Něco netradičního…

Pečená jablka s marcipánem

Pečená jablka s marcipánem
Pečená jablka s marcipánem
Autor: nebespan.cz

„Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku. Báječně se také hodí na lívance, palačinky, do jogurtu nebo z ní můžete, vrstvením pečených jablek, piškotů namočených v jablečném džusu a našlehaného mascarpone, vyrobit fantastické jablečné tiramisu. Znáte lepší valentýnský zákusek?“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách. Zde přidává osvědčený recept:

Doba přípravy: do jedné hodiny + odležení

Počet porcí: na cca 10 menších sklenic (do zásoby)

Ingredience: 1 kg sladkokyselých jablek, cca 300 g třtinového cukru (skutečné množství podle sladkosti jablek), 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml jablečného moštu, cca 100 g hotového marcipánu (lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo obchodech pro cukráře, případně si ho můžete vyrobit i doma)

Příprava: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče (můžete připravovat i v troubě) nalejte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte cca 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru (celkové množství cukru záleží na sladkosti jablek a vaší chuti, budete přidávat ještě marcipán, který je sám o sobě sladký). Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci (neměla by být tekutá). Případně umístěte pekáč do trouby na 160 stupňů, občas promíchejte hlavně od krajů. Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek. Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak podtrhnete marcipánovou chuť. Hotovou, ještě teplou, směs rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; pro delší trvanlivost případně sterilujte.

Něco osvědčeného…

Mozartovy koule
Mozartovy koule
Autor: nebespan.cz

Mozartovy koule

„V tomto cukroví naleznete božskou kombinaci mandlového marcipánu s ocáskem likéru, nugátu a hořké čokolády. Je celkem pracné, ale výsledek za to opravdu stojí. Doporučujeme podávat ke kávě,“ radí Sabina Kmecová.

Doba přípravy: cca 2 hodiny + chlazení

Počet porcí: z uvedeného množství vyrobíte cca 60 koulí o průměru 3 cm.

Ingredience: 150 g nugátu, 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo v prodejnách pro cukráře), nebo si marcipán připravte vlastní: 200 g loupaných mandlí, jemně mletých, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek, ½ ampulky hořkomandlové esence (hledejte v hypermarketech u kypřicích prášků ap.). Dále potřebujeme 2 lžíce třešňovice nebo griotky, 10 g velmi jemně sekaných pistácií, cca 100 g prosátého moučkového cukru (dle potřeby), hotovou hořkou čokoládovou polevu, papírové košíčky na pralinky

Příprava: Pokud nemáte hotový marcipán, nejprve vyrobíme ten – mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte. Poté postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Marcipán nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici. Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem. Marcipán (hotový nebo váš vlastní) utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie i cukr a zapracujeme do marcipánového těsta. Zkusmo vytvarujte kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká. Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček. Kousky marcipánového těsta zploštěte na válu a zabalte do nich nugát. Vytvarujeme kuličky a máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do polystyrenu. Vychladíme a před podáváním umístíme do papírového košíčku. 

Česká klasika

Lívanečky s ovocem
Lívanečky s ovocem
Autor: macro.cz

Lívanečky s lesními plody

Doba příprav: 45 minut
Ingredience:
Těsto:  400 g polohrubé mouky, 700 ml polotučného mléka, 50 g cukru krystal, 30 g čerstvého droždí, 1 vejce, 30 g vanilkového cukru, 15 g soli, 100 g másla, 100 g slunečnicového oleje, citronová kůra, skořice a moučkový cukr
Náplň:  500 g mražených malin, 500 g mražených borůvek, 250 g cukru krystal, 40 g kukuřičného škrobu

Na ozdobení: 400 ml šlehačky                 

Příprava kvásku: (cca 8 minut)
Z droždí, části vlažného mléka, 10 g cukru a 10 g mouky připravíme kvásek a ten necháme vykynout.                                                                        
Příprava těsta: (cca 30 minut)
Zbylé mléko, mouku, vejce, vanilínový cukr, citronovou kůru, sůl a vykynutý kvásek vymícháme do hladkého, hustě tekoucího těsta, které necháme nakynout při teplotě 35 °C a poté z něj na pánvi pečeme lívanečky. Nakynuté těsto zdvojnásobí svůj objem a je napěněné.                                                                            
Příprava ovoce: (cca 15 minut)
Z rozmražených malin odcedíme šťávu, kterou ochutíme 1/2 cukru a mírně ji zahustíme kukuřičným škrobem. Poté ji nalijeme na zbývající maliny. To samé uděláme s borůvkami.

Upečené lívanečky posypeme skořicovým cukrem vyrobeným z moučkového cukru a mleté skořice. Na 6 °C vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme do pevné konzistence.

Při servírování na talíř lívanečky prokládáme malinami a borůvkami. Doplňujeme je nokem ušlehané smetany. Dezert ozdobíme snítkou čerstvé meduňky.   

Tip Petra Stádníka, šéfkuchaře MAKRO:

  • Chceme-li urychlit přípravu těsta, mléko mírně zahřejeme asi na 40 °C (kapka na hřbetu ruky hřeje).                                     
  • Výborná je i hrušková náplň, kdy místo malin přidáte na malé kostičky nakrájené hrušky a dochutíte je hřebíčkem a skořicí.                             Lívanečky můžete doplnit i jogurtovým přelivem ochuceným čerstvou vanilkou. 

zdroj: www.nebespan.cz, www.macro.cz