Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Houbařit můžete i v zimě! Podívejte se, jaké houby najdete v lese pod sněhem

/
  • Na houby můžete vyrazit i v zimě! Podívejte se, jaké houby můžete najít v lese pod sněhem
    1. února 2018 ● 08:00

    Pokud milujete houbaření!  A víte, že i zima je ideální období na to, abyste vyrazili do lesa s košíkem? Právě v zimě v lesích můžete najít zimní houby, kterou mají vynikající pikantní chuť a jsou snadno rozpoznatelné, tudíž nehrozí riziko otrav.  Navíc mají blahodárné účinky pro naše zdraví. Podívejte se do naší galerie, na které houby se můžete v zimě vypravit a jaké pochoutky si z nich připravit!

  • 1.

    Jidášovo ucho

    Říká se mu také boltcovitka a roste zejména na starých kmenech bezu černého. Má tvar lidského ucha nebo škeble a může měřit až deset dvanáct centimetrů. Má hnědou až červenohnědou barvu a na skus příjemně křupe. Léčí hemeroidy, bolesti břicha a žaludku, snižuje krevní tlak a působí preventivně proti kornatění cév a trombóze. Je vynikající v polévkách a rizotu a voda, v níž se jidášovo ucho vařilo, se pije jako léčivy čaj.

    Jidášovo ucho
    Autor: scom, Profimedia.cz

  • 2.

    Penízovka sametonohá

    Někdy se jí kvůli sytě oranžovo-žluté barvě říká plamenečka, roste na starých nebo odumírajících listnatých stromech. Vyskytuje se v trsech, které mají výraznou houbovou vůni. Působí proti bakteriálním infekcím, vylepšuje střevní mikroflóru a regeneruje organismus po ozařování proti rakovině. Je výborná v polévkách, guláši nebo povařená (3-5 minut) ve slané vodě, smíchaná s hořčicí a odleželá ve sklenici dva týdny.

    Penízovka sametonohá
    Autor: scom, Profimedia.cz

  • 3.

    Pařezník pozdní

    Nejhojnější je sice v prosinci, ale dá se najít i nyní, hlavně na padlých olších, javorech nebo vrbách. Má šedozelený klobouček v podobě vějířku nebo ledvinky a třeň v okrové barvě, jemně šupinkatý. Vzdáleně se podobá hlívě ústřičné, má řadu podobných léčivých účinků a jeho kuchyňské využití je rovněž stejně.

    Pařezník pozdní
    Autor: scom, Profimedia.cz

  • 4.

    Hlíva ústřičná

    Roste většinou v trsech na kmenech starých listnatých stromů a staré čínské léčitelství ji označovalo za zdroj všeho zdraví. Její účinky jsou překvapivě široké – zvyšuje tvorbu červených krvinek, snižuje krevní tlak, cholesterol a cukr v krvi, má antibakteriální účinky a poslední výzkumy napovídají, že brání v růstu rakovinových nádorů. Je z ní výborný guláš, ale podává se i zapékaná nebo jako karbanátky.

    Hlíva ústřičná
    Autor: scom, Profimedia.cz

  • 5.

    Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

    Potřebujete:

    • 400g hlívy ústřičné
    • 3 stroužky česneku
    • 3 lžíce sádla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 lžička majoránky
    • pepř
    • 1 lžíce mleté papriky
    • 1l vepřového vývaru nebo 2 kostky bujonu s litrem vody

    Postup: Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky.  V hrnci rozpálíme lžící sádla, osmahneme cibulku, přidáme hlívu a zhruba 5 minut restujeme. Pak vše zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme. Mezitím v pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku a připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku a za stálého míchání ji krátce orestujeme, aby nezhořkla.  Jíšku s paprikou dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a ještě alespoň 10 minut povaříme.

    Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
    Autor: scom, Profimedia.cz

     

  • 6.

    VIDEO: Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida

    Video
    Video se připravuje ...

    Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida Adam Balažovič

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy