Dýňová sezóna: 3 recepty na netradiční dezerty!
-
Říjen je čas dýní a dýně zdaleka není jen na polévku. Zkuste naše recepty a doma rozhodně zabodujete!
Říjen je čas dýní a dýně zdaleka není jen na polévku. Zkuste naše recepty a doma rozhodně zabodujete!
- 1.
Bábovka ve tvaru dýně
Potřebujete: 2 x 300 g Hery máslová příchuť, 2 x 300 g cukru, 2 x 1 balení vanilkového aroma, 2 x 6 vajíček, 2 x 400 g polohrubé mouky, 2 x 50 g mletých lískových oříšků, 2 x 30 g kakaa, 2 x 1 balíček kypřícího prášku do pečiva , 2 x špetku soli, 2 x 150 ml mléka, 200 g marcipanové hmoty + zelené potravinářské barvivo, oranžové potravinářské barvivo , 2-3 l pomerančového džusu, 200 g moučkového cukru, kuchyňské papírové utěrky
Čas přípravy: 75 minut; čas pečení: 120 minut
Postup: Nejlepší je péct bábovky postupně. Pro začátek si předehřejte troubu na 180º C (160 º C horkovzdušnou). Následně nádobu vymažte a vysypte moukou. Heru, cukr a vanilkový lusk vyšlehejte ručním mixérem a postupně přidávejte vejce.
Do těsta přidejte mouku, mleté lískové oříšky, kakao, prášek do pečiva a špetku soli ve dvou dávkách, postupně do těsta přilévejte i mléko. Těsto poté nalijte do připravené formy na bábovku a vložte do spodní části předehřáté trouby na cca 60 minut. Zda je bábovka hotová zkontrolujte pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do bábovky. Následně ji nechte vychladnout, dokud se neuvolní z formy, a poté ji dáme vychladnout do lednice.
Mezitím si obarvěte marcipán, který vytvarujete do silných listů a stonků, na zeleno.
Oběma bábovkám zarovnejte konce, tak, aby na sebe pasovaly. Poté z nich vytvořte dýni.
Vzniklý otvor vyplňte kuchyňskou papírovou utěrkou tak, aby marcipánový stonek držel co nejlépe.
K výrobě oranžové polevy rozmíchejte pomerančový džus s oranžovým potravinářským barvivem a moučkovým cukrem do krémové konzistence. Následně jím přelijte dýňovou bábovku. Zaschlá poleva připevní stonek k bábovce a budete moci vytáhnout papírovou utěrku.
- 2.
Dýňová bábovka
Potřebujete: 400 g dýně (Hokkaido), 150 g sýru typu ementál, ½ svazku tymiánu, 200 g Hery máslová příchuť, ½ lžičky soli, 4 vajíčka, 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 ml mléka, 100 g šunky nakrájené na kostičky
Čas přípravy: 40 minut; čas pečení: 60 minut
Postup: Nejprve si nastrouhejte dýni nahrubo a sýr si nakrájejte na kostičky. Tymián umyjte, vytřepejte do sucha a zbavte listí.
Troubu si předehřejte na 180 º C (horkovzdušnou na 160 º C). Bábovkou troubu vytřeme Herou a vysypeme moukou. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte Heru máslovou a sůl do krémové konzistence, a poté přidávejte postupně vejce.
Mouku a prášek do pečiva do těsta přidávejte na dvakrát s postupným přiléváním mléka. Následně přidejte nastrouhanou dýní a tymián. Nakonec přidejte kostky šunky a sýru.
Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte v troubě cca 60 minut. Zda je bábovka hotová, zkontrolujte pomocí dřevěné špejle. Bábovku po vytažení z trouby nechte vychladnout, poté ji vyklepněte z formy a vychutnejte si ji kousek po kousku.
Dýňová bábovkaAutor: Hera - 3.
Tvarohovo-dýňový dort
Potřebujete: 300 g dýně (např. Hokkaido, nakrájená na kostičky), 350 ml smetany na vaření 15%, 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku, 2 lžičky kakao na vaření, 1 špetka soli, 250 g Hery máslová příchuť, 250 g hnědého cukru, 4 vejce, 400 g tvarohu (20% tuku v sušině), 1-2 lžičky skořice, 1 sáček čokoládové polevy na dort, 125 g slazeného kondenzované mléko
Čas přípravy: 45 minut, čas pečení: 60 minut, čas chlazení: 195 min
Postup: V hrnci podusíme 300 g dýně se smetanou na vaření přibližně 20 minut za občasného míchání. Rozmixujeme na pyré. Necháme pyré vychladnout.
Mezitím smícháme mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. 100 g Hery, 100 g cukru a 1 vejce umixujeme ručním mixérem, dokud těsto nebude hladké. Těsto přelejeme do máslem vytřené dortové formy. Do dalšího použití dáme formu do chladu.
Předehřejeme troubu na 220 º C. V hrnci na mírném ohni necháme rozpustit 150 g Hery. Heru, tvaroh, 150 g cukru a skořici do krémova ušleháme ručním mixérem. Pomalu přidáme 3 vejce. Z dýně odebereme stranou 75 g a zbytek přidáme do směsi.
Směs dáme do dortové formy. Dort dáme péct na 15 minut v předehřáté troubě. Snížíme teplotu na 120 º C a necháme péct 45 minut. Poté vypneme troubu a necháme v troubě dort chladnout přibližně hodinu. Otevřeme dvířka a necháme dalších 15 minut chladnout.
Čokoládovou polevu připravíme dle návodu na obalu. Necháme vychladnout a mezitím dýňové pyré rozetřeme po celém dortu. Dále dort ozdobíme pomocí čokoládové polevy. Dýňový koláč dáme vychladnout alespoň na 2 hodiny.
Tvarohovo-dýňový dortAutor: Hera