Komunikace s lidmi

„Ačkoliv vaše kotě rozumí pouze několika slovům, je velmi vnímavé k řeči vašeho těla. Rozumí vašim pocitům (trápení, radosti), dokonce umí předvídat vaše reakce. Kotě s vámi komunikuje nepřetržitě prostřednictvím ucelené, jednoznačné a velmi rozvinuté řeči těla,“ říká MVDr. Lucia Repová z Royal Canin.

Autor: Royal Canin

Dorozumívání hlavou

Tvar očí a pozice uší jsou přesné indikátory toho, co chce kotě vyjádřit. 

- Uši vzpřímené a doširoka otevřené oči značí neutralitu.

- Zašpičatělé uši, otočené do stran a přivřené oči značí zlost.

- Uši položené do stran a široké okrouhlé zornice značí agresi.

- Uši vzpřímené, otočené dopředu a oči mírně přivřené, štěrbinovité zornice značí blaženost.

Nezapomeňte: Nikdy nestříhejte kočce hmatové vousy. Používá je ke vnímání okolního prostředí a dorozumívání se s jinými kočkami. 

Autor: Royal Canin

Dorozumívání tělem 

- Tření ocasem nebo hlavou o vaše nohy: to je indikátor blaženosti. Kotě se ve vaší přítomnosti cítí dobře a chce s vámi sdílet svoje pachy. 

- Dlouhé hnětení vašich kolenou tlapkami: intenzivní příjemný pocit. Kotě tak vyjadřuje pocit štěstí, který zažívalo při sání. Pohyb tlapek kolem matčiných bradavek kotě používalo ke stimulaci uvolňování mléka. Reprodukce těchto pohybů spojených s příjemnými pocity znamená, že vás kotě považuje za matku. 

- Kotě se převalí na zem, kdykoliv vás uvidí: podřízenost. Kočka projevuje toto chování jen ve společnosti člověka, kterému bezmezně věří. Je to akt podřízení spojený s předcházející relaxací. 

- Kývání ocasem: tento pohyb vyjadřuje vzrušení. Hladíte-li vaše kotě a to začne kývat ocasem ze strany na stranu, přestaňte, protože se mu to nelíbí a naznačuje tím nelibost. Na rozdíl od psa, vrtění ocasem u kočky není výrazem radosti. 

Autor: Royal Canin

Dorozumívání pomocí zvuků

- Předení: podřízení a spokojenost. Koťata začínají příst během prvního příjmu potravy, čímž vyjadřují jednak pocit uspokojení, jednak naprostou závislost na matce. Vrní-li kotě, když je s vámi, vyjadřuje tak svou podřízenost a spokojenost. 

- Vrčení a syčení: hrozba. Kočky tyto zvuky používají ve chvílích agrese. Jsou signálem rozzlobení a obranného chování.

- Mňoukání: těchto zvuků existuje celá řada a každý má svůj vlastní význam. Kočky mňoukají, když chtějí vyjádřit nějakou potřebu, stěžují si, jsou zmatené, chtějí něco odmítnout atd. Brzy se naučíte poznat ten správný význam podle chování kotěte.

Dorozumívání pomocí gest

- Otírání se: začlenění do teritoria. Koťata pomocí tohoto pohybu nanáší feromony, které pochází ze žláz pod ušima, na vaše kotníky. Kotě se s vámi snaží sdílet svoje pachy. Vyjadřuje tak pohodu a vaše začlenění do svého teritoria. 

Autor: Royal Canin

Kompletní krmivo KITTEN je přímo určené koťatům ve věku od 4 do 12 měsíců.  Skvělá kombinace živin podporuje zdraví trávicího ústrojí kotěte a přispívá ke správné konzistenci stolice. Navíc obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, vhodný obsah vlákniny a probiotik, která udržují střevní mikroflóru v rovnováze. Cena za 4 kg balení je 803 Kč.

O společnosti Royal Canin

Společnost Royal Canin je výrobcem vysoce kvalitních krmiv pro domácí zvířata. Své produkty distribuuje do chovatelských stanic, veterinárních klinik a specializovaných prodejen s chovatelskými potřebami. Založená byla v roce 1968 veterinárním lékařem ve Francii. Už tedy více než 40 let od svého založení se společnost Royal Canin řídí mottem „Kočka a pes na prvním místě“ a snaží se co nejpřesněji vyplňovat speciální nutriční potřeby psů a koček. Royal Canin má po celém světě 11 výrobních závodů a 4 výzkumná a vývojová centra. Společnost sídlí ve francouzském Aimargues. Od roku 2002 je Royal Canin součástí skupiny Mars, Inc.