Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč bolí kolena? 4 otázky a odpovědi, než začnete běhat!

/
  • Běhání je zdravé, ale musí se to umět.
    10. dubna 2018 ● 09:45

    Jaro je tu a do parků kromě chodců a cyklistů vyrazili i běžci. Pokud jste se i vy rozhodli pro běhání, měli byste vědět, co se bude dít s vaším tělem.

  • 1.

    Co znamená, když mi při běhu bolí kolena?

    Bolest kolen po běhu může mít různé příčiny. Jednou z nich je nedostatečné rozcvičení. Ztuhlé tkáně se pak rychle přetíží. „Při běžeckém došlapu se totiž musí naše tělo vyrovnat s tlakem, který je 2 až 3x vyšší, než je naše hmotnost, takže došlap na tvrdý povrch není při běhu pro naše klouby a vazy úplně ideální. Pokud je to možné, snažte se spíše běhat na měkčím povrchu například na atletických dráhách či v lese, než po asfaltových silnicích,“ radí primářka Rehabilitačního stavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová. Pozor také na posilování a běh při počínající artróze. Kloubní chrupavka totiž není schopná regenerace a hrozí zde rychlejší rozvoj artrózy.

    Běhání je zdravé, ale musí se to umět.
    Autor: archiv

  • 2.

    Může běh i škodit?

    Při běhání jsou namáhány nejvíce klouby dolních končetin, hlavně kyčle, kolena a kotníky. Problém vzniklý například v kotníku se také může přenášet i na páteř. „Při nadměrné či nerovnoměrné, dlouhodobé zátěži, může dojít k poškození kloubů i vazivových tkání. Pravidelný pohyb ale kloubům rozhodně prospívá,“ vysvětluje Tomanová. Zlepšuje se flexibilita a elasticita kloubního pouzdra, zpevňují se okolní svaly a vazy, kloub je pak stabilnější a odolnější.

    Běhání je zdravé, ale musí se to umět.
    Autor: shutterstock.com

  • 3.

    Rychle nebo pomalu?

    Osteoporóza neboli řídnutí kostí je podle posledních průzkumů nižší u lidí, kteří jsou minimálně 3x týdně v aktivním pohybu. Běh je jednou z možností, jak si uchovat správnou hustotu kostí. Zvolte si vždy takovou zátěž, abyste své tělo zbytečně nepřetížili. Nedávejte si nereální cíle, tím si spíše ublížíte. Zátěž si přidávejte postupně a přizpůsobujte ji momentálním možnostem vašeho těla. Není však dobré věnovat se jednostranně pouze běhu. Vhodné je zařadit i další cvičení, které pomůže posílit a protáhnout tělo.

    Běhání je zdravé, ale musí se to umět.
    Autor: iStock

  • 4.

    Co udělat, než začnu běhat?

    Před samotným je dobré tělo na zátěž připravit. Důležité je se protáhnout, uvolnit si svaly a vazivové tkáně. Začít můžete také desetiminutovou rychlou chůzí, a pokud vám to zdraví a kondice dovolí, pomalu přejdete na běh. Na závěr dopřejte svému tělu uvolňovací cviky. Velmi důležité je zvolit i správné kvalitní běžecké boty.

    Před běháním se nezapomeňte protáhnout!
    Autor: Shutterstock.com

     

Dnešní horoskopy