Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žitný chléb: 5 důvodů, proč byste ho měli jíst

/
  • Žitný chléb je pro náš organismus zdravý a navíc dobře chutná.
    26. května 2017 ● 10:12

    Pokud dáváte na to, co jíte, měl by být ve vašem jídelníčku zařazený i žitný kváskový chléb. Prozradíme vám 5 důvodů, proč je dobrý a hlavně zdraví.

  • 1.

    Zasytí na delší dobu

    Žito se vyznačuje vysokým podílem vlákniny. Když sníte dva tři krajíčky takového chleba, zasytí vás na delší dobu než jeho »bratranec« z pšeničné mouky. Odpadá tady tak častá touha »něčím« se dojíst už půlhodiny po snídani.

    Při výběru pečiva dávejte na složení, nikoliv na barvu. Tmavá není zárukou kvality.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Zpomaluje vstřebávání tuků

    Vysoký podíl vlákniny má za následek zpomalení vstřebávání tuků a cukrů. To je důležité zejména pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu nebo diabetiky. Konzumace žita navíc zlepšuje pružnost arterií, takže krev je řidší a lépe nám obíhá v těle.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Pomoc při zácpě

    Pokud trpíte zácpou. Měli byste na žitný chléb přejít nejlépe hned. Obsahuje totiž velké množství rozpustných celulózových vláken, která právě pomáhají při vylučování. Žitný chléb také snižuje koncentraci kyseliny lithocholové a deoxycholové, které jsou vylučovány se žlučí a působí na střevní sliznici jako karcinogeny. Žitný chléb se tak doporučuje lidem, kteří mají zvýšené riziko vzniku karcinomu tlustého střeva.

    Pekaři soutěží v kvalitě upečeného chleba. Letos vyhrál ten z Moravské Třebové.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Vyvážený poměr živin

    Žito je vynikajícím zdrojem sacharidů, kterých obsahuje okolo 63 %. Zbytek tvoří bílkoviny, voda, minerální látky a tuk. Žitná mouka obsahuje nejvyšší podíl aminokyselin lysinu. To je látka, kterou si naše tělo neumí samo vyrobit a je důležitá pro budování svalů a při vstřebávání vápníku. Žito je také výborným přírodním zdrojem vitaminů B, E, železa a několika dalších druhů minerálů. Oproti pšeničné mouce obsahuje menší množství lepku.

    Chléb
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Jedinečná chuť

    Chuť chleba ovlivňují bakterie kyseliny mléčné. Ta mu dává lahodnou chuť, kyselina octová zase nakyslou. Právě správný poměr těchto dvou kyselin určuje, jestli nám bude krajíc chutnat nebo ne. Kvásek ovlivňuje nadýchanost chléba a jeho křupavou kůrčičku. Kvasinky totiž produkují oxid uhličitý.

    Dobrý chleba má krásně vonět a být dobře propečený.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy