Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vanilkové rohlíčky: Příprava vánoční klasiky krok za krokem

/
  • Vanilkové rohlíčk jsou vánončí klasikou, která nesmí chybět. Jejich přípravou vás provedeme krok po kroku.
    8. prosince 2017 ● 09:50

    Klasika, bez které se neobejdou žádné vánoce – vanilkové rohlíčky. I kdybyste nepekli nic, tak tohle cukroví musíte! Krok za krokem vám poradíme, jak na to!

     

  • 1.

    Máslo, ořechy a chlad

    Základem je máslo. „S levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje,” říká pekařka Pavla Stoklasová z Velkých Karlovic. Svou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji skladovat je namleté v mrazáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává. Mouku před pečením doporučuje ještě prosít, aby byla nadýchaná.

    Těsto nechte alespoň den odležet v chladu a při tvarování rohlíčků pak postupujte co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje pekařka.

    Rohlíčky se pečou 10 až 12 minut v předehřáté troubě na 180 až 200 °C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké vyválíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

    Příprava vanilkových rohlíčků krok za krokem.
    Autor: www.lanterna.cz

  • 2.

    Tradiční vanilkové rohlíčky

    Potřebujeme: 410 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 240 g másla, 140 g rozemletých ořechů, 1 žloutek, 20 g vanilkového cukru

    Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.

    Pro fotorecept klikněte dál.

    Příprava vanilkových rohlíčků krok za krokem.
    Autor: www.lanterna.cz

  • 3.

    Příprava surovin

    Vše si nejprve připravte, ať to máte po ruce. Nezapomeňte prosít mouku, aby byla nadýchaná a máslo vyndejte z lednice dříve, aby mělo pokojovou teplotu a dobře se s ním pracovalo.

    Příprava vanilkových rohlíčků krok za krokem.
    Autor: www.lanterna.cz

  • 4.

    Vše pěkně smíchejte

    Suroviny smíchejte. Určitě se nevyplatí na nich šetřit, bude to znát na chuti. Zváště levné náhrady másla ovlivní křehkost rohlíčků.

    Příprava vanilkových rohlíčků krok za krokem.
    Autor: www.lanterna.cz

  • 5.

    Tvarujte rychle

    Hotové těsto dejte odležet alespoň na 12 hodin do chladu. Bude se s ním později dobře pracovat, navíc chutě mají čas se prolnout. Při samotném tvarování myslete na to, že je potřeba s těstem pracovat rychle. Budete-li ho v rukou moc válet, utaháte ho. To znamená, že se zahřeje a vlastně z něj vytáhnete máslo. S těstem se pak nedá pracovat.

    Příprava vanilkových rohlíčků krok za krokem.
    Autor: www.lanterna.cz

  • 6.

    Po upečení rychle do cukru

    Nezapomeňte si předehřát troubu. Rohlíčkům stačí 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C. Mezitím si připravte obalovací směs z cukrů. Poté uschovejte do krabičky a o svátcích si pochutnáte! Rohlíčky patří mezi trvanlivé pečivo, takže péci je můžete v předstihu.

    Příprava vanilkových rohlíčků krok za krokem.
    Autor: www.lanterna.cz

    Fotogalerie
    8 fotografií

     

Dnešní horoskopy