Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trápí vás těhotenská kila? 6 tipů, jak je shodit!

/
  • Trápí vás těhotenská kila? Poradíme, jak je shodit!
    Trápí vás těhotenská kila? Poradíme, jak je shodit! (Shutterstock)
    8. února 2017 ● 09:31

    Budete brzy rodit nebo jste těsně po porodu a kromě radosti z nového života přemýšlíte i o tom, jak rychle shodit těhotenská kila a dostat se zpět do formy? Poradíme!

  • 1.

    Začněte chůzí

    Po porodu je vždy vhodné začít s fyzickými aktivitami postupně. Odborníci se shodují, že nejvhodnější je chůze rozumnou rychlostí a protahovací cvičení, které mamince může pomoci i od častých bolestí zad. Zlomovou hranicí je šestinedělí. „Maminka se pak může postupně vrátit do úrovně fyzických aktivit jako před těhotenstvím. Důležité je ale zachovat postupné navyšování fyzické aktivity,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a nezávislé iniciativy Česko se hýbe. Je důležité si uvědomit, že tělo je po porodu vystaveno velké zátěži v podobě kojení či únavě z nevyspání.

    Trápí vás těhotenská kila? Poradíme, jak je shodit!
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    V šestinedělí je důležitá páteř

    V šestinedělí se soustřeďte na stabilizační systém páteře.  „Během šestinedělí je dobré podporovat zavinování dělohy, klidně i prostým lehem na břiše, a aktivovat správné brániční dýchání. Několik dní po porodu je vhodné zařadit cviky na aktivaci pánevního dna, postupně přidávat snazší stabilizační pozice a začít posilovat hluboký stabilizační systém páteře, který je ze všeho nejdůležitější,“ říká lektorka cvičení pro těhotné a maminky Eva Kašíková.

    Trápí vás těhotenská kila? Poradíme, jak je shodit!
    Autor: Profimedia.cz - ilustrace

  • 3.

    Co dělat po »císaři«?

    Stav po císařském řezu je naprosto odlišný a rekonvalescence je nesrovnatelná s přirozeným porodem – jizva dlouho bolí a hojí se. „Ale i zde je dobré hned několik dní po porodu posilovat pánevní dno a ke konci šestinedělí začít i s hlubokým stabilizačním systémem páteře. Velmi důležité je se od počátku starat o jizvu – hladit ji, jakmile bolest ustupuje, tak přidávat na intenzitě, dělat tlakové masáže. Dokážou divy – jak esteticky, tak i funkčně,“ radí Kašíková.

    Trápí vás těhotenská kila? Poradíme, jak je shodit!
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Pryč s povoleným břichem

    Největším problémem, který maminky trápí, je povolené břicho. Břišní stěna ale potřebuje čas, aby se vrátila do normálu. Očekávat, že z porodnice půjdete v oblíbených slim džínách, je utopie. „Každým těhotenstvím a s narůstajícím věkem vše trvá déle. Já se po prvním těhotenství v 25 letech dávala dohromady 6 týdnů, po druhém ve 33 letech to trvalo rok a po třetím v 37 letech začínám být v pohodě až teď, kdy jsou dceři 4 roky, říká Havrdová a pokračuje: „Vzhled bříška záleží na dvou věcech – na stavu břišních svalů, jež můžeme zpevnit cvičením – a na množství tuku, které v této oblasti máme. Pomůže pouze vhodná kombinace úpravy jídelníčku a množství fyzické aktivity. Nic jiného nefunguje, zázraky nečekejte.“

    Svaly do kondice vrátíme, ale problematika povislé kůže, ta je velmi individuální. „Roli hraje věk, jak velké bylo bříško, kolikáté to bylo těhotenství, dědičné dispozice… U někoho jde kůže ruku v ruce se svaly, a krásně se vrátí, u někoho zůstane viset – tam pak zbývá buď smíření nebo operace,“ doplňuje Eva Kašíková.

    Trápí vás těhotenská kila? Poradíme, jak je shodit!
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Vsaďte na kvalitní bílkoviny, ovoce a zeleninu

    Samotné cvičení ale rozhodně nestačí. Reálné hubnutí tuků je otázkou dlouhodobého sníženého příjmu kalorií či zvýšené fyzické aktivity. Pokud se nechceme bavit o krátkodobých drastických dietách, které zpravidla vedou jen k jojo efektu, musíme se smířit s tím, že zákony zachování energie a hmoty stále ještě fungují. „Tuk z oblasti břicha dostanete jen tak, že začnete zdravěji a méně jíst a více se hýbat. Spolehnout se můžete na kvalitní bílkoviny ve formě masa, tvarohu, přidejte hodně ovoce, zeleniny. Nezapomeňte na rozumné množství sacharidů, vyhněte se bílému cukru, volte celozrnné produkty. Naprostý zabiják energetické bilance je sladké pečivo, sýry, zvýšené množství oříšků i semínek,“ upřesňuje Jana Havrdová.

    Trápí vás těhotenská kila? Poradíme, jak je shodit!
    Autor: istock.com

  • 6.

    Čtyři základní pravidla

    1. S cvičením začít.

    2. Cvičit raději 15 minut denně než jednou týdně 2 hodiny.

    3. Pravidelný pohyb zařadit raději na dopolední hodiny.

    4. Vydržet a začlenit pohyb do svého běžného života.

    „Zkuste rychlejší chůzí za kočárkem, nebo honit se se starším sourozencem kolem kočárku, ale také spoustu nenápadných cviků, když jste s dítětem na hřišti. Děti milují, když si lehnete na záda a z vlastních nohou jim vyrobíte houpačku – jak jednoduchý a hlavně zábavný cvik na posilování břicha. I cvičení může být totiž zábava,” uzavírá Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

    Zdroj: www.monkeysgym.cz, www.fisaf.cz, www.juklik.cz

    Trápí vás těhotenská kila? Poradíme, jak je shodit!
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy