22. říjen 2019
Svátek slaví Sabina, zítra Teodor

Chléb, který se rozplývá na jazyku? 10 rad, jak ho vybrat!

/
  • Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!
    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to! (profimedia.cz, isifa.com, Blesk)
    26. dubna 2016 ● 09:27

    Voňavý, křupavý, vláčný a s chutí, která se vyrovnává největším lahůdkám? Takový by měl být chléb, ale realita je často jiná. Víte vůbec, jak chléb vybrat? Poradíme vám.

  • 1.

    Porovnejte barvu a tvar

    Chleba si nejdříve pořádně prohlédněte. „Dobrý chleba by měl mít rovnoměrně zlatohnědou kůrku, na povrchu může být klidně trochu rozpraskaný, ne však nijak výrazně porušený a ani příliš pomoučený,“ říká pekař Jiří Mikula.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

  • 2.

    Zmáčkněte ho

    Pokud chléb zmáčknete, měl by krásně zakřupat. V opačném případě hrozí, že není dopečený. Rozhodně neplatí, že chleba měkký na omak je ten nejlepší, protože je nejčerstvější. Měkkost spíše svědčí o větším množství vody a nedopečení. Správně propečený chléb má mít silnější a tvrdší kůrku.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

  • 3.

    Přivoňte si

    Jedním z nejdůležitějších ukazatelů dobrého chleba je jeho vůně, ta ho vždycky prozradí. Chlebové aroma totiž zatím nikdo nedokázal zcela napodobit a vyrobit uměle. Chléb vám musí vonět příjemně, chlebově. Pokud je ve vůni něco, co vás ruší nebo vám jakkoliv vadí, sáhněte raději po jiném druhu.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

  • 4.

    Poklepejte na něj zespoda

    Staré pekařské pravidlo zní: Když na chléb po vytažení z pece poklepete zespoda, měl by zazvonit, a to dutě. I to svědčí o tom, že je bochník dobře propečen.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

  • 5.

    Ptejte se po složení

    V jednoduchosti je síla. Správný bochník by měl obsahovat: žito, chlebovou mouku, žitný kvas, sůl, kmín a vodu. Rozhodující je i poměr jednotlivých přísad. Pokud si třeba budete kupovat žitno-pšeničný chléb, tak by obsah žitné mouky měl být větší než 50 procent. Čím víc žitné mouky v těstě, tím chléb déle vydrží, nicméně pro neznalé zákazníky nebude tolik lákavý, jelikož bude mít menší objem.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

  • 6.

    Prozkoumejte střídu

    Když pecen rozkrojíte, střída by měla být přiměřeně pórovitá a elastická, po stisknutí by se měl chléb vrátit do původního stavu. Nerovnoměrné póry, co do rozložení a velikosti, svědčí o tom, že chléb je vyroben přirozenou cestou.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

  • 7.

    Zvažte cenu

    Cena chleba by měla odrážet náklady na jeho výrobu a použití kvalitních surovin. Za patnáct nebo dvacet korun dobrý chleba se standardní gramáží nekoupíte. Na druhou stranu platí, že drahý výrobek nemusí být nutně nejkvalitnější.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

  • 8.

    Zabalte ho do utěrky

    Nejlépe chleba uchováte co nejčerstvější tak, když si budete počínat jako naše babičky – tedy když jej zabalíte do utěrky. Skladovat by se měl při teplotě 20–25 °C.

    Video
    délka: 02:25.00

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to! Tereza Kovářová

  • 9.

    Nedávejte ho do ledničky

    Nikdy nedávejte chleba do ledničky, tam vám totiž zestárne nejrychleji. Řada fyzikálně-chemických změn, které vedou k vysychání chleba, probíhá totiž nejrychleji právě při teplotě 0–10 °C.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

  • 10.

    Dejte chlebu týden

    Pokud je chléb kvalitní a vy jej dobře skladujete, vydrží chutný i týden. I to je jedna z indicií, zda si pro něj do obchodu zajít i příště.

    Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy