Chléb, který se rozplývá na jazyku? 10 rad, jak ho vybrat!
-
Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to!
Voňavý, křupavý, vláčný a s chutí, která se vyrovnává největším lahůdkám? Takový by měl být chléb, ale realita je často jiná. Víte vůbec, jak chléb vybrat? Poradíme vám.
- 1.
Porovnejte barvu a tvar
Chleba si nejdříve pořádně prohlédněte. „Dobrý chleba by měl mít rovnoměrně zlatohnědou kůrku, na povrchu může být klidně trochu rozpraskaný, ne však nijak výrazně porušený a ani příliš pomoučený,“ říká pekař Jiří Mikula.
- 2.
Zmáčkněte ho
Pokud chléb zmáčknete, měl by krásně zakřupat. V opačném případě hrozí, že není dopečený. Rozhodně neplatí, že chleba měkký na omak je ten nejlepší, protože je nejčerstvější. Měkkost spíše svědčí o větším množství vody a nedopečení. Správně propečený chléb má mít silnější a tvrdší kůrku.
- 3.
Přivoňte si
Jedním z nejdůležitějších ukazatelů dobrého chleba je jeho vůně, ta ho vždycky prozradí. Chlebové aroma totiž zatím nikdo nedokázal zcela napodobit a vyrobit uměle. Chléb vám musí vonět příjemně, chlebově. Pokud je ve vůni něco, co vás ruší nebo vám jakkoliv vadí, sáhněte raději po jiném druhu.
- 4.
Poklepejte na něj zespoda
Staré pekařské pravidlo zní: Když na chléb po vytažení z pece poklepete zespoda, měl by zazvonit, a to dutě. I to svědčí o tom, že je bochník dobře propečen.
- 5.
Ptejte se po složení
V jednoduchosti je síla. Správný bochník by měl obsahovat: žito, chlebovou mouku, žitný kvas, sůl, kmín a vodu. Rozhodující je i poměr jednotlivých přísad. Pokud si třeba budete kupovat žitno-pšeničný chléb, tak by obsah žitné mouky měl být větší než 50 procent. Čím víc žitné mouky v těstě, tím chléb déle vydrží, nicméně pro neznalé zákazníky nebude tolik lákavý, jelikož bude mít menší objem.
- 6.
Prozkoumejte střídu
Když pecen rozkrojíte, střída by měla být přiměřeně pórovitá a elastická, po stisknutí by se měl chléb vrátit do původního stavu. Nerovnoměrné póry, co do rozložení a velikosti, svědčí o tom, že chléb je vyroben přirozenou cestou.
- 7.
Zvažte cenu
Cena chleba by měla odrážet náklady na jeho výrobu a použití kvalitních surovin. Za patnáct nebo dvacet korun dobrý chleba se standardní gramáží nekoupíte. Na druhou stranu platí, že drahý výrobek nemusí být nutně nejkvalitnější.
- 8.
Zabalte ho do utěrky
Nejlépe chleba uchováte co nejčerstvější tak, když si budete počínat jako naše babičky – tedy když jej zabalíte do utěrky. Skladovat by se měl při teplotě 20–25 °C.
VideoVideo se připravuje ...Vybrat dobrý chléb je skoro věda, ale ta chuť pak stojí za to! Tereza Kovářová
- 9.
Nedávejte ho do ledničky
Nikdy nedávejte chleba do ledničky, tam vám totiž zestárne nejrychleji. Řada fyzikálně-chemických změn, které vedou k vysychání chleba, probíhá totiž nejrychleji právě při teplotě 0–10 °C.
- 10.
Dejte chlebu týden
Pokud je chléb kvalitní a vy jej dobře skladujete, vydrží chutný i týden. I to je jedna z indicií, zda si pro něj do obchodu zajít i příště.