Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čekají vaše dítě přijímačky? 5 tipů, jak vybrat tu pravou školu!

/
  • Přípravu na přijímačky rozhodně nepodceňujte.
    17. února 2016 ● 09:27

    Doba od půlky února je pro všechny rodiče a žáky 5., 7. a 9. ročníků základní školy důležité období. Do půli března totiž musí být odeslána přihláška k dennímu studiu na víceletá gymnázia, střední školy a učiliště. Víte už, kam přihlášku podat?

  • 1.

    Volba oboru

    Chce být váš syn kuchař a dcera učitelka? Mají vaše děti na něco talent? Pak to máte jednodušší. Pokud ne, je potřeba ujasnit si především následující:
    * Jaké má dítě ve škole výsledky?
    * V jakých předmětech vyniká? Baví ho/ji matematika a fyzika nebo ho/ji zajímá historie?
    Pídit se můžete u třídních učitelů, vyučujících příslušných předmětů, trenérů nebo lektorů – co si myslí oni? Co by dětem doporučili studovat? Výhodou je, že je znají nejlépe. Poradit se můžete taky u výchovných poradců nebo v pedagogicko-psychologických poradnách. Zvážit byste měli i situaci a prognózy na trhu práce.

    a
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Jak najít školu

    V adresáři středních škol (například www.StredniSkoly.com) nebo rejstříku škol najdete webové stránky jednotlivých škol a učilišť podle krajů. I jejich vzhled, přehlednost a zejména aktuálnost dat vám mohou o škole hodně napovědět. Nebojte se volat na studijní oddělení.

    Předražné zakázky stály Prahu 7 o více než 400 tisíc korun měsíčně víc, než teď.
    Autor: ČTK

  • 3.

    Dny otevřených dveří

    Rozhodně navštivte všechny školy, kam míníte podat přihlášku. Umožňuje škola
    návštěvu výuky? Využijte ji. Díky osobní návštěvě si uděláte nejlepší představu o vyučujících nebo vybavení tříd. Můžete se podívat, kam se studenti chodí stravovat, zda má škola hřiště, šatny...

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Než pošlete přihlášku, chtějte vědět

    Jaký byl počet uchazečů v minulých letech? Jaké procento bylo přijato? Kolik procent z nich školu nedokončí?
    * Jaké jsou výsledky u závěrečných/ maturitních zkoušek? Zejména u učilišť nebo integrovaných škol se ptejte na úspěšnost u státních maturit.
    * Kolik procent žáků se hlásí na vysokou nebo vyšší odbornou školu a jaká je jejich úspěšnost při přijímacím řízení.
    * Jak je zajištěna výuka jazyků? Přijdou studenti do kontaktu s rodilými mluvčími? Má škola partnerskou školu v zahraničí? Pořádají se výměnné pobyty nebo jiné výjezdy?
    * Jaká je nezaměstnanost absolventů školy? Spolupracuje škola s praxí? Kde a kdy ji vykonávají? Jsou vyučovány i »praktické« předměty typu psaní na počítači všemi deseti?

    Studenti si pravděpobně budou za studium na vysoké škole platit už od roku 2013
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Přijímačky

    V prvním kole přijímaček můžete podat až 2 přihlášky a v dalších není počet omezen. Střední školství se sice optimalizuje, nicméně ani v příštím roce to nevypadá na drastický úbytek míst v prvních ročnících, vyplatí se mířit napoprvé výš a mít v záloze »jistější« řešení. Zjistěte si, z jakých předmětů se dělají přijímačky, zda škola používá testy SCIO, které si můžete vyzkoušet nanečisto.

    Přípravu na přijímačky rozhodně nepodceňujte.
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy