* Nakupujte venku – máte záruku, že stromek je v chladu. Stromek si nechte zabalit (nepolámou se mu větve), a pokud nedisponujete potřebnou technikou, tak i zfrézovat kmen, aby se vám vešel do stojanu.

* Berte jen zdravý, nepodeschlý strom – zkontrolujte stav a barvu jehličí, zda není viditelně seschlé či deformované. Stromek nesmí v žádném případě opadávat a neměl by silněji ronit pryskyřici.

* Stromek nechte v chladu – doma stromek vybalte ze sítě, aby se větve zbytečně neohýbaly. Kmínek seřízněte (uvolní se tak kapiláry) a pak vložte do nádoby s vodou. Při uskladnění v teplotách okolo nuly není nutné dávat stromek do vody.

* I v pokoji mějte stromek ve vodě – měl by stát co nejdále od topení, aby nevysychal, ideálně ve stojánku s vodou, vydrží tak mnohem déle. Vodu může nahradit vlhký písek, keramzit, perlit či zelená aranžovací hmota. Nejvíce vody potřebují smrky, nejméně jedle.

* Nejlépe se zdobí stromek se souměrným tvarem a pravidelným umístěním větví, které by měly být pružné.

Jaký jehličnan zvolit?

* Smrk – výhodou je cena a hustá koruna, brzo však opadá, do bytu s plynovým topením se nehodí vůbec.
* Borovice – trvanlivá, ale řidší, někdo na ni však nedá dopustit.
* Jedle – hvězda Vánoc. Je nejkrásnější, trvanlivá, ale také nejdražší.

Kolik letos stojí?

Nejprodávanější jsou stromky s výškou mezi 1,5 až 2 metry:
* Stříbrný smrk (150–200 cm): 400 až 600 Kč
*  Jedle kavkazská (do 200 cm): 500 až 1000 Kč
* Borovice lesní a černá: 300 až 500 Kč
*  Stromek v květináči: od 450 Kč
Zdroj: Sdružení pěstitelů vánočních stromků

Umělým již odzvonilo

Po revoluci zaplavily Česko umělé stromky, ale boom skončil. Vůni jehličí prostě nemůže nic nahradit. Pokud je vám líto pokácených stromků, můžete zvolit živý, ale v květináči. Pozor, takové stromky jsou hodně citlivé na změny teplot a doma byste je neměli mít déle než dva tři dny.