Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočí podzimní alergie! 3 rady, na co si dát pozor a jak se podráždění vyvarovat!

/
  • I na podzim na vás číhají alergie
    12. října 2017 ● 10:22

    Ani podzim nedá pokoj alergikům. Na pozoru se musíte mít před roztočemi, plísněmi i podzimní květenou. Často se stává, že takový podzimní alergik zaměňuje svou rýmu a kýchání za obyčejnou virózu a léčí se nevhodnými prostředky. Poradíme, jak si ulevit.

  • 1.

    Zatočte s roztoči

    Zřejmě nejčastějším trápením pro alergiky na podzim bývají roztoči. Pohybují se především v bytovém prachu, nejlépe je jim v matracích a peřinách. Lidé nebývají alergičtí na samotné roztoče, ale na jejich výkaly, které se šíří vzduchem. Abyste učinili jejich rejdům konec, pořiďte si protiroztočové ložní prádlo, povlečení často převlékejte. Když utíráte prach, nestačí jen prachovka, ideální je mokrý hadr, který ho zachytí a nevíří dál.

    Nanobavlna prý znamená pro alergiky revoluci. Podle odborníka je to ale jen první krok
    Autor: Profimedia.cz/Blesk.cz

  • 2.

    Omezte vysušení pokožky

    Alergie se zpravidla projevují častým kýcháním a rýmou. Nepříjemností, které tak musí alergici čelit, je zarudlý a poškrábaný nos. V tomto případě co nejvíce omezte používání dekorativní kosmetiky v této oblasti a vyvarujte se přípravkům s obsahem alkoholu, které mohou kůži ještě více vysušit. Pomoci vám může například konopná mast. Konopí má významné regenerační účinky, kůži hydratuje a zjemní.

    Bez správné péče je vaše pokožka dehydrovaná a bez ochrany
    Autor: shutterstock.com

  • 3.

    Plísně a podzimní květena

    Z rostlin, které na podzim mohou potrápit, je tou nejvýznamnější pelyněk. Nepříjemné však mohou být i pyly chmele, kukuřice nebo merlíku a vysoce agresivní ambrozie. Podzim je také kritickým obdobím pro alergiky na plísně. Plísně se sice vyskytují celoročně, ale na podzim se jim ve vlhčím počasí daří nejlépe. Venku jsou plné plísní například tlející kopy spadaného listí. Skrývají se však také ve starších domech a na chalupách, a to zejména proto, že se na podzim začíná topit a méně větrat. Nejvíce ohroženy jsou koupelny a kuchyně, kde drží více vlhkosti než v obývácích či ložnicích. Plísně se častěji objevují také v  místnostech, kde jsou tapety nebo obložení, než v těch běžně vymalovaných. Pomoci si můžete častějším větráním a vynášením odpadků.

    ...
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy