Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chytré boty, kartáček i postel. Podívejte se na 10 vychytávek z Vegas

  • Autor: Mii - 
    5. 1. 2017
    18:50

    Je to tradičně největší technologická událost roku. Na veletrhu Consumer Electronics Show (CES) v americkém Las Vegas technologické firmy ukazují, jak bude vypadat budoucnost. Letošní ročník se nese v duchu chytrých vychytávek, o kterých byste nejspíš neřekli, že můžou být chytré. Jde totiž o věci běžné potřeby.

  • 1.Kartáč na vlasy

    Francouzský výrobce kosmetiky L’Oreal představil chytrý kartáč na vlasy, který zaujme nejen dámy po celém světě.

     

    Kartáč se jmenuje Hair Coach a obsahuje nejrůznější senzory, mikrofon, gyroskop a akcelerometr. Také vibruje, pokud si vlasy češete moc intenzivně. Jeho účelem není nic jiného, než vylepšit vaši česací techniku a kontrolovat kvalitu vašich vlasů.

     

    Vlasy kontroluje právě pomocí mikrofonu. Kartáč skrze něj poslouchá, jaké zvuky vaše vlasy při česání vydávají, a podle toho analyzuje, zda je máte v pořádku, nebo naopak moc suché a zničené. Všechny získané informace pak sdílí přes Wi-Fi nebo Bluetooth do aplikace v mobilu. Software údaje dále analyzuje a doporučuje ideální kosmetické přípravky.

     

    Na vývoji kartáče se podíleli společnosti Kérastase a Withnings. Pracovaly na něm posledních 18 měsíců. Cena produktu bude 200 dolarů (zhruba 6200 Kč s DPH) a na pulty obchodů se podívá v polovině letošního roku.

    Chytrý kartáč umí monitorovat kvalitu vlasů. Chytrý kartáč umí monitorovat kvalitu vlasů. | Kerastane

  • 2.Pomocník do odpadkového koše

    Technologie zvelebují už i odpadkové koše. GeniCan je to malé zařízení připojené k Wi-Fi, které si připevníte k vašemu koši a ono naskenuje etiketu jídla, které vyhodíte. Jakmile tak učiní, přes Wi-Fi pošle do aplikace poznámku, že toto jídlo došlo a že ho musíte koupit.


    Celý systém ovšem nezávisí jen na potravinách, které mají čárové kódy. GeniCan je vybaven několika senzory a hlasovým ovládáním, takže jednoduše dokáže poznat, když něco vyhazujete a poté to zapíše. V případě potravin bez kódu to jen nebude tak přesné.

     

    Vychytávka pracuje s aplikací do mobilu, která zároveň slouží jako nákupní seznam, jelikož všechny potraviny, které vám došly, máte zaznamenané zde. GeniCan pořídíte ve třech barvách za 149 dolarů (4500 Kč včetně DPH). Datum, kdy půjde do prodeje, zatím výrobce neuvedl.

    GeniCan skenuje kódy vyhozených odpadků. GeniCan skenuje kódy vyhozených odpadků. | Genican

  • 3.Receptář v lednici

    V kuchyni ještě zůstaneme. Společnost Smarter představila zařízení v podobě kamery, kterou vložíte do lednice a ona analyzuje, jaké potraviny v ní máte. A také je fotografuje.

     

    Kamera se jmenuje FridgeCam a je připojena k Wi-Fi, přes kterou posílá údaje do doprovodné aplikace na mobilu. Na základě fotografií potravin pak navrhuje recepty, které by se z nich daly vytvořit. Nicméně pokud chcete analyzovat i potraviny, které máte ve dveřích lednice, musíte si pořídit kamery dvě.

     

    FridgeCam tak poslouží hlavně lidem, kteří neustále neví, co vařit. Nebo rádi na dálku šmírují obsah své lednice. Fantazii se meze nekladou. Jednu FridgeCam pořídíte za 150 dolarů (4500 Kč s DPH).

    FridgeCam kontroluje obsah lednice. FridgeCam kontroluje obsah lednice. | ČTK

  • 4.Boty, co vibrují

    V uplynulém roce se podařilo brýlím s virtuální realitou, jako je Oculus Rift nebo HTC Vive, dostat z vývojových center na pulty obchodů a do domovů lidí. Rok 2017 tak bude dost možná rokem příslušenství k virtuální realitě. Japonský výrobce Cerevo na CES představil první vlaštovku takového příslušenství.

     

    Jsou to boty pro virtuální realitu. Vypadají jako sandále, jmenují se Taclim a jsou ideální pro všechny lidi, pro které je chození po normálním povrchu moc obyčejné. Taclim simuluje chůzi po nejrůznějších terénech, což dělá pomocí různě intenzivních vibrací.

     

    Boty jsou stále ještě ve fázi prototypu a na veletrhu se ukázaly hlavně proto, aby získaly zpětnou vazbu od lidí. Kdy se dostanou do prodeje, tak není jisté, i když se mluví o podzimu.

  • 5.Kartáček na zuby

    Speciální kartáč není jediným chytrým kosmetickým produktem, který se na CES ukázal. Společnost Kolibree představila Ara – první kartáček na zuby s umělou inteligencí.

     

    Smyslem Ara není nic jiného, než vylepšit vaši péči o zuby. Pomocí speciálního učícího se algoritmu dokáže analyzovat způsob, jakým si čistíte zuby a navrhnout vylepšení. Čím více budete kartáček používat, tím přesnější rady bude poskytovat. Řeší tlak na zuby, pohyb i čas – vše pomocí vestavěných senzorů.


