1. Víno musí být vychlazené!
Pozor, nesmí být ale ani přechlazené. Nejchladnější teploty okolo 4–8 °C vyhovují sektům a perlivým vínům. Bílá vína zase nejlépe chutnají při teplotě 9–12 °C. Stále oblíbenější růžová vína jsou v nejlepší formě mezi 10 a 13 °C a většina vín červených se chladí na teplotu 14–16 °C.
2. Víno nikdy nepijte na lačný žaludek!
Žaludek z toho bude mít šok a vy se opijete raz dva. Když si nechcete dávat hlavní jídlo, uzobávejte alespoň sýry, veku nebo olivy.
3. Nekuřte, výjimkou jsou kvalitní doutníky k sladkému vínu!
Cigaretový kouř totiž ničí vaše chuťové vjemy. A vy si přeci chcete dobré víno co nejlépe vychutnat!
4. Odpočinete si!
Sklenička vína v dobré společnosti vám skutečně nahradí drahé sezení u psychoterapeuta.
5. Prospějete zdraví!
Jedna sklenka pro dámy, dvě sklenky pro pány, a dost! Když budete tohle množství dodržovat každý den, budete žít údajně nejen déle, ale ještě budete mít zdravé cévy, srdce a posílíte imunitu.
6. Kombinujte s rozvahou!
Nemíchejte ale víno s jinými druhy alkoholu. Klidně přecházejte od bílého vína k červenému a naopak, ale dodržujte zásadu, abyste vína pili od nemladšího a nejlehčího ke starším a těžším.
7. Pijte s mírou!
K tomu asi není co dodat. Víno umí být pěkně zrádné a z příjemného posezení u lahvinky se může vyklubat pořádá kocovina. Nezapomeňte proto víno prokládat vodou.
8. K dobrému vínu patří kvalitní sýry!
V nejvýznamějších vinařských oblastech jako je Francie nebo Itálie je víno bez sýru nemyslitelé. Podle Francouzů dokáže kousek sýra zapitého vínem proměnit i ten nejvšednější oběd v hostinu.
9. Víno nesmí být silnější než vy!
Víno taky báječně chutná a dokáže zlepšit náladu, proto není zrovna těžké propadnout mu. Abyste si nezadělali na alkoholismus, pijte klidně každý den, ale jen skleničku, maximálně dvě.
10. Zaslouží úctu, stálo hodně práce !
Pěstování a sbírání hroznů, oddělování pecek od bobulí, lisování, kvašení, stáčení, lahvování...Než doputuje víno na váš stůl, musí ujít skutečně dlouhou cestu. Na zdraví!