Rychlé a efektní: 4 recepty na bylinkové dobroty
-
Z bylinek se nemusí vařit jen čaje, když jste nachlzaení. Můžete si na nich pochutnat i s kulinářskými delikatesami. Máme pro vás čtyři recepty, které zvládnete i vy.
- 1.
Panna Cotta s estragonem a malinami
Potřebujete na 6 porcí: 3 plátky želatiny, 500 ml smetany (30%+), 30 g cukru, 50 g čerstvého estragonu, 300 g čerstvých malin + nějaké na servírování, 2 lžíce cukru moučky
Postup: 1. Želatinu namočte ve studené vodě podle návodu.
2. Smetanu nalijte do hrnce a přidejte cukr. Očištěné lístky estragonu včetně stonků natrhejte a promněte, aby se uvolnila vůně, a přidejte ke smetaně s cukrem.
3. Začněte zahřívat, aby se cukr rozpustil a uvolnilo se aroma z bylinek. Poté sundejte z plotny.
4. Z želatiny vymačkejte vodu a přidejte k ohřáté smetaně. Nechejte směs na 10-15 minut odležet.
5. Celou směs přeceďte do nádoby, ze které se vám bude dobře rozlévat do sklenic či misek.
6. Směsí naplňte sklenice a nechte je vychladnout a ztuhnout. Až budou mít pokojovou teplotu, můžete je dát do lednice.
7. Mezitím si z cukru a rozmixovaných malin připravte polevu na vychladlou panna cottu.
8. Před podáváním můžete panna cottu vyklopit ze skleniček, nebo ji podávat přímo, politou malinovou polevou a ozdobenou lístky estragonu.
Tip! Pokud chcete lehčí variantu, můžete místo 1 smetany přidat rostlinné mléko. Zkuste třeba kokosové.
- 2.
Limetkovo-mátový sorbet
Potřebujete na 4 porce: 200 g bílého cukru, 275 ml vody, 5 limetek, ½ hrnku čerstvé máty
Postup: 1. Vodu s cukrem přiveďte k varu a nechejte 5 minut jemně probublávat. Vmíchejte nadrobno nasekanou mátu a přiklopte na pár minut pokličkou.
2. Mezitím vymačkejte šťávu ze čtyř limetek, jednu oloupejte a nakrájejte nadrobno. Všechny
ingredience nakonec smíchejte, přelijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku.
3. Sorbet je potřeba každou půlhodinku promíchat, aby se z něj nestal ledovec. Po několika hodinách by měl být připraven k servírování.
- 3.
Pečená rajčata s pažitkovou nádivkou
Potřebujete na 4 kusy: 4 velká rajčata, 1 balení tofu natural, 1 snítka čerstvé pažitky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř
Postup: 1. Tofu rozmačkejte vidličkou, smíchejte s nasekanou pažitkou, dochuťte kořením a zakápněte olejem se sójovou omáčkou.
2. Z rajčat vykrojte tvrdší části u stopky a vnitřek vydlabejte lžící. Naplňte připravenou nádivkou a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte přibližně 15 minut.
- 4.
Mojo verde
Potřebujete na 1 skleničku: 2 lžíce římského kmínu, 15 g čerstvého koriandru, 15 g čerstvé listové petržele, 1-2 zelené chilli papričky, 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 50 g olivového oleje, šťáva z 1/2 citrónu, 1 lžička soli
Postup: 1. Římský kmín opražte na suché pánvi, aby se rozvoněl (2-3 minutky maximálně). Nechte vychladnout.
2. Veškeré ingredience pak stačí pečlivě rozmixovat. Pokud by byla omáčka příliš hustá, přikápněte trochu vody. Skladujte v dobře uzavíratelné nádobě v lednici a jezte zejména spolu s pečenými bramborami nebo grilovanou zeleninou.
Zdroj: titbit.cz a acotedajis.cz