    Stejně jako podobné produkty i Ara odesílá získané informace do doprovodné aplikace, kde se člověk dozví více. Kartáček údajně funguje i offline, kdy získané údaje pošle dodatečně.

     

    Na jaře proběhne v Americe a Evropě velké klinické testování Ara. Cílem je zjistit, jak umělá inteligence může pomoci lidem v jejich péči o zuby. Kdy tak kartáček půjde do prodeje, není jisté.

    Ara má být první kartáček s umělou inteligencí. Ara má být první kartáček s umělou inteligencí. | Kolibree

  • 6.Miska pro kočky

    I naši zvířecí mazlíčci můžou používat chytré vychytávky. Catspad je automatizovaná miska se žrádlem pro kočky, která dává jídlo a vodu bez pomoci člověka. Na doprovodné aplikaci můžete nastavit rozvrh, kdy miska má krmit a kolik.

     

    Miska ještě není ve výrobě, momentálně shání peníze na Kickstarteru. Zde ji můžete podpořit za 199 dolarů, tedy zhruba pět tisíc korun.

     

    Hotovou novinku můžou použít zájemci i z řad psů.

    Na veletrhu CES byla představena řada vychytávek. Na veletrhu CES byla představena řada vychytávek. | Catspad

  • 7.Postel, co ohřívá nohy

    Bylo jen otázkou času, než někdo přijde i s chytrou postelí. Na CES se proto objevil Sleep Number 360. Manželská postel s řadou vymožeností, díky kterým z ní nikdy nebudete chtít vylézt.

     

    Postel dokáže analyzovat a monitorovat spánek a následně v doprovodné aplikaci nabídnout vylepšení. Člověk se zde dozví, jaký měl ve spánku tep a rytmus dýchání. Dokáže také detekovat chrápání, které se pokusí u člověka odstranit tím, že přizvedne horní část těla.

     

    Postel také dokáže nahřívat nohy a monitorovat teplotu v místnosti. Nebo hrát relaxační muziku. A jelikož se jedná o manželskou postel, na každé polovině lze nastavit rozdílné parametry. Matrace jsou samozřejmě exkluzivní. Jestli nabízí výhody i při sexu, nicméně výrobce neuvádí. Zájemci si budou moci koupit postel letos a za cenu okolo čtvrt milionu korun.

    Z chytré postele nebudete chtít vylézt. Z chytré postele nebudete chtít vylézt. | SleepNumber

  • 8.Rádce pro vaření čaje

    Kdybyste někdy měli pocit, že vaření čaje je moc obyčejné a málo technologické, můžete si pořídit chytrou krychli od společnosti 42tea.

    Zařízení opravdu pomáhá s vařením čaje. Různé čaje totiž vyžadují různou teplotu vody. Krychle slouží k tomu, že ji ponoříte při vaření do vody a ona pískne, když voda dosáhne požadované teploty. Musíte jen na doprovodné aplikaci nastavit, jaký čaj hodláte připravovat.

     

    Společnost také vyrábí vlastní čaje, ale zatím jen 12. Do konce roku jich chce 42. Krychli pořídíte v průběhu roku za 55 dolarů (1700 Kč s DPH).

    Krychle pomáhá s přípravou čaje. Krychle pomáhá s přípravou čaje. | 42tea Kickstarter

  • 9.Píšťalka pro případy nouze

    Pokud často vyrážíte na výlety do hor, chytrá píšťalka Smart Whistle by se měla stát povinnou součástí vaší výbavy. Vyrábí ji společnost Geko a slouží pro případy nouze.

    Když na ni zapískáte, díky GPS a Bluetooth dokáže poslat světu SMS a e-mail s tím, kde se nacházíte a že potřebujete pomoc. Komu přesně zprávu pošle, nastavíte na doprovodné aplikaci. Píšťalka odešle SMS a e-mail.

     

    Výstrahu dokáže píšťalka také zrušit, takže vaši blízcí uvidí, že už jste z nebezpečí venku. Otázkou je, jak si poradí s místy bez mobilního signálu nebo pokrytí internetu.

    Chytrá píšťalka vám může pomoci zachránit život. Chytrá píšťalka vám může pomoci zachránit život. | Geko

  • 10.Robot do domácnosti

    Výčet vychytávek by nebyl kompletní bez robota. Jednoho představila například společnost LG. Je roztomilý, reaguje na pohyby vašeho těla a slouží jako osobní asistent domů.


    Firma LG robota pojmenovala Hub Robot. Dokáže hrát muziku, sdělit vám počasí, varovat před dopravou nebo říct vašemu vysavači, aby začal vysávat. Je to domácí asistent pro všechny případy. Předehřeje vám i troubu, když budete péct, nebo vypne vaši pračku. Výčet všech dovedností by byl dlouhý.

     

    Jedinou podmínkou je, aby všechny vaše domácí spotřebiče byly připojeny k Wi-Fi, takže Hub Robot bude vhodný spíše do domácností, kde je již lidé mají. V nich ale zvládne udělat velkou parádu. Cenu ani dostupnost výrobce nesdělil.

    Robůtek od LG dělá asistenta domácnosti. Robůtek od LG dělá asistenta domácnosti. | ČTK

dandova ( 6. ledna 2017 09:48 )

Jedno lepší než druhé. A co WC s aplikací?

Zobrazit celou diskusi