Vzpomenete si, kolikrát se vám stalo, že jste z obchodu donesli místo 12 vajec jen půlku, protože zbylá polovina se rozbila a rozpatlala na zbytek nákupu? To už je pasé! Odteď seženete vejce v instantní podobě v v kartonových krabičkách, podobných jako u kefírových nápojů! Samozřejmě že bez skořápky.
U nás novinka, ve světě běžná věc
Zdá se vám to jako sci-fi? Vaječnou melanž, jak se směsi bílků a žloutků v krabičce říká, používají hospodyňky i profesionální kuchaři ve Francii a Británii už několik let. Vážně. „Pro české spotřebitele se skutečně jedná o revoluci ve vaření. Mohou teď pokrmy s vejci připravovat jednodušeji, ale hlavně zdravěji,“ říká Milan Karban, generální ředitel společnosti Framagro, která česká vejce v kartonových obalech vyrábí.
A proč mají být zdravější? Protože tepelné ošetření vajec, které se při výrobě melanže používá, zaručí, že se ani v parných vedrech nenakazíte salmonelozou.
Co jsou vejce v krabičce zač?
Říká se jim instantní vejce nebo vaječná melanž. Jde o čerstvá vejce, která se z důvodu prodloužení trvanlivosti a zdravotní nezávadnosti ošetřují pasterací. To snižuje hrozbu nákazy salmonelou a bakteriemi, což u klasických vajec zaručit prostě nejde.
Kolik tahle vaječná »paráda« stojí?
Tekutá vejce seženete v prodejnách Globus a Interspar v praktických obalech Elopak o objemu 250 a 500 ml. V přepočtu na vejce jde o balení po pěti a deseti kusech. Menší balení pořídíte za 28,90 Kč a větší za 48,90 Kč. Jedno vejce vás tak vyjde zhruba na 5, 50 korun.
Blesk vyzkoušel: Míchaná vajíčka k nerozeznání!
Opravdu to funguje? Otázka, která mnoha laikům vrtá hlavou. Blesk proto podnikl výpravu, která všechny pochyby rozptýlila: Z obsahu elopakové krabičky se dají připravit chutná míchaná vajíčka.
Pro odborníky v oboru gastro ovšem tato podoba vajec není žádnou novinkou. Vaječná melanž se v restauracích běžně používá, navíc už dlouhou dobu. „Její výhodou je, že z pasterovaných vajec nemůžete dostat salmonelózu,“ říká Daniel Válek, majitel a šéfkuchař restaurace Avion 58 v pražských Holešovicích. Pro domácí přípravu tatarského bifteku nebo majonézy se tak vejce v krabičce jeví jako bezpečnější varianta.
Chuť a barva
Po nalití do misky vypadá jako obyčejné rozkvedlané vejce. Bílek i žloutek smísený do husté naoranžovělé tekutiny. Šéfkuchař na pánvi zpění cibulku a po několika minutách nandává na talíř míchaná vajíčka. „Jedl jsem sice už lepší, ale myslím, že zcela vyhovují. Barvu mají dokonce velmi pěknou,“ zní hodnocení šéfkuchaře.
To, co považují profesionálové za samozřejmost se nyní dostává i k malospotřebitelům. Můžeme očekávat budoucnost bez skořápek?
Anketa s kuchaři: Používáte vaječnou melanž?
Emanuele Ridi
Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu
Jiří Babica