Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

10 babských rad do kuchyně: Jak zachránit přesolenou polévku a rozvařený knedlík!

/
  • V kuchyni vám pomůže spousta dobrých babských rad.
    2. března 2017 ● 09:31

    Babské rady, vychytávky prostě nápady, které vám ulehčí život. Máme pro vás pár tipů, za které bude ráda každá kuchařka!

  • 1.

    Čerstvá vajíčka plavou

    Čerstvá vejce mají nejméně vzduchu, takže jsou nejtěžší. Pokud byste ho dali do misky s vodou, šlo by ke dnu. Naopak stará vejce zůstávají na hladině. Než budete vejce vařit, vyndejte ho z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu.

    Vejce
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Šlehání bílku

    Netrapte se při šlehání bílků, není to věda, jak to vypadá. Musíte jen zachovat důležitou radu – nádoba, ve které šleháte, nesmí být mastná! Takže důkladně odmastit – můžete ji vypláchnout i octovou vodou. Než do n bílky vyklepnete, prolijte ji studenou vodou. Lépe se šlehá i tehdy, pokud ho lehce osolíte.

    Ušlehejte si dokonalý sníh
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Zachraňte knedlíky

    Pokud se vám neustále rozvařují knedlíky, dejte při příštím vaření do vody trochu mouky hladké mouky. Už rozvařený knedlík můžete také zachránit tím, že rozvařenou stranou jej položíte na prkénko, trhlina se zcelí.

    Knedlík
    Autor: www.nasgrunt.cz

  • 4.

    Moučné hrudky

    Špetka prášku do pečiva vyřeší nevzhledné bílé hrudky z mouky, které mají zahustit vaši omáčku.  Prášek hrudky rozpustí, musíte ho ale rozmíchat v době varu.

    Houbová omáčka
    Autor: archiv

  • 5.

    Připálený puding

    Máte rádi puding, ale nebaví vás po každé příchuti vymývat »zablemcané« a připálené hrnce od mléka? Rada je jednoduchá: Dno hrnce vymažte máslem. To nejen ochrání nádobí, ale ještě zjemní chuť pudingu.

    puding
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Čerstvá strouhanka

    Do strouhanky se pro její vylepšení dá přidat třeba sýr nebo nejrůznější bylinky. Pokud ale máte rád opravdu křupavé řízečky, udělejte si strouhanku z čerstvého pečiva. Rozemelte ho ale na větší – zhruba půlcentimetrové kousky, obalte a už nikdy nebudete chtít řízek v obyčejné drobné strouhančičce.

    Kuřecí nudličky
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Zápach ze zeleniny

    Máte rádi květákovou polévku nebo vařenou brokolici? Vadí vám ale zápach, který »provoní« celý byt? Přidejte do vaření chlebovou kůrku, ta zápach natáhne.

    Květák
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Přesolení zachrání brambora

    Stane se to každému kuchaři, prostě se »utrhne« ruka se solí. Jak pokrm zachránit? Pomohou dva vaječné bílky, které vlijete do vařící polévky a na chvilku odstavte. Pokud se vám vajíčka do polévky nehodí, stejnou službu udělají i plátky brambor, které sůl natáhnou.

    sůl
    Autor: Shutterstock.com

  • 9.

    Křupavé kuřátko

    Milujete křupavou kůrčičku na pečeném kuřátku. Můžete vyzkoušet kousek másla, ale ještě lepší službu udělá mléko. Stačí kůži potřít mašlovačkou namočenou v mléce.

    Máslové kuře s česnekem a rozmarýnem
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • 10.

    Měkké maso

    Pokud maso ani po dlouhém vaření nezměkne a je pořád »jako podešev«, zkuste přilít do varu trochu piva nebo vína. Jestli zápasíte se sekanou, která se vám přichytává k pekáči, vložte pod ní na hrubo nasekanou cibuli. Výrazně zlepší chuť a sekaná na ní bude jako na polštářku.

    Středomořská sekaná
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy