Vzpomenete si, kolikrát se vám stalo, že jste z obchodu donesli místo 12 vajec jen půlku, protože zbylá polovina se rozbila a rozpatlala na zbytek nákupu? To už je pasé! Odteď seženete vejce v instantní podobě v v kartonových krabičkách, podobných jako u kefírových nápojů! Samozřejmě že bez skořápky.

U nás novinka, ve světě běžná věc

Zdá se vám to jako sci-fi? Vaječnou melanž, jak se směsi bílků a žloutků v krabičce říká, používají hospodyňky i profesionální kuchaři ve Francii a Británii už několik let. Vážně. „Pro české spotřebitele se skutečně jedná o revoluci

Vejce si nyní můžete kouit v krabici třeba jako mléko
Autor: RINGIER AXEL SPRINGER, KAREL KOPÁČ / Aha
ve vaření. Mohou teď pokrmy s vejci připravovat jednodušeji, ale hlavně zdravěji,“ říká Milan Karban, generální ředitel společnosti Framagro, která česká vejce v kartonových obalech vyrábí.

A proč mají být zdravější? Protože tepelné ošetření vajec, které se při výrobě melanže používá, zaručí, že se ani v parných vedrech nenakazíte salmonelozou.

Co jsou vejce v krabičce zač?

Říká se jim instantní vejce nebo vaječná melanž. Jde o čerstvá vejce, která se z důvodu prodloužení trvanlivosti a zdravotní nezávadnosti ošetřují pasterací. To snižuje hrozbu nákazy salmonelou a bakteriemi, což u klasických vajec zaručit prostě nejde.

Kolik tahle vaječná »paráda« stojí?

Tekutá vejce seženete v prodejnách Globus a Interspar v praktických obalech Elopak o objemu 250 a 500 ml. V přepočtu na vejce jde o balení po pěti a deseti kusech. Menší balení pořídíte za 28,90 Kč a větší za 48,90 Kč. Jedno vejce vás tak vyjde zhruba na 5, 50 korun.

Výhody a nevýhody vaječné melanže
Autor: Blesk

Blesk vyzkoušel: Míchaná vajíčka k nerozeznání!

Opravdu to funguje? Otázka, která mnoha laikům vrtá hlavou. Blesk proto podnikl výpravu, která všechny pochyby rozptýlila: Z obsahu elopakové krabičky se dají připravit chutná míchaná vajíčka.


Pro odborníky v oboru gastro ovšem tato  podoba vajec není žádnou novinkou. Vaječná melanž se v restauracích běžně používá, navíc už dlouhou dobu. „Její výhodou je, že z pasterovaných vajec nemůžete dostat salmonelózu,“ říká Daniel Válek, majitel a šéfkuchař restaurace Avion 58 v pražských Holešovicích. Pro domácí přípravu tatarského bifteku nebo majonézy se tak vejce v krabičce jeví jako bezpečnější varianta.


Chuť a barva
Po nalití do misky vypadá jako obyčejné rozkvedlané vejce. Bílek i žloutek smísený do husté naoranžovělé tekutiny. Šéfkuchař na pánvi zpění cibulku a po několika minutách nandává na talíř míchaná vajíčka. „Jedl jsem sice už lepší, ale myslím, že zcela vyhovují. Barvu mají dokonce velmi pěknou,“ zní hodnocení šéfkuchaře.

To, co považují profesionálové za samozřejmost se nyní dostává i k malospotřebitelům. Můžeme očekávat budoucnost bez skořápek?

Anketa s kuchaři: Používáte vaječnou melanž?

Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů

Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů
Autor: archiv Blesku
Já používám u nás v hotelu směsi, kde jsou už odděleny bílky a žloutky. Vím, že v hotelových kuchyních v zahraničí se smíchané melanže používají např. při přípravě míchaných vajec. Je to totiž z hygienických důvodů výhodné. Melanže jsou pasterované a tak v nich nemůže být salmonela. Ale chuťově je to trochu poznat. Já bych si to ale domů nekoupil. Vajíčko je vajíčko.

Emanuele Ridi

Emanuel Ridi
Autor: archiv Blesku
V restauraci používám oddělené bílky a žloutky, protože je to zdravotně nezávadné. Ale z melanží, kde jsou obě složky smíchané, bych doma nevařil. Kdo má možnost, ať si teď před velikonocemi sežene čerstvá domácí vejce. Ta jsou nejlepší.

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu
Autor: archiv Blesku
Já používám v práci oddělené žloutky. Je to dobrá věc a mám jistotu, že naprosto zdravotně nezávadná. Ale směs bílků a žloutků na domácí potřebu? To nevím. To si raději koupím pět čerstvých vajec.

Jiří Babica

Jiří Babica
Autor: archiv Blesku
Já se držím klasiky. Možná bych melanž použil, kdybych vařil pro více lidí. Ale pro domácí vaření upřednostňuji vejce.
Fotogalerie
8 fotografií