Důkazem vzrůstající obliby je fakt, že 14. února bývají vyprodané květiny, místa v kinosálech jsou obsazená a restaurace narvané. Proto vám přinášíme pár rad, jak si den všech zamilovaných užít a finančně zvládnout bez potíží. Vždyť do dárku nemusíte investovat tisíce.      

1. Slavit, či neslavit?

Mnoho Čechů si stále myslí, že je tento svátek jen pouhým výmyslem obchodníků, aby zvedli tržby. A to je zřejmě důvod, proč tento den plánuje letos oslavit jen třetina českých domácností. „Ukázalo se, že desetina z nich slaví jen proto, aby udělala radost svému protějšku. Lidé nad 45 svátek nepovažují za důležitý, a tak ho často vůbec neřeší,“ komentuje výsledky speciálního průzkumu  Ery a Poštovní spořitelny Libor Svoboda.

2. Výběr vhodného dárku  

Pokud patříte do skupiny těch, kteří svátek všech zamilovaných každoročně rádi slaví, pak si už delší dobu lámete hlavu s dárkem. Nejčastěji lidé obdarovávají své milé drobností spojenou s večeří nebo například květinou. „Večeři v restauraci si častěji dopřejí lidé z velkých měst, a to až 50 %. U starších ročníků jednoznačně převládá jako dárek květina a také větší dárek,“ doplňuje Svoboda. Nejčastěji se lidé chtějí vejít do částky 200 – 500 korun. Jen pětina hodlá utratit víc. Nejštědřejší jsou přitom lidé z velkých měst.

3. Spojte příjemné s užitečným

Nezapomeňte, že pokud chcete udělat své drahé polovičce radost, nemusíte dávat pouze hmotné dary. Radost uděláte například pozvánkou na romantický výlet nebo návštěvou divadla. „Zkuste se podívat i na valentýnské nabídky cestovních kanceláří. Ty nabízejí zvýhodněné víkendové pobyty v Čechách i v zahraničí. Zakoupit můžete předem jen letenku a později strávit víkend v některé z evropských metropolí,“ doporučuje Libor Svoboda.

Proč se slaví svátek sv. Valentina?

O životě světce existuje několik legend. Dokonce je možné, že se prolínají osudy dvou mužů stejného jména. Shodují se však v tom, šlo o bohatého Římana, který žil zhruba ve třetím století, a přestoupil na křesťanskou víru. Věřme jedné z pověstí, která praví, že Valentin tajně oddával zamilované páry. Ostatky světce jsou roztroušeny po celém světě, dokonce i u nás. V kostele sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě vždy 14. února vystavují monstranci s jeho lopatkou.

Rada pro vás: Pokud váš partner či partnerka oslavu Valentýna razantně odmítá, nenuťte je. Hezké slovo a nenápadné vyznání lásky udělá víc než sebedražší dárek.