10 babských rad do kuchyně: Jak zachránit přesolenou polévku a rozvařený knedlík!
-
Babské rady, vychytávky prostě nápady, které vám ulehčí život. Máme pro vás pár tipů, za které bude ráda každá kuchařka!
- 1.
Čerstvá vajíčka plavou
Čerstvá vejce mají nejméně vzduchu, takže jsou nejtěžší. Pokud byste ho dali do misky s vodou, šlo by ke dnu. Naopak stará vejce zůstávají na hladině. Než budete vejce vařit, vyndejte ho z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu.
VejceAutor: profimedia.cz - 2.
Šlehání bílku
Netrapte se při šlehání bílků, není to věda, jak to vypadá. Musíte jen zachovat důležitou radu – nádoba, ve které šleháte, nesmí být mastná! Takže důkladně odmastit – můžete ji vypláchnout i octovou vodou. Než do n bílky vyklepnete, prolijte ji studenou vodou. Lépe se šlehá i tehdy, pokud ho lehce osolíte.
Ušlehejte si dokonalý sníhAutor: profimedia.cz - 3.
Zachraňte knedlíky
Pokud se vám neustále rozvařují knedlíky, dejte při příštím vaření do vody trochu mouky hladké mouky. Už rozvařený knedlík můžete také zachránit tím, že rozvařenou stranou jej položíte na prkénko, trhlina se zcelí.
KnedlíkAutor: www.nasgrunt.cz - 4.
Moučné hrudky
Špetka prášku do pečiva vyřeší nevzhledné bílé hrudky z mouky, které mají zahustit vaši omáčku. Prášek hrudky rozpustí, musíte ho ale rozmíchat v době varu.
Houbová omáčkaAutor: archiv - 5.
Připálený puding
Máte rádi puding, ale nebaví vás po každé příchuti vymývat »zablemcané« a připálené hrnce od mléka? Rada je jednoduchá: Dno hrnce vymažte máslem. To nejen ochrání nádobí, ale ještě zjemní chuť pudingu.
- 6.
Čerstvá strouhanka
Do strouhanky se pro její vylepšení dá přidat třeba sýr nebo nejrůznější bylinky. Pokud ale máte rád opravdu křupavé řízečky, udělejte si strouhanku z čerstvého pečiva. Rozemelte ho ale na větší – zhruba půlcentimetrové kousky, obalte a už nikdy nebudete chtít řízek v obyčejné drobné strouhančičce.
Kuřecí nudličkyAutor: Shutterstock - 7.
Zápach ze zeleniny
Máte rádi květákovou polévku nebo vařenou brokolici? Vadí vám ale zápach, který »provoní« celý byt? Přidejte do vaření chlebovou kůrku, ta zápach natáhne.
- 8.
Přesolení zachrání brambora
Stane se to každému kuchaři, prostě se »utrhne« ruka se solí. Jak pokrm zachránit? Pomohou dva vaječné bílky, které vlijete do vařící polévky a na chvilku odstavte. Pokud se vám vajíčka do polévky nehodí, stejnou službu udělají i plátky brambor, které sůl natáhnou.
- 9.
Křupavé kuřátko
Milujete křupavou kůrčičku na pečeném kuřátku. Můžete vyzkoušet kousek másla, ale ještě lepší službu udělá mléko. Stačí kůži potřít mašlovačkou namočenou v mléce.
- 10.
Měkké maso
Pokud maso ani po dlouhém vaření nezměkne a je pořád »jako podešev«, zkuste přilít do varu trochu piva nebo vína. Jestli zápasíte se sekanou, která se vám přichytává k pekáči, vložte pod ní na hrubo nasekanou cibuli. Výrazně zlepší chuť a sekaná na ní bude jako na polštářku.