Mýtus: Na houby se nesmí pít alkohol! Pravda: Můžeme pít pivo, víno i další. Výjimkou je třeba hřib koloděj nebo hnojník inkoustový.
Mýtus: Jídlo z hub se nesmí ohřívat
Pravda: Ohřátá smaženice či omáčky s houbami žádné zdravotní potíže nezpůsobí.
Mýtus: Jedovatá houba je hořká, stačí ochutnat!
Pravda: Jedovaté houby mohou otravu způsobit i při pouhém ochutnání, navíc často chutnají příjemně.
Mýtus: Otrava se projeví do tří hodin
Pravda: Otravy, které se pr ojeví hned, jsou zpravidla méně závažné, naopak smrtelné otravy se často projeví i za víc než 24 hodin.
Mýtus: Houby jsou plné těžkých kovů
Pravda: Pokud houby nerostou na kontaminované půdě, jsou obavy zbytečné.
Mýtus: Nakrájené se musejí rychle zpracovat
Pravda: Uložte houby do ledničky a klidně je můžete konzumovat za den či dva.
Mýtus: Nikdy houby nezamrazujte
Pravda: Naopak, pokud je váš úlovek bohatý, můžete houby pokrájet a uchovat v mrazničce až šest měsíců.