštivým lesem nebo na mytí rukou. Rozhodně si je neberte do sprchy ani do vany, a už vůbec ne do bazénu.

Do vody se nejlépe hodí elektronické hodinky, jejichž tlačítka jsou i při stlačení neprůchodné. Horší je to s mechanickými, kde bývá korunka speciálně uzpůsobena pro použití ve vodě. Obecně ale platí, že hodinky byste ve vodě příliš používat neměli. Platí to i pro potápěčské hodinky. Moderní potápěčské obleky a přístroje obsahují množství funkcí, které ty hodinky v pohodě nahradí.

Pozor na slanou vodu

Slaná voda patří k častým agresivním ohrožovatelům hodinek. Po delším pobytu na dovolené si své hodinky vždy raději nechte zkontrolovat. Sůl umí totiž nadělat své s čímkoliv, do čeho se "namočí".

Pozor si dávejte i na rychlou a častou změnu teploty. Pokud jste si do hotelového wellness vzali hodinky, rozhodně je odložte před návštěvou  sauny a studeného bazénu. Náramkové hodinky v takovém prostředí velmi trpí a jejich životnost se tím zbytečně zkracuje.

Pravidelný servis je základ

Hodinky si každé tři roky dejte zkontrolovat u hodináře. Ten může vyměnit těsnění a ověřit voděodolnost. Určitě je také chraňte  před zbytečnými otřesy a pády.

Použití hodinek pod vodou nepatří zrovna k nejjednodušším věcem na světě. Pokud však víte, jak na to, měli byste být "v suchu".

 

Fotogalerie
5 fotografií