Slevomat se před časem zeptal svých uživatelů na názor, který z vánočních dárků považují za největší katastrofu. 

První příčku mezi nechtěnými dárky obsadily nenáviděné ponožky, slipy či pyžama. Do kategorie nejnenáviděnějších dárků patří také oblečení, které je v nesprávné velikosti, nevhodné barvě, případně ve stylu na hony vzdáleném vkusu obdarovaného. Tento typ „dárků“ označilo za vánoční katastrofu 22% dotázaných.

Za druhý nejhorší dárek považuje téměř 20% dotázaných lidí dárky, které dostanou, jen aby se neřeklo. Dárci těchto dárků-nedárků nikdy neberou v potaz očekávání či přání obdarovaných. Pokud jste už někdy dostali pěnu do koupele, když máte doma sprchový kout, nebo autolékárničku, ačkoliv jezdíte pouze na koloběžce, víte, o čem je řeč. Tyto dárky nebývají pouze zklamáním, ale dokážou obdarovaného i pořádně rozzuřit či ranit. Zejména pokud dárcem je osoba blízká vašemu srdci.

Zajímavé třetí místo v žebříčku vánočních katastrof získaly negativní emocionální zážitky. 13% dotázaných jako nejhorší vánoční „dárek“ označilo nějaký negativní emocionální zážitek. Člověk je tvor společenský, a proto je pro mnoho lidí nejhorší představou trávení Vánoc o samotě či ztráta milované osoby.

Pokud máte pocit, že výběr dárku, který potěší, je hotová věda, máte pravdu. Řešení ale existuje. Vyhnout se vánočním katastrofám vám pomůže DÁRKOLOGIE - nová metoda výběru ideálního dárku pro vašeho partnera, která na základě krátkého dotazníku na téma životních preferencí zařadí potenciálního příjemce dárku k jednomu z pěti typů podle „dárkové typologie“ a nabídne několik užitečných rad ohledně výběru dárků pro jednotlivé typy.

Každý z uvedených „dárkotypů“ dokáže potěšit jiný typ dárku a také mají velmi různé představy o tom, jak byste jim dárek měli předat. Někdo ocení, že si s dárkem dáte práci a něco vyrobíte, někdo zase potřebuje projevit nahlas city, obejmout nebo strávit s dárcem hezké chvíle.

Pokud se dárce do očekávání svého partnera netrefí, čeká ho u vánočního stromku nejspíš velké oboustranné zklamání. Pro laika je velmi těžké vcítit se do partnera a odhalit jeho očekávání. Častým omylem, kterého se při tom dopouštíme, je víra, že protějšek má o láskyplném dárku stejné představy jako dárce. Tento omyl vás určitě nezaskočí, pokud využijete dárkového rádce na www.slevomat.cz, který doporučuje devět dárkologů z deseti.

Stručný popis „dárkotypů“ podle dárkové typologie:

Lichotkomil

Pro lichotkomily je důležité, aby často slyšeli, že je má někdo rád a že jsou pro vás důležití. Správně zvolená pochvala nebo projev ocenění je pro lichotkomila tím největším dárkem. Řekněte mu, že mu to sluší, co se mu povedlo a co na něm obdivujete a bude se vznášet v sedmém nebi.

Tipy pro lichotkomily:

  • Na dárek připojte ručně psaný vzkaz, kam jim napíšete, jak moc vám na nich záleží.
  • Věnujte dárek, který jim zaručí vaši pozornost a vlídné slovo. Romantické večeře, privátní sauna nebo víkendový pobyt.
  • Tričko nebo hrnek s popiskem „nejlepší táta“ apod.

Autor: Slevomat.cz

Činolásek

Pro činolásky je nejdůležitější vědět, že jste pro ně udělali něco přímo vy sami. Vynaložené úsilí a snaha má větší hodnotu než dárek samotný. Pomozte jim s nějakou jejich povinností a jejich srdce budete mít u nohou. Uvařte jim oběd, nebo objednejte vánoční úklid od profesionála. I nádobí, umyté ve správnou chvíli je pro ně důkaz lásky.

Tipy pro Činolásky:

  • Potěší je vlastnoručně zabalený dárek, i když nebude vypadat úplně dokonale.
  • Fotoprodukty, které jste sami připravili – fotoknížky nebo fotokalendáře s popisky.
  • Dárek, který je potřeba vlastnoručně poskládat nebo složit – nezapomeňte jim u toho pomáhat!

Autor: Slevomat.cz

Tulimílek

Tulimílci upřednostňují fyzický kontakt. Svou lásku jim nejlépe dokážete dotekem. Potěší je pořádné objetí i chycení za ruku pod vánočním stromečkem. Přitulte se a užívejte si, jak dobře vám spolu je.

Tipy pro tulimílky:

  • Až budete předávat dárek, obejměte se nebo přitulte.
  • Potěší je dovolená na pěkném místě, kde budete mít spoustu času na tulení či škrábání na zádech.
  • Masáž patří mezi nejpopulárnější dárky a tulimílci si jí cení ještě o něco víc.

Autor: Slevomat.cz

Spoluchvílek

Spoluchvílci nejvíce ocení, když s nimi budete trávit čas. Věnujte jim veškerou svou pozornost a budou v sedmém nebi. Zrušená schůzka, odbývání a nedostatek společně stráveného času je dokáže zklamat a ranit. Naslouchejte jejich snům a přáním, právě to potřebují k tomu, aby se cítili opravdu milováni.

Tipy pro spoluchvílky:

  • Co takhle nějaký pěkný společný zážitek? Plavba lodí nebo let balónem…
  • Užijte si společně pobyt, kde bude mít váš spoluchvílek jistotu, že se budete věnovat pouze jemu.
  • Společenská hra, která zaručí, že spolu prožijete chvilky plné zábavy.

Autor: Slevomat.cz

Dárkorád

Dárkorád miluje, když jej malými a osobními dárečky zahrnujete pravidelně. Vzpomeňte si, o čem naposledy váš dárkorád mluvil, jaké vyslovil přání, a budete za hrdinu. Pokud stále nevíte, vsaďte na dárek, který bude odkazovat na společně prožité chvilky. Dárkem koupeným na poslední chvíli ho zaručně raníte.

Tipy pro dárkorády:

  • Jaké mají koníčky a co by k nim potřebovali?
  • Módní doplněk v barvě, kterou často nosí nebo módní kousek, o kterém v poslední době mluvili.
  • Co takhle vzpomínka na důležitou společnou chvíli? Fotokniha ze svatební cesty nebo dovolené či fotoplátno s obrázkem místa, kde jste se poznali.

Autor: Slevomat.cz