Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Už na vás leze zimní únava? 5 potravin, které vás nadopují zdravím a energií

/
  • V zimě je důležité jíst potraviny, které vás »nakopnou«.
    4. prosince 2017 ● 09:41

    V zimě je potřeba se nadopovat dobrým a především zdravým jídlem. Poradíme, co byste měli zařadit do svého jídelníčku.

  • 1.

    Řepa je vitamínová bomba

    Už v antické době se používala jako lék a není divu – vitamíny je totiž přímo nabitá. Má velké množství vitamínu C, a pokud byla řepa sklizená na podzim, bude ho mít dokonce až dvojnásobné množství. U řepy totiž platí, že čím déle je v zemi, tím více vitamínů obsahuje. Bohatá je také na vitamín B, který příznivě působí na nervovou soustavu ale také pěkné nehty a vlasy, které dostávají v chladném počasí zabrat. Červené zbarvení řepy je způsobeno antokyany a betaninem, které mají pozitivní vliv na cévní soustavu a činnost trávicí soustavy. Kromě řepy červené existuje také žlutá, která má jemnější chuť, nebo řepu chioggiu. Ta má po rozkrojení sytě růžovou nebo žlutou barvu s bílými kruhy. Hodí se hlavně do salátů, kde vynikne její nevšední vzhled.

    V zimě je důležité jíst potraviny, které vás »nakopnou«.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Dýně na všechny způsoby

    Její hlavní předností je to, že se dá zpracovat nejenom do hlavních jídel a polévek, ale jsou z ní i výborné dezerty, koláče, buchty a další sladké dobroty. „Výhodou je, že pokud není porušená, dlouho vám vydrží. A čím déle ji uchováte, tím výraznější chuť a obsah vitamínů bude mít. Ale zase to nepřežeňte, pak riskujete, že bude vláknitá a bledá. Obecně platí, že je dobré ji zpracovat do 2-3 měsíců,“ říká odborník na zdravou stravu Vojtěch Havránek. Dýně je bohatá na vitamíny a minerální látky, obsaženy v ní jsou především vápník, hořčík, fosfor, draslík, beta-karoten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při žaludečních potížích, poruchách ledvin a srdečních obtížích. Je vhodná jako součást jídelníčku při redukční dietě, jelikož má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny. Dýní je mnoho druhů. Zatím, co špagetová se bude hodit spíš do pyré nebo slaných jídel, muškátovou, máslovou nebo Hokaido dýni můžete použít i do sladkých.

    V zimě je důležité jíst potraviny, které vás »nakopnou«.
    Autor: titbit.cz

  • 3.

    Zázvor jako první pomoc

    Často je to první surovina, po které sáhneme, když jsme nachlazení, a to hlavně pro jeho antibakteriální účinky. Čaj s citronem, medem a zázvorem je »první pomocí«. Stejně spolehlivě pomůže ale i při žaludečních potížích, jelikož zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje prostředí žaludku. Svou typickou vůni má díky zázvorovým silicím, štiplavou chuť pak po gingerolu. Ze zázvoru se zpracovává oddenek, který se dá použít čerstvý i sušený jako koření. Použít jej můžete v receptech indické či asijské kuchyně, nebo do různých moučníků. Je také obsažen v perníkovém koření.

    V zimě je důležité jíst potraviny, které vás »nakopnou«.
    Autor: istock.com

  • 4.

    Topinambur je plný minerálů

    Židovské brambory, jeruzalémské artyčoky nebo topinambur. To vše jsou různé názvy pro tento druh slunečnice, jejíž jedlou částí jsou hlízy, které jsou křehké a jejich slupka je zbarvená od bílé přes žlutou až do červena.  „Díky tenké slupce je nemusíte lupat, pouze je dobře omyjte a uvařte jako brambory. Ve Francii je vyhlášenou pochoutkou topinamburová polévka, která se nezahušťuje a nechá se tak vyniknout typická oříšková chuť,“ radí Havránek. Oproti bramborům obsahují méně škrobu a sacharid inulin, díky němuž je mohou konzumovat i diabetici, a který snižuje cholesterol a krevní cukr. Topinambury jsou cenným zdrojem minerálních látek, jako je hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, křemík a zinek. Z vitamínů stojí za zmínku vitamín A, D, B, nebo provitamín A. Vysoký obsah vlákniny, esenciálních aminokyselin, kyseliny jablečné, citronové a jantarové, přináší další benefity pro zdraví.

    V zimě je důležité jíst potraviny, které vás »nakopnou«.
    Autor: titbit.cz

  • 5.

    Kaštany čistí játra

    Obsahují vitamín B a další látky, které pomáhají předcházet ztrátě paměti a působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti. Jejich velkou předností je to, že čistí játra. Dále jsou kaštany bohaté zejména na vitamíny A i C a díky nízkému obsahu cukru je mohou i diabetici. Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. U nás se nejčastěji setkáte s pečenými kaštany, které jsou vyhledávanou pochoutkou na každém vánočním trhu. Výtečné je také kaštanové pyré, nebo pyré z jablek a kaštanů či jiné dezerty. Skvěle se hodí k masu, nebo jestli máte rádi nádivku, zkuste do ní přidat kaštany. 

    Zdroj: titbit.cz

    V zimě je důležité jíst potraviny, které vás »nakopnou«.
    Autor: titbit.cz

Dnešní horoskopy