Kocovina se projevuje bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolnostmi a celkovým oslabením. Způsobují ji látky, které se v těle přeměnily z vypitého alkoholu, a také dehydratace. Alkohol zbavuje tělo vody, a tím i minerálních látek a vitaminů, ty pak chybí.
Nejdůležitější při pití alkoholu je podle výživového specialisty Petra Havlíčka dostatek tekutin. „Potřeba je prostě dostatečně i pít vodu a k tomu jíst. Po večírku musíme tělo opět hydratovat třeba minerálkou dát si vitamin C. Určitě se před párty dostatečně najezte a nekombinujte alkohol s energetickými nápoji,“ řekl.
Vyprošťovák šéfkuchaře Daniela Struny
Jestli si chcete dopřát luxusnější česnekovou polévku, uznávaný šéfkuchař Daniela Struna dal čtenářům Blesku tip. „Takto dělám česnečku já. Patří k mým oblíbeným jídlům,“ prozradil kuchař.
Suroviny na jednu porci: 10 g škvařeného sádla, 1/4 l vývaru (hovězí, vepřový nebo drůbeží), 10 g česneku, 1 vejce, 60 g brambor, sůl, pepř černý mletý, chilli drcené, čerstvý libeček, petrželka hladkolistá, 30 g chleba, 7 g sádla na opečení chleba
Postup: Oloupané a nakrájené brambory uvařte v osolené vodě. Stroužky česneku jemně nasekejte a rychle osmahněte v kastrole na sádle, zalijte teplým vývarem a přiveďte k varu. Do vařící se polévky pomalu vlijte lehce našlehané vejce a nechte srazit, okořeňte pepřem a drceným chilli, vložte uvařené brambory. Do horké polévky přidejte na nudličky nakrájené listy petrželky a libečku. Polévku podávejte vařící, doplněnou opečenými krutony z chleba.
Rychločesnečka podle babiček
Po bujaré silvestrovské noci vás tato polévka, kterou máte za pár minut hotovou, určitě postaví na nohy.
Suroviny na jednu porci: 3 stroužky česneku, lžička sádla, trocha strouhaného sýra, špetka soli a pepře, na kostky nakrájený chléb
Postup: Do misky prolisujete česnek, přidejte sádlo, a nastrouhejte kousek sýra. Vše zalijete vroucí vodou a můžete se s chutí dát do jídla. Pokud vám to žaludek dovolí, přidejte ještě kostky chleba, mohou být opečené.
Co dalšího pomáhá na bolehlav?
1. Minerálka - Vypijte hodně minerálky, uleví se vám. Rozhodně zapomeňte na vyprošťovák v podobě alkoholu. Způsobí jen další ztrátu tekutin a minerálních látek. Kafe si taky raději odpusťte, tělo ještě víc odvodní.
2. Kyselost - Vymačkejte celý citron do půllitrové sklenice, zalijte vodou a vypijte. Přestože je šťáva kyselá, působí zcela opačně, zásaditě. Měl by ale také zabrat lák z kyselých okurek nebo naložené zeleniny, šťáva z kyselého zelí i z utopenců nebo zavináčů.
3. Ovoce - Příznaky kocoviny zmírňují ovoce, třeba banán nebo jablko, a ovocné šťávy.
4. Bylinkový čaj - Pomoct by měl hlavně mátový, který uklidňuje zažívání. Na podporu činnosti jater pomůže řebříčkový čaj. Heřmánek pak přispěje k celkové pohodě organismu.
5. Zeleninový koktejl - Rozmixujte jakoukoliv zeleninu, kterou máte doma, přidejte čerstvou, případně sušenou bazalku, 1 deci rajské šťávy a zalijte perlivou vodou.
6. Med - Dobrým pomocníkem je také med. Obsahuje fruktózu a glukózu, které vyčerpané tělo pro prohýřené noci potřebuje.
7. Novoroční procházka - Přestože se vám nechce ani vylézt z postele, donuťte se k procházce na vzduchu. Pohyb a studený vzduch okysličí vaši krev.
8. Nespěte déle než 9 hodin - Nevstávejte druhý den přehnaně brzy, protože vaše tělo je kvůli pití vyčerpané a potřebuje si dostatečně odpočinout. Na druhou stranu nespěte více než devět hodin, budete zničení a malátní ještě víc.
9. Na žaludek zázvor - Houpe-li se vám žaludek, rozžvíkejte kousek zázvoru. Účinkuje jako bylinný lék, který výrazně mírní účinky nevolnosti.
10. Chladné mléko - Jestli máte překyselený žaludek, zkuste chladné mléko. Rychle zneutralizuje kyselé žaludeční šťávy.