1. Úklid svěřte druhým

Pokud máte od dětství zažité, že je nutné pustit se před svátky do generálního úklidu, máme pro vás jednoduchý tip – prozkoumejte, kdo by si ve vašem okolí rád přivydělal. Nebo využijte služeb úklidové agentury, která je v každém větším městě. Ty mají ale většinou před svátky už plný kalendář. Nebo gruntování prostě ignorujte. Běžný úklid přece stačí a rodina si ani nevšimne, že jste letos nevysmýčili v koutě spíže.

2. Nevařte

Pokud na Vánoce doháníte, co se dá, může se stát, že vám nezbude moc času na přípravu večeře. Řešením je objednávka jídla z některého z portálů, které se specializují na rozvoz pokrmů. Ty jsou díky zájmu lidí na zvýšený počet objednávek ve vánočním období připraveny. „Lidí, kteří chtějí ušetřit čas strávený vařením večeře, v tuto dobu dramaticky přibývá,“ říká Marc Westermann z JídloTEĎ.cz. Druhou možností je porušit pravidla a vzít rodinu do pěkné restaurace, kde se o vás postarají. Otevřeno na Štědrý večer už má dnes většina lepších podniků a ženy jistě ocení, že mytí nádobí za ně v tento sváteční čas obstará někdo jiný.

3. Napůl ozdobený stromek

Vánoční stromeček seženete klidně i na Štědrý den. Otravuje vás ale jeho zdobení a raději byste se z gauče dívali na pohádky? Tak zapomeňte na perfekcionismus! Stromek nazdobte převážně na jedné straně a pak ho správně natočte tak, abyste si užili pohled na tu hezčí část. A pokud nechcete ztrácet čas hledáním vánočních ozdob, uložených v útrobách sklepu, skočte do obchodu pro čokoládové kolekce. Když se během svátků čokoládové figurky z větší části sní, alespoň bude méně práce při odzdobování stromečku.