Čísla, z nichž není zubařům do úsměvu
Dentálními onemocněními trpí během svého života 90 % veškeré populace. Zubní kaz postihuje celosvětově 60–90 % dětí ve školním věku, 1 ze 3 dospělých nad 60 let má umělé zuby. Pouze 60 % světové populace má přístup k odborné zdravotní péči o ústní dutinu.

Světový den ústního zdraví
A právě proto je na 20. březen vyhlášen Světový den ústního zdraví, který má podpořit zdraví ústní dutiny a zdůraznit prevenci stomatologických onemocnění. „V rámci tohoto dne jsme vydali edukační brožurku Pět kroků pro váš úsměv na celý život a připravili akce zaměřené na prevenci dentálních onemocnění. Jejich přehled najdete na www.sduz.cz,“ upozorňuje prezident České stomatologické komory MUDr. Pavel Chrz.

Patero základních pravidel zubní prevence
1. Pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky (každých šest měsíců), kteří zkontrolují chrup, odhalí případné problémy a poradí, jak zlepšit ústní hygienu.

2. Čištění zubní pastou s fluoridy (ráno a večer), které pomáhají chránit chrup před kazem, vznikajícím následkem působení bakterií zubního plaku.

3. Používání mezizubních čisticích pomůcek (mezizubních kartáčků a dentálních nití), které umožňují mechanické čištění povrchů zubů nedostupných pro zubní kartáček.

4. Používání antibakteriální ústní vody, která očistí povrchy sliznic a zároveň odstraní z povrchu zubů zbytky zubního plaku po mechanickém čištění.

5. Žvýkání žvýkaček bez cukru, které zvyšuje produkci slin, a tím pomáhá neutralizovat kyseliny v zubním plaku a zároveň posilovat zubní sklovinu.

2280496:gallery:true:trueDěti a péče o zuby
Začít s péčí o zuby by se mělo už od nejútlejšího věku. „S dítětem by rodiče měli poprvé navštívit zubního lékaře mezi půlrokem a rokem jeho života,“ tvrdí MUDr. Ladislav Korábek, ze Stomatologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha a dodává: „Prevence zubního kazu je u malých dětí založena především na opatřeních ve výživě a v ústní hygieně. Za vznik návyku pravidelného mechanického čištění zubů jsou zodpovědní hlavně rodiče, u kterých musí dítě vidět, že si sami pravidelně čistí zuby, a kteří to musí dítě naučit.“ Zubní kaz u dětí často vzniká nadměrnou konzumací cukrů. Podle doktora Korábka by dítě mělo dostat večer po posledním jídle a vyčištění zubů už jen čistou pitnou vodu. „Po uložení ke spánku totiž výrazně klesá produkce slin, které během dne umí účinně pomáhat s očišťováním zubů a do určité míry chrání proti zubnímu kazu,“ vysvětluje stomatolog.

Víte, že:
… zubní kaz je nejrozšířenější lidskou chorobou a postihuje až 80 % populace?

… zubní lékaři ošetří v Česku 6 milionů kazů ročně?

… zdravotní pojišťovny zaplatí v Česku ročně za zubní kazy 1,5 miliardy korun?

… zubní kaz má polovina pětiletých a dvě třetiny dvanáctiletých českých dětí?

… preventivní zubní prohlídku u nás každoročně neabsolvuje třetina předškolních a pětina školních dětí? 

… žvýkání žvýkačky bez cukru po jídle pomáhá udržovat zuby zdravé?

Když zanedbáváte zubní kaz
Většina pacientů netuší, jaká rizika při zanedbání ošetření kazu hrozí. Když se zubní kaz nekontrolovatelně rozšíří až k nervu, vznikne bolestivý zánět. „Pacienta pak čeká časově i finančně náročná léčba, jejímž cílem je zub zachránit,“ vysvětluje vedoucí lékař pražského Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška.

2280497:gallery:true:truePozor: malé kazy nebolí
„Aby k náročným stomatologickým zákrokům vůbec nemuselo dojít, je nejdůležitější zjistit zubní kaz včas,“ zdůrazňuje doktor Vondruška význam preventivních prohlídek u zubaře. Připomíná, že malé kazy obvykle nebolí, i když jich třeba máte několik. Kaz začíná bolet teprve tehdy, když se přiblíží k zubnímu nervu. „Hlavní prevencí zubního kazu je perfektní dentální hygiena. Pokud ji důsledně dodržujete, zubní kaz nemusí vůbec vzniknout,“ uzavírá stomatolog.