„Čekali jsme zájem lidí, ale že bude první otevírací den doslova narváno, to nás mile překvapilo,“ říká programová ředitelka centra Lucie Basíková. Slavnostní program nového volnočasového centra v Říčanech přilákal davy lidí. Návštěvníci si poprvé celý objekt prošli, otevřeny byly téměř všechny dveře. „Velký zájem vyvolala první divadelní představení. V sobotu večer se tu představilo divadlo Na Jezerce a v neděli Křemílek a Vochomůrka souboru Anfas. Celý sál pro sto diváků byl zaplněn a těm, na které se nedostalo, jsme alespoň rozdávali zmrzlinu,“ říká Basíková. Sál byl však do posledního místa zaplněn i během nedělní projekce filmové novinky Revival.

Autor: Na Fialce

Hned při slavnostním úvodu vystoupil architekt David Vávra, který si pro tuto chvíli připravil vlastní báseň. Budova centra ho zaujala, protože je zajímavě architektonicky řešená – mísí se tu pohledový beton se dřevem a barevnými prvky, přičemž nenásilně dotváří prostor vymezený rodinnými domy v Mánesově ulici. Je zapuštěná do svažitého terénu až na výšku dvou podlaží, rozlehlá okna přivádí dovnitř přirozené světlo a na terasách je plno zeleně.   

Autor: Na Fialce
 

V obležení byli po celou sobotu i známí sportovci, kteří se stali patrony slavnostního otevření. Pokud zrovna olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda nerozdával autogramy, tak ukazoval střelbu na terč. Zájem byl i o podpisy Roberta Změlíka. Show plnou adrenalinu ale předvedli i parkouristé a třeba i Tomáš Zedek, mistr České republiky v biketrialu. „Moc se mi tu líbí. Otevřeno je první den a já mám pocit, jako kdyby to tady fungovalo už léta. Útulné prostředí, moderní tělocvičny, bazén i sauny a dětem se nejvíc líbí dílny, ateliéry a herna. Určitě sem budeme chodit,“ řekla jedna z návštěvnic centra.

Autor: Na Fialce

Centrum je nyní otevřeno sedm dní v týdnu po 350 dní v roce. „Dominantou je samozřejmě pětadvacet metrů dlouhý bazén, ale vedle něj jsou tady i sauny, víceúčelová sportovní hala pro fotbal, florbal, badminton, basketbal, volejbal a další sporty a také kulturní sál, kde budeme promítat filmy, pořádat přednášky nebo hrát divadlo,“ říká ředitel centra Lukáš Basík. Program cílí hlavně na děti a mládež, vedle filmů a divadla nabídne každý týden až 150 zájmových kroužků. I dospělí si najdou svoje – mohou sem zajít na cvičení i kurzy, navštívit masérky, fyzioterapeuta nebo výživového poradce.

Na programu je ale mnohem víc, sledujte web www.nafialce.cz.

Fotogalerie
15 fotografií