Jaké látky by nemělo obsahovat kvalitní krmivo?

Vhodné a zdraví prospěšné granule by neměly obsahovat chemické konzervanty jako jsou BHA, BHT, propylgallát nebo sorban draselný, dále fosfáty, barviva nebo dochucovadla především v podobě většího množství soli, která je pro psy toxická, nebo menadion jako zdroj vitaminů. „Další nevhodnou surovinou je například sója, kterou psi špatně tráví, nebo bílkovinné hydrolizáty, jsou levné a nahrazují kvalitní bílkoviny z masa. Krmivo by nemělo také obsahovat rostlinné oleje, po kterých se mění barva srsti. Zbytečné chemikálie také značí vícebarevné granule,“ říká odborník na psí krmení Martin Pučálka.

Jak poznám alergii u svého psa?

Nepříjemná psí alergie se může objevit po požití nevhodných průmyslových krmiv, nebo nastane po bleším kousnutí tzv. FBH = flea bite hypersenzitivity. „I u psů může alergii způsobovat v podstatě skoro všechno stejně jako u lidí. Alergie u psů se projevuje příznaky jako je časté škrábání, zanícená kůže, ekzémy v okolí řitních žlázek, zarudlými ušními boltci nebo zvracením.  Lidé se také velmi často mylně domnívají, že psi mají alergii na granule jako celek. Ve skutečnosti se ale jedná o alergii na určitou složku, která je v granulích obsažená. Statistka ukazuje, že touto alergii trpí každý sedmý pes,“ upozorňuje Pučálka.

Jakou dobrotou psa odměnit?

Pejska můžeme na Vánoce nebo u jiných slavnostních příležitostí obdarovat optimálně nějakou hračkou nebo pamlsky. Můžeme vybrat dva druhy pamlsků - klasické odměňovací nebo žvýkací. „Odměňovací by měl pejsek dostávat za odměnu, když udělá něco správně. Žvýkací pomáhají odstraňovat zubní plak a kámen, čímž snižují zápach z tlamy. Výhodou je, že pejska hodně baví a dokáží ho zabavit i na delší čas,“ dodává odborník.