Houbařit můžete i v zimě! Podívejte se, jaké houby najdete v lese pod sněhem
-
Pokud milujete houbaření! A víte, že i zima je ideální období na to, abyste vyrazili do lesa s košíkem? Právě v zimě v lesích můžete najít zimní houby, kterou mají vynikající pikantní chuť a jsou snadno rozpoznatelné, tudíž nehrozí riziko otrav. Navíc mají blahodárné účinky pro naše zdraví. Podívejte se do naší galerie, na které houby se můžete v zimě vypravit a jaké pochoutky si z nich připravit!
- 1.
Jidášovo ucho
Říká se mu také boltcovitka a roste zejména na starých kmenech bezu černého. Má tvar lidského ucha nebo škeble a může měřit až deset dvanáct centimetrů. Má hnědou až červenohnědou barvu a na skus příjemně křupe. Léčí hemeroidy, bolesti břicha a žaludku, snižuje krevní tlak a působí preventivně proti kornatění cév a trombóze. Je vynikající v polévkách a rizotu a voda, v níž se jidášovo ucho vařilo, se pije jako léčivy čaj.
- 2.
Penízovka sametonohá
Někdy se jí kvůli sytě oranžovo-žluté barvě říká plamenečka, roste na starých nebo odumírajících listnatých stromech. Vyskytuje se v trsech, které mají výraznou houbovou vůni. Působí proti bakteriálním infekcím, vylepšuje střevní mikroflóru a regeneruje organismus po ozařování proti rakovině. Je výborná v polévkách, guláši nebo povařená (3-5 minut) ve slané vodě, smíchaná s hořčicí a odleželá ve sklenici dva týdny.
- 3.
Pařezník pozdní
Nejhojnější je sice v prosinci, ale dá se najít i nyní, hlavně na padlých olších, javorech nebo vrbách. Má šedozelený klobouček v podobě vějířku nebo ledvinky a třeň v okrové barvě, jemně šupinkatý. Vzdáleně se podobá hlívě ústřičné, má řadu podobných léčivých účinků a jeho kuchyňské využití je rovněž stejně.
- 4.
Hlíva ústřičná
Roste většinou v trsech na kmenech starých listnatých stromů a staré čínské léčitelství ji označovalo za zdroj všeho zdraví. Její účinky jsou překvapivě široké – zvyšuje tvorbu červených krvinek, snižuje krevní tlak, cholesterol a cukr v krvi, má antibakteriální účinky a poslední výzkumy napovídají, že brání v růstu rakovinových nádorů. Je z ní výborný guláš, ale podává se i zapékaná nebo jako karbanátky.
- 5.
Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
Potřebujete:
- 400g hlívy ústřičné
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička majoránky
- pepř
- 1 lžíce mleté papriky
- 1l vepřového vývaru nebo 2 kostky bujonu s litrem vody
Postup: Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžící sádla, osmahneme cibulku, přidáme hlívu a zhruba 5 minut restujeme. Pak vše zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme. Mezitím v pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku a připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku a za stálého míchání ji krátce orestujeme, aby nezhořkla. Jíšku s paprikou dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a ještě alespoň 10 minut povaříme.
- 6.
VIDEO: Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida
VideoVideo se připravuje ...Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida Adam Balažovič