1.důvod: Koncentrace

Žvýkání zvyšuje koncentraci a soustředění. Proto byla žvýkačka nedílnou součástí výbavy vojáků i atletů. V některých školách je žvýkačka povolena při psaní písemek.

2. důvod: Paměť

Vědecké studie prokázaly, že studenti, kteří při učení žvýkali, dosáhli lepších výsledků než ti, kteří nežvýkali. Při žvýkání se totiž aktivuje část mozku zvaná hipokampus, zodpovědná za ukládání informací.

3. důvod: Stress

Žvýkání snižuje stres a napětí. Je doporučováno pro lidi, kteří trpí úzkostí kupříkladu při letech letadlem.

4. důvod: Chuť na sladké

Vědecké studie prokázaly, že žvýkání snižuje chuť na sladké a slané pamlsky. Pomáhá tak snižovat příjem kalorií v průběhu dne.

5. důvod: Cvičení

Při samotném žvýkání spálíte 11 kalorií za hodinu. To je srovnatelné s 20 minutami chůze, nebo čtvrthodinou jízdy na kole. I žvýkačky bez cukru ale obsahují okolo 5 kalorií, takže první půlhodinu žvýkáním nehubnete.

6. důvod: Trávení

Žvýkání žvýkačky podporuje pohyb ve střevech a zvyšuje produkci slin. Tím zlepšuje trávení jídla a zabraňuje pálení žáhy.

7. důvod: Zuby

Zvýšená produkce slin a mechanický účinek žvýkaček má blahodárný vliv na kvalitu zubů a zubní skloviny. Žvýkání také bělí zuby a zlepšuje vůni dechu.